Αρκαδία Χαίρε

Παραγωγή: Ελλάδα – 2015

Διάρκεια: 90 λεπτά

Είδος: Ντοκιμαντέρ

Βαθμολογία: * * * 1/2

Σκηνοθεσία: Φίλιππος Κουτσαφτής

Λοιποί συντελεστές:  Κείμενα / Φωτογραφία: Φίλιππος Κουτσαφτής, Μοντάζ Εικόνας & Ηχου: Ιωάννα Σπηλιοπούλου, Μουσική: Κωνσταντίνος Βήτα, Κάμερα: Νικόλας Καρανικόλας, Σταμάτης Κούρος,  Προμοντάζ: Χρόνης Θεοχάρης, Ξενοφών Λατινάκης, Τεχνική Υποστήριξη: PAN Entertainment , Παραγωγή: Κοινωφελές Ίδρυμα Μ.Ν.Στασινόπουλος-Βιοχάλκο

Υπόθεση: Το Αρκαδία Χαίρε είναι μια περιπλάνηση στο χθες και το σήμερα της Αρκαδίας, ενός τόπου τόσο φορτισμένου με μύθους και αναφορές που μοιάζει να κατοικεί σε ένα πεδίο που δεν ανήκει αποκλειστικά στην σύγχρονη πραγματικότητα. Ενός τόπου που έχει τη δική του ξεχωριστή θέση στον χρόνο και τον χώρο, αλλά και στην συνείδηση αμέτρητων ανθρώπων ανά τους αιώνες, που ονειρεύτηκαν το ιδανικό της ή τα όσα η Αρκαδία συμβολίζει.

Ο Φίλιππος Κουτσαφτής μετά την Ελευσίνα και την εμπορική  και κριτική επιτυχία του ντοκιμαντέρ, Αγέλαστος Πέτρα, επισκέπτεται έναν ακόμη φορτισμένο, ιστορικά και συναισθηματικά, τόπο. Σύμφωνα με τον ίδιο το δημιουργό «σε ολόκληρη την Ελλάδα υπάρχουν τόποι έντονα φορτισμένοι ιστορικά και συναισθηματικά. Ωστόσο, η Αρκαδία φέρει μέσα και πάνω της μύθους και ιστορίες άγνωστες στους πολλούς. Υπάρχει ο μύθος της "Ευδαίμονος Αρκαδίας", που ήρθε από τη Δύση. Πίστευαν πως αν υπάρχει ένας επί Γης παράδεισος, αυτός είναι η Αρκαδία - ένας ονειρικός τόπος με κοινωνική δικαιοσύνη, μέτρο και άδολο έρωτα. Αυτή την ιστορία δεν την καλοξέρουμε. Αλλά στη Δύση, από τα ρωμαϊκά χρόνια μέχρι και την εποχή του Διαφωτισμού, το πίστευαν θερμά. Ακόμη και σήμερα υπάρχει μια Ακαδημία στη Ρώμη που λέγεται "Αρκαδία’’. Πρέπει να βρούμε τα κομμάτια που επαναφέρουν τη σχέση με τον τόπο μας στο προσκήνιο. Να ξαναβρούμε την ταυτότητά μας».

Μια ταινία-ανάθεση μετατρέπεται σε έργο ζωής. Ένας κινηματογραφιστής-μετασχηματιστής της άχαρης καθημερινότητας σε υπερβατική ποίηση αναλαμβάνει να μας μυήσει στη μαγεία ενός λιτού αλλά επιβλητικού τοπίου, ενός τόπου-αλλού που ταυτόχρονα παραμένει ζωντανός και εξελισσόμενος. Από τις ανασκαφές του ένδοξου παρελθόντος στην αρχαία Τεγέα μέχρι τις, έως και συγκινητικές, εξομολογήσεις των σύγχρονων μεταναστών έποικων που έκαναν την Αρκαδία νέα πατρίδα τους, η κάμερα του σπουδαιότερου σήμερα Έλληνα ντοκιμαντερίστα συλλαμβάνει και συνθέτει εικόνες παραδείσου απίστευτης ομορφιάς αλλά και παράταιρα πανηγύρια και παζάρια ζώων που όμως βρίσκουν κι αυτά τη θέση τους στο κάδρο ενός πολυδιάστατου τόπου. Το ποιητικό αλλά ενίοτε καυστικό σχόλιο του σκηνοθέτη και η μαγευτική μουσική επένδυση του Κωνσταντίνου Βήτα είναι από μόνα τους ισχυροί παράγοντες για να παρακολουθήσει κανείς αυτήν την ταινία. Από τις σπάνιες περιπτώσεις που μια ταινία τεκμηρίωσης δεν στοχεύει μόνο την γνώση και την πληροφορία αλλά (και κυρίως) την ψυχή. Μια μαγευτική εμπειρία.

Διανομή: Homemade Films

Στις αίθουσες από 15.10.15

Να σημειωθεί ότι στο τέλος της δεύτερης προβολής της 15.10 στην Αίθουσα ΑΑΒΟΡΑ θα παραστεί ο ίδιος ο σκηνοθέτης για να την παρουσιάσει και να απαντήσει σε ερωτήσεις.