Chevalier
Παραγωγή: Ελλάδα – 2015
Διάρκεια: 99 λεπτά
Είδος: Κομεντί
Βαθμολογία: * * * 1/2
Σκηνοθεσία: Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη
Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Κέντρος, Πάνος Κορώνης, Βαγγέλης Μουρίκης, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Σάκης Ρουβάς.
Εμφανίζονται επίσης οι Νίκος Ορφανός, Γιάννης Δρακόπουλος και Κυριάκος Φιλίππογλου.
Υπόθεση: Μια παρέα ευκατάστατων ανδρών έχει βγει για χειμωνιάτικο ψάρεμα και καταδύσεις με το σκάφος του γηραιότερου της παρέας και μεγαλογιατρού. Επιστρέφοντας, μια μηχανική βλάβη τους αναγκάζει να καθυστερήσουν και έτσι, ψάχνοντας να βρουν τρόπους να σκοτώσουν την ώρα τους, ξεκινούν ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι που ονομάζεται Chevalier. Το παιγνίδι τους είναι εκ πρώτης όψεως διασκεδαστικό, αλλά ο ανταγωνισμός που περικλείει φέρνει εντάσεις που δεν πρόκειται να αφήσουν κανέναν να εγκαταλείψει το σκάφος χωρίς να καταφέρει να ανακηρυχτεί ο νικητής, ο καλύτερος γενικότερα, που θα πάρει το δαχτυλίδι.
Μετά το πολυσυζητημένο (για πολλούς και όχι πάντα ευχάριστους λόγους) Attenberg, η βραβευμένη και δυναμική Ελληνίδα σκηνοθέτης, Αθηνά Τσαγγάρη, συνεργάζεται ξανά με τον sui generis σεναριογράφο Ευθύμη Φιλίππου (Κυνόδοντας, Άλπεις, Ο Αστακός) και μας παραδίδουν με το Chevalier μια καυστική σάτιρα για τον ανδρικό ανταγωνισμό και τα συμπαρομαρτυρούμενά του. Σε ένα σύμπαν που οι γυναίκες απουσιάζουν επιδεικτικά, οι άνδρες μένουν έκθετοι ανάμεσα σε θάλασσα και ουρανό να προσπαθούν σαν μικρά και άγουρα παιδιά να τις «μετρήσουν» (κυριολεκτικά) για να βρουν τον καλύτερο. Η ανδρική ανασφάλεια και ματαιοδοξία προσφέρονται τελικά για τρελό κανιβαλισμό αρκεί να βρεθεί η κατάλληλη ισορροπία στο μείγμα σάτιρας, κριτικής και θαυμασμού. Και εδώ μάλλον πετυχαίνει η συνταγή. Με τον υπότιτλο «ο καλύτερος γενικότερα» η Αθηνά Τσαγγάρη αντιστρέφει τον καθρέφτη στον ανδρικό πληθυσμό και τον αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο που ένας άνδρας σκηνοθέτης θα αντιμετώπιζε μια γυναικοπαρέα. Το θέαμα είναι κατά καιρούς άβολο και σχεδόν σοκαριστικό αλλά το χιούμορ είναι πανταχού παρόν για να σώσει την παρτίδα από πιθανές μικρές τραγωδίες. Όλα όσα χαρακτηρίζουν έναν κατά γενική ομολογία πετυχημένο άνδρα, καλή δουλειά, εισόδημα, περιουσία, φυσική κατάσταση, υγεία, ευφυία, κατακτήσεις και βέβαια το «μέγεθος», μπαίνουν σε ένα χιουμοριστικό μικροσκόπιο με σπαρταριστά (κυρίως για το γυναικείο κοινό) αποτελέσματα. Αν και πολλές φορές διακρίνεται μια εγκεφαλικότητα στη σύλληψη, η εκτέλεση από το άψογο καστ είναι μοναδική. Ιδιαίτερη μνεία στους Γιάννη Δρακόπουλο και Κυριάκο Φιλίππογλου για το μοναδικό ντουέτο σεφ και καμαρώτου που μας παραδίδουν, αποδεικνύοντας ότι ο ανδρικός ανταγωνισμός ξεπερνά τάξεις και κάστες. Και ο Σάκης; Ε ναι λοιπόν! Είναι άψογος μεταξύ άψογων. Γενικότερα πάντως, σπάνια το ελληνικό σινεμά επιδεικνύει τέτοια σκηνοθετική ακρίβεια στη διεύθυνση των ηθοποιών.
Επιτέλους χιούμορ λοιπόν σε μια λουσάτη παραγωγή που μαζί με το εντελώς διαφορετικό «Τετάρτη 4:45» βρίσκεται στην κορυφή της ελληνικής κινηματογραφίας φέτος. (Ο Αστακός, είπαμε, είναι Αγγλοσαξωνική υπόθεση!). Η ταινία τιμήθηκε με το αξιοζήλευτο βραβείο του διαγωνιστικού τμήματος Φεστιβάλ Λονδίνου και με 2 βραβεία (σκηνοθεσίας και καστ) στο Φεστιβάλ του Σαράγεβο. Επίσης με το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Να σημειωθεί δε ότι το τραγούδι τίτλων τέλους σημειώνει ήδη επιτυχία στα charts, κάτι που είχε αιώνες να συμβεί σε ελληνική ταινία.
Η μπάλα τώρα βρίσκεται στο γήπεδο του ανδρικού κοινού…
Και λίγα λόγια για τους χαρακτήρες
Γιατρός (Γιώργος Κέντρος) Ιδιοκτήτης του σκάφους και οικοδεσπότης. Ο πρεσβύτερος της παρέας. Επιβλητικός και βαρυσήμαντος.
Ζοζέφ (Βαγγέλης Μουρίκης) Μεσίτης και ο παλαιότερος φίλος του Γιατρού. 50άρης. Ευέξαπτος, ανήσυχος και συμπλεγματικός.
Γιώργος (Πάνος Κορώνης) Συνέταιρος του Ζοζέφ στο γραφείο. Αθλητικός, δυναμικός, μονοδιάστατος. 45 περίπου ετών.
Γιάννης (Γιώργος Πυρπασόπουλος) 40 ετών. Ασφαλιστής. Μονίμως ανασφαλής. Σύζυγος της κόρης του Γιατρού χωρίς την πραγματική συγκατάθεση του τελευταίου.
Δημήτρης (Μάκης Παπαδημητρίου) Ο μικρός αδερφός του Γιάννη. Αφελής, συμπαθής και έρμαιο της σχέσης του με τον αδελφό του. 35 περίπου ετών.
Χρήστος (Σάκης Ρουβάς) 40 περίπου ετών. Χαμηλού προφίλ και εντυπωσιακής εμφάνισης. Αυτός ο συνδυασμός πυροδοτεί εντάσεις στους υπόλοιπους.
Καπετάνιος (Νίκος Ορφανός) Αρχηγός του πληρώματος, πρώτος σε ιεραρχία. Έμπιστος του Γιατρού. Σχολαστικός επαγγελματίας. 40 περίπου ετών.
Μάγειρας (Κώστας Φιλίππογλου) 50 ετών. Όντας δεύτερος στη σειρά, ζει στη σκιά του πρώτου.
Καμαρότος (Γιάννης ∆ρακόπουλος) 35 ετών. Υποχείριο του μάγειρα.
Διανομή: Feelgood Entertainment
Στις αίθουσες από 26.11.15