Το Μέγαρο Μουσικής παρουσιάζει το πρόγραμμα του επόμενου τριμήνου
Το πρόγραμμα του πρώτου τριμήνου (Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος) της καλλιτεχνικής περιόδου 2015-2016 παρουσίασε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη σκηνή της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη. Στην εκδήλωση, απηύθυνε χαιρετισμό η Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ενώ παρέστησαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και πολιτιστικών φορέων, χορηγοί, συνδρομητές και συνεργάτες του.
Στον χαιρετισμό της, η κυρία Λαμπράκη-Πλάκα, χαρακτήρισε την προσφορά του Μεγάρου «απόθεμα πολιτισμού και συμπλήρωμα παιδείας», τονίζοντας ότι πρέπει πολύ σύντομα να δοθεί οριστική και ρεαλιστική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΜΜΑ προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.«Δεν μπορώ να φανταστώ την Αθήνα χωρίς το Μέγαρο Μουσικής. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα πάψει να λειτουργεί το Μέγαρο από ολιγωρία της Πολιτείας, από ολιγωρία όλων μας», υπογράμμισε η Υπουργός, παραπέμποντας στον Παντελή Πρεβελάκη, ο οποίος συνήθιζε να λέει: «Για να αξιολογήσεις την προσφορά ενός προσώπου ή ενός θεσμού στην κοινωνία, αφαίρεσέ τον. Και τότε θα καταλάβεις τη σημασία του, από το κενό που αφήνει». «Μπορούμε να φανταστούμε, ύστερα από την 25ετή προσφορά του Μεγάρου και την παρουσία του στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της χώρας μας, την Ελλάδα χωρίς το Μέγαρο Μουσικής;», αναρωτήθηκε η κυρία Λαμπράκη-Πλάκα.
Στην παρέμβασή του, ο Πρόεδρος του Μεγάρου Ιωάννης Μάνος είπε ότι «η παρουσίαση τριμηνιαίου προγράμματος είναι μια ηθελημένη επιλογή. Στο χρονικό αυτό διάστημα, μέχρι το τέλος του χρόνου, κρίνεται η επιβίωση, το μέλλον του Μεγάρου Μουσικής». Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, ο κ. Ι. Μάνος ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις να προωθήσουν άμεσα στη νέα Βουλή το σχέδιο Νόμου για το μέλλον του Μεγάρου Μουσικής, όπως άλλωστε το έχουν διακηρύξει και αποφασίσει. «Τα χρονικά όρια είναι απολύτως πεπερασμένα», υπογράμμισε. Ο κ. Μάνος αναφέρθηκε αναλυτικά στο έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα για την οριστική επίλυση των προβλημάτων του Μεγάρου Μουσικής: «Οι πολιτικές συγκυρίες δεν επέτρεψαν ούτε τον Δεκέμβριο του 2014 ούτε τον Σεπτέμβριο του 2015, όπως είχε αποφασιστεί, να προωθηθεί το σχετικό σχέδιο Νόμου στη Βουλή, τούτο λόγω της πρόωρης διάλυσής της και της προκήρυξης εκλογών». «Η λύση αυτή, είπε, είναι προς το δημόσιο συμφέρον», διότι το κράτος αποκτά την ιδιοκτησία του συνόλου του κτιριακού συγκροτήματος και την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου, «αναδεχόμενο τα δάνεια τα οποία ούτως ή άλλως θα κατέβαλε ως εγγυητής, ακόμα και αν το Μέγαρο Μουσικής διέκοπτε τη λειτουργία του. Η αξία του κτιριακού συγκροτήματος υπερβαίνει κατά πολύ τις αναλαμβανόμενες υποχρεώσεις». Με το σχέδιο Νόμου κατοχυρώνονται επίσης οι θέσεις εργασίας του προσωπικού και διασφαλίζεται η διαχρονική χρήση και λειτουργία της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης από το Σύλλογο οι Φίλοι της Μουσικής.
