Paulette – Η Συνταγή της Πωλέτ

Παραγωγή: Γαλλία – 2012 

Διάρκεια: 87 λεπτά

Είδος: Κωμωδία

Βαθμολογία: * * 1/2

Σκηνοθεσία: Jérôme Enrico

Πρωταγωνιστούν: Bernadette Lafont, Carmen Maura, Dominique Lavanant, Françoise Bertin, André Penvern, Ismaël Dramé, Jean-Baptiste Anoumon , Axelle Laffont, Paco Boublard, Mahamadou Coulibaly, Kamel Laadaili.

Υπόθεση: Η γιαγιά Πωλέτ από τότε που έχασε τον αγαπημένο της σύζυγο έχει πέσει σε θλίψη και έχει χάσει κάθε ενδιαφέρον για τη ζωή, αντιμετωπίζοντας επίσης μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με μια ψωροσύνταξη και για όλα της φταίνε οι μετανάστες και οι μαύροι, μεταξύ των οποίων και ο αστυνομικός γαμπρός της.  Ζει σε μία φτωχογειτονιά στα προάστια του Παρισιού, δεν μιλά σχεδόν καθόλου με την κόρη της και αντιπαθεί σφόδρα το σκουρόχρωμο εγγονάκι της. Παραμένει όμως πνευματικά διαυγής και ως παλαιά έμπορος μυρίζεται το χρήμα που διακινείται στη φτωχογειτονιά από το εμπόριο της κάνναβης. Αποφασίζει, λοιπόν, να διευρύνει τους επιχειρηματικούς της ορίζοντες και να πάρει την τύχη στα χέρια της. Ξεκινάει μία διαφορετική «καριέρα» που, χάρη στη μυστική της «συνταγή», θα της φέρνει χρήμα και επιτυχία, αλλά θα την μπλέξει παράλληλα σε περιπέτειες...

Με διετή καθυστέρηση έρχεται μια μεγάλη εμπορική επιτυχία του Γαλλικού σινεμά με την ηλικιωμένη πια Μπερναντέτ Λαφόν, πάλαι ποτέ καλλονή και μούσα του Τριφό, να γεμίζει την οθόνη με τη στριμμένη, ρατσίστρια αλλά καπάτσα γριά Πωλέτ που μετατρέπεται από φτωχή συνταξιούχος σε βαποράκι της γειτονιάς και κατόπιν σε επιτυχημένη έμπορο, κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη του αστυνομικού γαμπρού της. Ευχάριστο, έξυπνο και εύστοχο το φιλμ κυλάει μέσα από αναμενόμενες κωμικές καταστάσεις χωρίς να αποφεύγει τα κλισέ και τις φαρσικές χοντράδες. Θα ικανοποιήσει το πλατύ κοινό που θέλει να γελάσει χωρίς να το φιλοσοφήσει ιδιαίτερα, ειδικά τώρα που σφίγγουν οι ζέστες και ανοίγουν τα θερινά. 

Διανομή: Tanweer 

Στις αίθουσες από 21.05.15.