Ant-Man (και σε 3D)

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2015 

Διάρκεια: 117 λεπτά

Είδος: Περιπέτεια Κόμικ

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Peyton Reed

Πρωταγωνιστούν: Paul Rudd, Michael Douglas, Evangeline Lilly, Corey Stoll, Michael Pena, Bobby Cannavale, Anthony Mackie, Judy Greer, Abby Ryder Fortson, David Dastmalchian, T.I., Hayley Atwell, Wood Harris, John Slattery, Martin Donovan.

Υπόθεση: O Dr. Hank Pym (Michael Douglas) είναι ένας λαμπρός επιστήμονας, εφευρέτης του σωματιδίου Pym με το οποίο πέτυχε τη σμίκρυνση ανθρώπων, ζώων και πραγμάτων, σμικρύνοντας πρώτα από όλα τον ίδιο τον εαυτό του με το κωδικό όνομα Ant-Man. Την εφεύρεσή του εποφθαλμιά ο Darren Cross (Corey Stoll), πρώην προστατευόμενός του που έχει κατασκευάσει μια στολή παρόμοια με αυτή του Ant-Man, το Yellowjacket. Στη μέση του ακήρυχτου αυτού πολέμου βρίσκονται τόσο η διφορούμενη κόρη του Dr. Pym και συνεργάτης του Cross όσο και ο ταλαντούχος διαρρήκτης Scott Lang (Paul Rudd). Ο Scott «επιλέγεται» εν αγνοία του από τον Dr. Pym ο οποίος εκμεταλλεύεται τη δύσκολη από κάθε άποψη θέση του νεαρού λωποδύτη, για να διασφαλίσει το μυστικό της πρωτοποριακής ανακάλυψής του. Για να πετύχει όμως η αποστολή, ο Scott πρέπει να μεταμορφωθεί σε Ant-Man, ώστε να εκμεταλλευτεί τις υπερδυνάμεις του σούπερ ήρωα: να συρρικνώνεται στο μέγεθος ενός μυρμηγκιού, να μπορεί να επικοινωνεί τηλεπαθητικά με τα μυρμήγκια και να διαθέτει 50πλάσια από το σώμα του δύναμη. Η αναμέτρηση θα είναι επική αλλά για να την παρακολουθήσει κάποιος θα χρειαστεί…μικροσκόπιο!

Ο Peyton Reed, δημιουργός του Down with Love και άλλων ανάλαφρων κομεντί φαντάζει εκ πρώτης όψεως ακατάλληλος για να μεταφέρει ένα επικό κόμικ μεγάλου προϋπολογισμού στην οθόνη. Και όμως το αποτέλεσμα δικαιώνει απόλυτα την επιλογή του από τον παραγωγό της Marvel και ψυχή του project Kevin Faige. Διαχωρίζοντας τον Ant-Man από τις μέχρι τώρα κινηματογραφικές εξτραβαγκάντσες των Στούντιο της Marvel, παρουσιάζει μια προσγειωμένη ανάλαφρη κομεντί φαντασίας που ωστόσο ξέρει να γίνεται αποτελεσματικά θεαματική όταν χρειάζεται, εστιάζοντας στο ψυχολογικό βάθος των χαρακτήρων, τα πολύπλοκα κίνητρά τους και τα διφορούμενα στοιχεία τους. Τα τρισδιάστατα εφέ είναι για άλλη μια φορά εξαιρετικά και ο πρωταγωνιστής Paul Rudd, εξασκημένος σε μικρότερου βεληνεκούς κωμικούς κυρίως χαρακτήρες, γίνεται ιδανική επιλογή για το ρόλο ενός χωρισμένου μικροαπατεωνάκου που αναγκάζεται να «χωρέσει μέσα από κλειδαρότρυπες» προκειμένου να διασώσει ό,τι μπορεί από τη διαλυμένη σχέση του με το παιδί του. Ιδιαίτερη μνεία στον Michael Pena, έναν εξαιρετικό Λατίνο καρατερίστα που κεντάει στο ρόλο του ελαφρόμυαλου κλεφτρονιού. Και βέβαια απολαυστική η πρώτη εμφάνιση σε τέτοιο blockbuster για ένα star του διαμετρήματος του Michael Douglas.  

Και μερικά Trivia για τους φανατικούς:

·           Όταν του ανατέθηκε η δουλειά, ο σκηνοθέτης Peyton Reed παρουσίασε ένα σκίτσο. Όταν ήταν στο λύκειο είχε ένα punk γκρουπ μαζί με κάποιους άλλους φίλους. Κάθε μέλος ήταν και ένας από τους Εκδικητές. Αυτός ήταν ο Ant-Man. Τελικά, τίποτε δεν είναι τυχαίο σε αυτήν τη ζωή.

·           Η ταινία έδωσε την ευκαιρία στον Rudd να εξασκήσει και τις συγγραφικές του ικανότητες, αφού συνεργάστηκε στη συγγραφή του σεναρίου.

·           Τα γυρίσματα που έγιναν και αφορούσαν στην εταιρεία του Pym έλαβαν χώρα στο San Francisco, στη Silicon Valley. Είναι η πρώτη φορά που γίνονται γυρίσματα για ταινία της Marvel εκεί.

·           Ο σκηνοθέτης Peyton Reed πιστεύει ότι η στολή του Ant-Man είναι η πιο φανταστική στολή του σύμπαντος της Marvel.       Επιθυμία του ήταν η στολή να είναι μοντέρνα και δυναμική, αλλά να έχει και μια ρετρό διάθεση.

·Για τις ανάγκες της ταινίας κατασκευάστηκαν συνολικά 13 στολές και 17 κράνη.

·           Οι δυνάμεις του Ant-Man είναι διαμετρικά αντίθετες με το ύψος του. Όσο πιο μικρός γίνεται, τόσο αυξάνεται η δύναμή του.

·           Άλλες ταινίες που έχουν θέμα τη συρρίκνωση είναι οι εξής: The Incredible Shrinking Man και Honey, I Shrunk the Kids, καθώς και το πολυαγαπημένο Innerspace.

·           Για να επιτευχθεί η προοπτική του Ant-Man χρησιμοποιήθηκαν διάφορες τεχνικές κατά τη διάρκεια του γυρίσματος, όπως: φωτογράφιση με φακούς macro, motion capture (κινηματογράφηση της κίνησης ανθρώπων ή αντικειμένων και ύστερα ένθεσή τους) των ηθοποιών, motion capture των κασκαντέρ. Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν πολλές μινιατούρες ειδικά για το σετ.

·           Για τις ανάγκες της ταινίας η Evangeline Lilly έκανε ιδιαίτερα μαθήματα Muy Thai και πυγμαχίας. Η ίδια εξομολογείται ότι δεν είχε ρίξει ποτέ μια μπουνιά στη ζωή της.

·           Η διαφορά της κλοπής με τη ληστεία στον ποινικό κώδικα είναι ότι το δεύτερο έγκλημα είναι σύνθετο και αποτελείται από την πράξη της κλοπής που συνδυάζεται όμως και με σωματική βία.

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 17.09.15