Ο Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής, αφού ανέλυσε διεξοδικά τα εκκρεμή ζητήματα που κλήθηκε να ρυθμίσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού από το 2010 και μετά, μίλησε για τις σημαντικές τεχνολογικές και άλλες δυνατότητες του κτιρίου, καθώς και για το διεθνές συνεδριακό κέντρο που διαθέτει, λέγοντας ότι «τo Μέγαρο Μουσικής ενέταξε την Αθήνα στο διεθνή μουσικό και πολιτιστικό χάρτη, ισότιμα με τις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών της Ευρώπης και του κόσμου, ενώ αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τους πολιτιστικούς μας οργανισμούς». Από το 2010 μέχρι τον Ιούλιο του 2015 διοργανώθηκαν 1.385 εκδηλώσεις με 1.791.000 θεατές. «Προσπαθήσαμε στο πλαίσιο του εφικτού, λόγω της συγκυρίας, να ανοίξουμε το Μέγαρο Μουσικής στην κοινωνία, στην πόλη και στους νέους που αθρόα έρχονται στις εκδηλώσεις μας, κυρίως στο Megaron Plus και στις καλοκαιρινές συναυλίες του Κήπου και νομίζω ότι το πετύχαμε», τόνισε ο κ. Μάνος και κατέληξε λέγοντας στο Μέγαρο Μουσικής υπάρχουν το όραμα και το ανθρώπινο δυναμικό που θα συμβάλουν, με σύστημα και αίσθηση μέτρου, με αποφασιστικότητα και φαντασία, στην εκπλήρωση της αποστολής του.
Αυτό το τρίμηνο, οι λάτρεις της συμφωνικής μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν δύο μεγάλες ορχήστρες, τη Φιλαρμονική του Ισραήλ υπό τον Ζούμπιν Μέτα, με σολίστ τον βιολονίστα Λεωνίδα Καβάκο και τον βαρύτονο Άρη Αργύρη (18 & 19/10), καθώς και την Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης με τον Ιβάν Φίσερ στο πόντιουμ, τον Δημήτρη Σγούρο στο πιάνο και τον Τόμας Τσέετμαϊρ στο βιολί (15 & 16/11).
Τον Νοέμβριο αρχίζει επίσης ο Κύκλος Σούμπερτ (24/11), που θα συνεχιστεί όλη τη χρονιά, με τη συναυλία-αφιέρωμα της Καμεράτας στον εμβληματικό συνθέτη του Ρομαντισμού. Ακολουθεί το ρεσιτάλ του κοντρατενόρου Νίκου Σπανού με λίντερ του Σούμπερτ (10/12). Ακόμη, τον Νοέμβριο (4/11), η Καμεράτα θα παρουσιάσει ένα από τα πιο σημαντικά έργα της νεότερης μουσικής μας ιστορίας, το Άξιον εστί του Μίκη Θεοδωράκη. Διευθύνει ο Γιώργος Πέτρου. Ερμηνεύουν: Μάριος Φραγκούλης, Μαίρη-Έλεν Νέζη. Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο του νέου επετειακού Κύκλου εκδηλώσεων «Μίκης 90», με αφορμή τα ενενηντάχρονα του συνθέτη.
Το Μέγαρο υποδέχεται τα φετινά Χριστούγεννα με μια νέα παραγωγή, την κοσμαγάπητη οπερέτα Εύθυμη χήρα του Λέχαρ (18-28/12), αλλά και με τα Μπαλέτα της Μόσχας και τη λαμπερή πρίμα μπαλαρίνα Σβετλάνα Ζαχάροβα. Ο χορός έχει την τιμητική του τον Δεκέμβριο, καθώς, εκτός από μπαλέτο, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και μοντέρνο χορό. Το γεμάτο δυναμισμό Batsheva Young Ensemble, το νεανικό συγκρότημα της φημισμένης Ομάδας Χορού του Οχάντ Ναχαρίν, έρχεται στην Αθήνα μόνο για δύο παραστάσεις (1 & 2/12) με μια εκρηκτική χορογραφία στις αποσκευές του. Όσοι αγαπούν το φαντασμαγορικό θέαμα, θα έχουν τη σπάνια ευκαιρία να δουν τα Χριστούγεννα στο Μέγαρο το περίφημο Cirque Éloize, την πολυβραβευμένη ομάδα από τον Καναδά που απαρτίζεται από καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι ζωντανές μεταδόσεις παραστάσεων σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας (National Theatre Live) και τη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης (Μet Live), ενώ εγκαινιάζεται ένας νέος κύκλος απευθείας μεταδόσεων με τη σύμπραξη του περίφημου Θεάτρου Μπολσόι της Μόσχας. Έτσι, τους επόμενους μήνες, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει στο Μέγαρο τρεις εξαιρετικές παραγωγές των Μπαλέτων Μπολσόι (Ζιζέλ, Η κυρία με τις καμέλιες και Jewels).
Θα ακολουθήσει και η συνοπτική παρουσίαση των εκδηλώσεων του Megaron Plus. Εξάλλου το Grand Magazine θα επανέρχεται κατά καιρούς με αναλυτική παρουσίαση επιλεγμένων εκδηλώσεων. Εν αναμονή εξελίξεων και με την ελπίδα η Βασιλίσσης Σοφίας να μην παραμένει σκοτεινή από τον Ιανουάριο.