Amy – Amy: Το κορίτσι πίσω από το όνομα

Παραγωγή: Βρετανία – 2015 

Διάρκεια: 128 λεπτά

Είδος: Μουσικό Ντοκιμαντέρ

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Asif Kapadia

Εμφανίζονται οι: Amy Winehouse, Mitch Winehouse, Blake Fielder-Civil, Yasiin Bey (Mos Def), Mark Ronson, Pete Doherty, Tony Bennett, Tyler James, Salaam Remi, Monte Lipman, Janis Winehouse, Blake Wood, Juliette Ashby, Nick Shymansky, Lauren Gilbert, Lucian Grainge, Nick Gatfield, Darcus Beese, Sam Beste, Andrew Morris, Raye Cosbert, Cristina Romete, Phil Meynell, Dale Davis, Shomari Dilon, Chip Somers, Guy Moot.

Υπόθεση: Τέσσερα χρόνια μετά τον αιφνίδιο θάνατο της Amy Winehouse, μιας από τις σημαντικότερες φωνές της σύγχρονης μουσικής βιομηχανίας, η εκρηκτική της προσωπικότητα και το ταλέντο της αναβιώνουν στη μεγάλη οθόνη. Η larger than life τραγουδίστρια από τις γειτονιές του Βόρειου Λονδίνου, με δύο μόλις προσωπικές δισκογραφικές δουλειές, κατάφερε να δημιουργήσει ένα μοναδικό στιλ, ερμηνεύοντας παθιασμένα με την ιδιόρρυθμη φωνή της  σόουλ τζαζ διαμάντια, με στίχους απευθείας βγαλμένους από τη βασανισμένη ψυχή της. Μία ερμηνεύτρια ανεπανάληπτη, επιπέδου Billie Holliday και Ella Fitzgerald, με μια ψυχή πληγωμένη από μικρή ηλικία που δεν μπόρεσε ποτέ να ηρεμήσει και να διαχειριστεί την ξαφνική διασημότητα που απέκτησε. 

Ο κατά κάποιο τρόπο γείτονάς της Ασίφ Καπάντια, παιδί κι αυτός του Λονδρέζικου Βορρά, ερχόμενος από τη μεγάλη επιτυχία του προηγούμενου ντοκιμαντέρ του για τον Ντομινίκ Σένα, ανέλαβε να μεταφέρει την τραγωδία αυτού του ευαίσθητου πλάσματος στη μεγάλη οθόνη. Με τεράστιο όγκο υλικού στα χέρια του, αφού αρχικά τουλάχιστον είχε την πλήρη συνεργασία της οικογένειας και του περίγυρου της Amy, μοντάρει εξαιρετικά την ταινία πάνω στους υπέροχους πικρούς στίχους της ίδιας της Amy, πατώντας πάνω στα λόγια της για να δείξει την άνοδο και την πτώση της μικρής χαρούμενης Εβραιοπούλας, από την γελαστή παιδική ηλικία στο Southgate μέχρι τον θάνατο από τις παρενέργειες του αλκοόλ στο Camden. 

Ένας φόρος τιμής σε μια μεγάλη που έφυγε νωρίς με έμφαση στον οικογενειακό περίγυρο, ιδιαίτερα στον αρχικά απόντα και κατόπιν με όχι και τόσο ευκρινή κίνητρα πατέρα της και στον διαταραγμένο ναρκομανή σύζυγό της και μεγάλο της έρωτα τον Μπλέικ Φίλντερ. Η οικογένεια (δηλαδή ο πατέρας Winehouse) έχει ήδη, κατά πληροφορίες, αποκηρύξει την ταινία ως ανακριβή και άδικη, παρότι αρχικά συνεργάστηκε στη δημιουργία της. Οι φαν από την άλλη θα ξετρελαθούν βλέποντας τόσο σπάνιο υλικό και απολαμβάνοντας εκπληκτικές τζαζ αποδόσεις των τραγουδιών της μέσα από προσωπικά videos.

Χωρίς να είναι η «οριστική» βιογραφία της αδικοχαμένης τραγουδίστριας, η ταινία, που έκανε την επίσημη πρεμιέρα της στο τελευταίο Φεστιβάλ Κανών, είναι έντονα φορτισμένη συγκινησιακά και αναμένεται να «ακουστεί» στα φετινά βραβεία γενικά. 

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 09.07.15