The Walk – Βόλτα στο Κενό (και σε 3D)

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2015 

Διάρκεια: 123 λεπτά

Είδος: Βιογραφική Κομεντί

Βαθμολογία: * * * 1/2

Σκηνοθεσία: Robert Zemeckis

Πρωταγωνιστούν: Joseph Gordon-Levitt, Ben Kingsley, Charlotte Le Bon, James Badge Dale, Ben Schwartz, Steve Valentine, Clement Sibony, Benedict Samuel, Ben Schwartz, César Domboy.

Υπόθεση: Νέα Υόρκη, 7 Αυγούστου 1974. Λίγες μέρες πριν κλείσει τα 25 του χρόνια και μια μέρα πριν την παραίτηση του Πρόεδρου Νίξον, ο Γάλλος σχοινοβάτης Philippe Petit (Joseph Gordon-Levitt) τολμά το απίστευτο: ακροβατεί επί 45 λεπτά, κάνοντας οκτώ διαδρομές σ’ ένα τεντωμένο σκοινί, ανάμεσα στους νεόκτιστους τότε Δίδυμους Πύργους του World Trade Center, 411 μέτρα από το έδαφος, φυσικά χωρίς να έχει πάρει την άδεια του Δήμου ή οποιασδήποτε αρχής. Δύο ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν μέσα σε ένα 24ωρο. Και στο φόντο ο επιβλητικός όγκος δύο θαυμάτων της δυτικής αρχιτεκτονικής και τεχνολογίας.

Ο Φιλίπ Πετί είναι ο μοναδικός άνθρωπος που έχει περπατήσει στο τεράστιο κενό ανάμεσα στους Δίδυμους Πύργους. Ένας λεπτοκαμωμένος επίμονος νεαρός από το Παρίσι που ήξερε πώς να κατακτά το κενό, να γίνεται άνεμος πάνω σε λεπτό σχοινί και να αγγίζει με την ψυχή του τον ουρανό. Το κατόρθωμά του ήταν ένα όνειρο ζωής που περιγράφηκε με λεπτομέρειες στο βραβευμένο με Oscar ντοκιμαντέρ του James Marsh «Man on Wire» (2008). Ο δημιουργός του Forrest Gump και του Castaway βάζει εδώ όλη του την τέχνη στην 3D αναπαράσταση αυτού του θεαματικού κατορθώματος αλλά και μιας ολόκληρης εποχής, τότε που η Αμερική ήταν παντοδύναμη και «αθώα» σε σχέση με αυτά που έρχονταν σε λίγο καιρό. Ο Φιλίπ Πετί αγάπησε την Νέα Υόρκη και τους απέραντους ορίζοντές της που συμβόλιζαν την ελευθερία που πρόσφερε το American Dream. Η ταινία συλλαμβάνει αυτό ακριβώς το αίσθημα αγάπης συνδυασμένης με θαυμασμό και προσμονή για την πραγματοποίηση ενός ατομικού θριάμβου. Και δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος σκηνοθέτης για αυτό το συναρπαστικό εγχείρημα. Μεγαλοπρέπεια, αφοσίωση και νοσταλγία για τους χαμένους πύργους-σύμβολο μιας ολόκληρης ένδοξης εποχής που πέρασε στην Ιστορία χαρακτηρίζουν αυτό το αξιοθαύμαστο από τεχνική άποψη επίτευγμα. Δεν θα μπορούσε επίσης να φανταστεί κανείς την ταινία χωρίς τη μαγνητική παρουσία του Τζόζεφ Γκόρντον Λίβιτ στο ρόλο του Πετί. Ο νεαρός Αμερικανός σταρ, στον καλύτερο μέχρι σήμερα ρόλο του, εμποτίζει την περσόνα του Πετί με πινελιές από Φρεντ Αστέρ, Μορίς Σεβαλιέ και Ντέιβιντ Νίβεν, μιλώντας άψογα Γαλλικά (που έμαθε για τις ανάγκες του ρόλου) αλλά και Αγγλικά με παρισινή προφορά και το κυριότερο, ισορροπώντας με χάρη πάνω στο σχοινί αλλά και πάνω σε ολόκληρη τη ζωή του ήρωα, σαν να ήταν ακροβάτης από κούνια (άσχετα αν όλα γίνονται μπροστά από green screen). Μια ταινία που κινείται με νοσταλγία ανάμεσα στο δίπολο Άγαλμα της Ελευθερίας-Δίδυμοι Πύργοι μπορεί να μην είναι ελκυστική για όλους τους μη Αμερικανούς θεατές όμως δεν παύει να είναι μια απίστευτα συναρπαστική εμπειρία.

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 08.10.15