La Isla Minima – Το Μικρό Νησί

Παραγωγή: Ισπανία – 2014 

Διάρκεια: 105 λεπτά

Είδος: Αστυνομικό Θρίλερ

Βαθμολογία: * * * 1/2

Σκηνοθεσία: Alberto Rodriguez

Πρωταγωνιστούν: Javier Gutiérrez, Raúl Arévalo, María Varod, Perico Cervantes, Jesús Ortiz, Jesús Carroza, Salva Reina, Antonio de la Torre, Nerea Barros, Ana Tomeno.

Υπόθεση: Ισπανικός Νότος, 1980. Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που πέθανε ο δικτάτορας Φράνκο και η Ισπανία ψάχνει ακόμη τη σταθερότητα ανάμεσα στο παλιό αυταρχικό καθεστώς και μια νέα εποχή. Μια σειρά από δολοφονίες έφηβων κοριτσιών ταράζει μια μικρή απόμακρη πόλη και δύο ντετέκτιβ του τμήματος ανθρωποκτονιών με εντελώς διαφορετικούς χαρακτήρες στέλνονται από τη Μαδρίτη για να διαλευκάνουν την υπόθεση. Με βαρύ παρελθόν και  ιδεολογικές διαφορές μεταξύ τους, ο Χουάν και ο Πέδρο θα πρέπει να συνεργασθούν προκειμένου να βρουν τον δολοφόνο που από καιρό στοιχειώνει την περιοχή. Η έρευνά τους θα ανασύρει στην επιφάνεια τα σκοτεινά μυστικά της μικρής κοινότητας.

Στην Ισπανία του 1980, λίγο πριν το αποτυχημένο πραξικόπημα που παραλίγο να επαναφέρει τη φασιστική τάξη στην Ιβηρική χερσόνησο, οι όχθες του Γουαδαλκιβίρ  δεν προσφέρονται πια για να «λούζεται η αγάπη» του Ποιητή. Τα λασπωμένα θολά νερά, κάτι σαν Δέλτα του Μισισιπή σε μικρογραφία, κρύβουν νεανικά βιασμένα πτώματα, έμπορους ηρωίνης και συλλογικές ενοχές. Το αταίριαστο ζευγάρι των ξενόφερτων από τα Βόρεια αστυνόμων μαθαίνει να αφουγκράζεται τον τόπο, να βλέπει πίσω από την επαρχιακή επιφάνεια και να συνεργάζεται, έχοντας ταυτόχρονα ο καθένας τους δικούς του σκελετούς στο ντουλάπι.

Με την ίδια και καλύτερη μεθοδικότητα ξετυλίγει μπροστά στα μάτια μας τα μυστήρια του Νότου ο σκηνοθέτης Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ, έχοντας σαν εργαλείο τη διαλεκτική θεώρηση της πρόσφατης Ισπανικής Ιστορίας και επιρροές από κλασσικά γουέστερν και νουάρ όπως το Bad Day at Black Rock και το Chinatown μέχρι μοντέρνο Χόλιγουντ α λα Seven  και True Detective. Ξεκινώντας από ψηλά με κάδρα βασισμένα στη χαρτογραφική φωτογραφική τέχνη του Ισπανού φωτογράφου Ατίν Αγιά ο Ροντρίγκεζ προσγειώνει το φακό του στα βαλτοτόπια νωχελικά, δημιουργώντας ένα κλασσικό φιλμ είδους, ατμοσφαιρικό και συναρπαστικό, που σάρωσε τα Ισπανικά Βραβεία Goya κερδίζοντας 10 (από 17 υποψηφιότητες) μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και σεναρίου. Το αστυνομικό φιλμ του καλοκαιριού, ίσως και ολόκληρης της χρονιάς!    

Διανομή: Weird Wave 

Στις αίθουσες από 18.06.15.