Pawn Sacrifice – Θυσιάζοντας ένα πιόνι

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2014 

Διάρκεια: 115 λεπτά

Είδος: Βιογραφικό Δράμα

Βαθμολογία: * *

Σκηνοθεσία: Edward Zwick

Πρωταγωνιστούν: Tobey Maguire, Liev Schreiber, Peter Sarsgaard, Lily Rabe, Robin Weigert, Michael Stuhlbarg, Sophie Nelisse, Evelyn Brochu, Spiro Malandrakis, Aiden Lovekamp, Peter Janov, Andreas Apergis.

Υπόθεση: To 1972 ήταν μια σημαντική χρονιά για την ανθρωπότητα. Η κρίση του Watergate, το τέλος του Βιετνάμ, η αρχή της χαλάρωσης των εξοπλισμών όλα έγιναν τότε. Και όλα επισκιάστηκαν από μια σκακιστική αναμέτρηση. Ο αγώνας μεταξύ του Σοβιετικού Σπάσκι και του Αμερικανού Φίσερ που έληξε με θρίαμβο του Φίσερ καθήλωσε την ανθρωπότητα στους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς δέκτες, συμβολίζοντας την υπέρτατη αναμέτρηση του Ψυχρού πολέμου. Ο Μπόμπι Φίσερ (1943-2008) υπήρξε από την ηλικία των 6 ετών ένα παιδί θαύμα, μια σκακιστική ιδιοφυία που είχε προσελκύσει την προσοχή όλου του σκακιστικού κόσμου. Φθάνοντας στην εφηβεία, ο Φίσερ είχε εξελιχθεί σε παγκοσμίου κλάσης παίκτη αλλά άνοδος αυτή είχε αμαυρωθεί από την απρόβλεπτη συμπεριφορά του και τις ολοένα και πιο ακραίες απαιτήσεις του. Όσο περνούσαν τα χρόνια, ο Φίσερ γινόταν και πιο ιδιόρρυθμος, είχε όμως μια σταθερή επιθυμία: να αντιμετωπίσει τον ανίκητο Σοβιετικό παίκτη Μπόρις Σπάσκι, κι έτσι να δώσει τέλος στην 24χρονη σκακιστική κυριαρχία της Σοβιετικής Ένωσης την οποία μισούσε σφοδρά. Το 1972, η επιθυμία του έγινε πραγματικότητα και το «Ματς του Αιώνα», ένα παιχνίδι 21 γύρων, κανονίστηκε στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας. Τα υπόλοιπα είναι Ιστορία…

Τα όρια μεταξύ ιδιοφυίας και τρέλας είναι πολλές φορές δυσδιάκριτα. Η περίπτωση Μπόμπι Φίσερ είναι χαρακτηριστική. Αλαζόνας, ανισόρροπος, συνωμοσιολόγος και εγωμανής, είχε όμως το χάρισμα που του επέτρεψε να γίνει αγαπημένο σύμβολο του λεγόμενου «Ελεύθερου Κόσμου». Από την άλλη ο Μπόρις Σπάσκι υπήρξε ένας τζέντλεμαν του παιγνιδιού, άσσος στην τακτική, γαλήνιος και επιβλητικός. Η ιστορία υπήρξε τελικά σκληρή με τον πρώτο που, μετά τον θρίαμβό του, κατέρρευσε διανοητικά και χάθηκε από το προσκήνιο για να καταλήξει φυγάς από την ίδια του την πατρίδα και να πεθάνει μόνος στην παγωμένη Ισλανδία.

Η ταινία του Έντουαρντ Ζούικ (The Last Samurai) ακολουθεί πιστά και ακαδημαϊκά τους κώδικες του βιογραφικού φιλμ, μη ξεφεύγοντας από το χρυσό μέσο όρο της ευπρόσωπης ιστορικής αναπαράστασης. Ο πρώην Spiderman Τόμπι Μαγκουάιρ στο ρόλο του Φίσερ προσπαθεί ενώ ο Λιβ Σράιμπερ στο ρόλο του Σπάσκι δεν χρειάζεται να προσπαθήσει (τόχει!). Αν και για τον κόσμο των σκακιστών η ταινία παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, έχοντας στον πυρήνα της την σκακιστική «αναμέτρηση του αιώνα», θα περίμενε κανείς κάτι καλύτερο από αυτήν.

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 08.10.15