Dark Places – Σκοτεινός Τόπος

Παραγωγή: ΗΠΑ/Γαλλία/Βρετανία– 2015 

Διάρκεια: 103 λεπτά

Είδος: Δραματικό Θρίλερ

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Gilles Paquet-Brenner

Πρωταγωνιστούν: Charlize Theron, Chloë Grace Moretz, Nicholas Hoult, Christina Hendricks, Corey Stoll, Drea de Matteo, Tye Sheridan, Andrea Roth.

Υπόθεση: Στο αγροτικό Κάνσας πίσω στα μέσα της δεκαετίας του 80, η 8χρονη τότε Λίμπι ήταν η μόνη που διασώθηκε όταν η μητέρα και οι αδελφές της δολοφονήθηκαν μέσα στο σπίτι τους. Την ώρα του μακελειού, η Λίμπι κατάφερε να το σκάσει και να σωθεί κρυμμένη μέσα στην παγωμένη νύχτα. Αργότερα, κατέθεσε ότι ο δολοφόνος ήταν ο 15χρονος αδελφός της, Μπεν, απροσάρμοστος, γκόθικ μεταλάς και οπαδός σατανιστικής αίρεσης. Σήμερα, τριάντα χρόνια μετά το φονικό, ο Μπεν παραμένει στη φυλακή και η Λίμπι ζει στο περιθώριο, βλέποντας τα χρήματα που της εξασφάλισε ένας γενναιόδωρος έρανος μετά τις δολοφονίες αλλά και τα δικαιώματα από την αυτοβιογραφία της που εκδόθηκε, να τελειώνουν. Το Kill  Club, μία μακάβρια μυστική λέσχη που ασχολείται με την διαλεύκανση τρομακτικών  εγκλημάτων εντοπίζει την Λίμπι και της ζητά να συνεργαστεί στην αναψηλάφηση της υπόθεσης. Έχοντας ανάγκη την χρηματική αμοιβή που της υπόσχονται, η Λίμπι ξεκινά την έρευνά της για τη μοιραία βραδιά, ξανασυναντώντας τους βασικούς πρωταγωνιστές της και μεταφέροντας στα μέλη της λέσχης τα ευρήματά της. Σιγά-σιγά αντιλαμβάνεται ότι η κατάθεσή της δεν ήταν τελικά και τόσο αξιόπιστη και φτάνει ολοένα πιο κοντά στην φρικτή αλήθεια, ξεθάβοντας επώδυνες μνήμες και συνειδητοποιώντας ότι το παρελθόν δεν είναι αυτό που φαίνεται. Και ο δολοφόνος είναι ακόμη εκεί έξω…

Μετά την τεράστια καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία της ταινίας του Ντέιβιντ Φίντσερ «Το Κορίτσι που Εξαφανίστηκε (Gone Girl)», δόθηκε το πράσινο φως για τη μεταφορά στην οθόνη και του δεύτερου μυθιστορήματος που είχε εκδώσει η συγγραφέας Γκίλιαν Φλιν το 2009 και για το οποίο είχαν από καιρό αγορασθεί τα δικαιώματα. Ιδανική επιλογή στο ρόλο της κατεστραμμένης ψυχικά και υλικά ηρωίδας του έργου η αγέρωχη Σαρλίζ Θέρον, διαβαίνει τις σκοτεινές γωνιές της θεοσεβούμενης γης του Κάνσας που κρύβουν πολύ περισσότερες αμαρτίες από αυτές που θα μπορούσε να συγχωρήσει ο καλός προτεσταντικός Θεός των Νότιων Πολιτειών. Η Φλιν γνωρίζει άριστα τον τόπο, τους ανθρώπους και τις ψυχές τους και ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Ζιλ Πακέ Μπρενέ, αν και Γάλλος κάτι που λογικά θα τον έκανε ξένο προς το όλο project, κρατάει σφιχτά το ρυθμό και καταφέρνει να μεταφέρει στο τοπίο το σκοτάδι που κουβαλούν οι καταπιεσμένοι από την πλήξη και τη ανέχεια κάτοικοι. Το φινάλε είναι όπως και στο Gone Girl ανατρεπτικό αν και μάλλον προβλέψιμο από ένα σημείο και πέρα. Εκείνο που δεν είναι ούτε προβλέψιμο ούτε μετρήσιμο είναι το μέγεθος της κακίας που κρύβουν ψυχές που κατά τα άλλα κηρύσσουν την αφοσίωσή τους στον καλό Θεό και τις πατροπαράδοτες αξίες της Αμερικής. Χωρίς να συγκρίνεται με το φιλμ του Φίντσερ, παραμένει ένα πολύ καλό δείγμα κοινωνικού θρίλερ με ατμόσφαιρα και σασπένς. 

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 09.07.15