Le Transporteur: Héritage (The Transporter refueled)

Παραγωγή: Γαλλία/Κίνα – 2015 

Διάρκεια:  96 λεπτά

Είδος: Περιπέτεια

Βαθμολογία: * *

Σκηνοθεσία: Camille Delamarre

Πρωταγωνιστούν: Ed Skrein, Ray Stevenson, Loan Chabanol, Gabriella Wright, Tatiana Pajkovic, Wenxia Yu, Radivoje Bukvic, Noémie Lenoir, Yuri Kolokolnikov, Lenn Kudrjawizki, Samir Guesmi, Anatole Taubman.

Υπόθεση: O «εθνικός μεταφορέας» μαφιόζων, ύποπτων πακέτων και λοιπών ζωντανών φορτίων, κατά κόσμο Φρανκ Μάρτιν τζούνιορ, είναι ξανά μαζί μας, αυτή τη φορά συνοδευόμενος από το μπαμπά του, συνταξιούχο πράκτορα που δεν καταθέτει εύκολα τα όπλα. Ο πρώην στρατιώτης και νυν μισθοφόρος Φρανκ «The Transporter» Μάρτιν εργάζεται σε παραδόσεις «πακέτων» κάθε είδους, χρεώνοντας φιξ τιμολόγιο και με βάση τρεις απλούς κανόνες: όχι ονόματα, όχι ερωτήσεις και όχι επαναδιαπραγματεύσεις. Αλλά αυτά πάνε περίπατο όταν αναλαμβάνει το πακέτο της πανέμορφης και μυστηριώδους Άννα, που για να κάνει τη δουλειά της καλύτερα τον παγιδεύει, απάγοντας τον πατέρα του. Αποτέλεσμα είναι να καταλήξει συνεργός σε ληστεία τράπεζας και να μπλέξει στο σχέδιο της Άννας και των τριών φιλενάδων της εναντίον του Γιούρι, του Ρώσου μεγαλέμπορου λευκής σάρκας που τις εξανάγκασε στην πορνεία 15 χρόνια πριν. Ο Φρανκ που δεν οπλοφορεί ποτέ, χρησιμοποιεί διάφορα αυτοσχέδια όπλα και street fighting κινήσεις για να αντιμετωπίσει τους μπράβους του Γιούρι, δεν έχει όμως ικανά όπλα για να αντιμετωπίσει τα θέλγητρα της Άννα…

Πανάκριβη μπιμουβιά, πάντα δια χειρός Λικ Μπεσόν, που λανσάρει ένα νέο πρόσωπο στο ρόλο του Φρανκ Μάρτιν, αντί του αποχωρήσαντα πλέον (λόγω ηλικίας;) Τζέισον Στέηθαμ. Ο 32χρονος, γέννημα θρέμμα Λονδρέζος, Εντ Σκρέιν, πρώην κολυμβητής, ράπερ, part time άνθρωπος της νύχτας και ηθοποιός της τιβί, διαθέτει κορμί αθλητή, φάτσα φωτομοντέλου και ύφος χιλίων καρδιναλίων ικανό να προσελκύσει το κοινό εκ νέου και να ξαναβάλει μπροστά μια νέα τριλογία για το προσοδοφόρο franchise. Η ταινία διαθέτει όλα τα αναμενόμενα στο είδος στοιχεία, θετικά (άγριο ξύλο, γυναίκες, κοσμικά locations και κυνηγητά με αυτοκίνητα) και αρνητικά (κλισεδιάρικοι διάλογοι στα όρια του επιτηδευμένα γελοίου και χαρακτήρες που πάνε κι έρχονται σαν καρικατούρες άνευ βάθους). Ο Καναδός σκηνοθέτης Καμίλ Ντελαμάρ (του Brick Mansions) ευτυχώς ξέρει να κρατάει την ένταση και το ρυθμό, αποσπώντας την προσοχή από την κοινοτοπία του κακοπαιγμένου σεναριακού μπάχαλου που θέλει μάλιστα να κάνει και κουλτουρέ παραπομπές στους Τρεις Σωματοφύλακες (έλεος μεσιέ Μπεσόν!). Παραβλέποντας τις ως άνω γαλικουριές (κατά το αμερικανιές), η ταινία είναι μια απόλαυση για τους φίλους του είδους, κάτι σαν βρώμικο μετά από μπαρότσαρκα. Ο Φρανκ μας τελείωσε, ζήτω ο νέος Φρανκ!

Διανομή:  Odeon 

Στις αίθουσες από 03.09.15