Clouds of Sils Maria –Τα Σύννεφα του Σιλς Μαρία

Παραγωγή: Γαλλία/Ελβετία/Γερμανία/ΗΠΑ/Βέλγιο – 2014 

Διάρκεια: 123 λεπτά

Είδος: Δράμα

Βαθμολογία: * * 1/2

Σκηνοθεσία: Olivier Assayas

Πρωταγωνιστούν: Juliette Binoche, Kristen Stewart, Chloë Grace Moretz, Lars Eidinger, Johnny Flynn, Angela Winkler, Hanns Zischler, Nora von Waldstätten, Brady Corbet, Aljoscha Stadelmann, Claire Tran.

Υπόθεση: Στο αποκορύφωμα της διεθνούς της καριέρας, η διάσημη ηθοποιός Μαρία Έντερς (Ζιλιέτ Μπινός) δέχεται την πρόταση να παίξει σε μία αναβίωση του θεατρικού έργου που την έκανε διάσημη πριν από είκοσι χρόνια. Τότε, όμως, ερμήνευε το ρόλο της Σίγκριντ, μιας ελκυστικής νεαρής υπαλλήλου που σαγηνεύει και τελικά οδηγεί στην αυτοκτονία την Έλενα, αφεντικό της εταιρείας. Τώρα όμως της ζητούν να αναλάβει το ρόλο της Ελένα. Μαζί με την προσωπική της βοηθό (Κρίστεν Στιούαρτ) αναχωρεί για να ξεκινήσει πρόβες στο Σιλς Μαρία, μια απομονωμένη περιοχή των Ελβετικών Άλπεων. Μια νεαρή ανερχόμενη σταρ του Χόλιγουντ, αγαπημένη του σκανδαλοθηρικού τύπου (Κλόε Γκρέις Μόριτς) πρόκειται να υποδυθεί το ρόλο της Σίγκριντ, και η Μαρία βρίσκει τον εαυτό της στην άλλη πλευρά του καθρέφτη, πρόσωπο με πρόσωπο με μια διφορούμενα γοητευτική γυναίκα που αποτελεί, στην ουσία, μια ανησυχητική αντανάκλαση του ίδιου της του εαυτού.

Το αγγλόφωνο ντεμπούτο ενός δημοφιλή στη Γαλλία δημιουργού είναι μια ταινία που φωνάζει από μακριά Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και Λιβ Ούλμαν, προδίδοντας τις ευρωπαϊκές ρίζες της θεματολογίας της την οποία όμως έχει εμπλουτίσει με κλασσική χολιγουντιανή μυθολογία τύπου «Όλα για την Εύα». Και βέβαια η Ζιλιέτ Μπινός στέκεται επάξια στο ύψος των περιστάσεων μαγεύοντας κυριολεκτικά με την αύρα της το θεατή, όμως ο Ολιβιέ Ασαγιάς δεν είναι Μπέργκμαν. Παρά τις επί μέρους αρετές και την γοητεία που αποπνέει η όλη ατμόσφαιρα, οι διαλογικές σκηνές πλατιάζουν σε διάρκεια, αποδυναμώνοντας το ρυθμό και βαραίνοντας το σύνολο. Υπάρχουν όμως πολλά καλούδια για τον υπομονετικό σινεφίλ με πρώτο και καλύτερο την ερμηνεία αποκάλυψη της Κρίστεν Στιούαρτ που της έφερε το Σεζάρ (Γαλλικό Όσκαρ) δεύτερου γυναικείου ρόλου. Σε ένα δεύτερο ρόλο εντύπωση προκαλεί η Άνγκελα Βίνκλερ, θρυλική ερμηνεύτρια της Καταρίνα Μπλουμ, μιας ταινίας σταθμού για το πολιτικό σινεμά του 70. Εξάλλου απολαυστική είναι και η ειρωνική και κριτική ματιά του δημιουργού στον κόσμο του σύγχρονου θεάματος όπως και η κινηματογράφηση του επιβλητικού και αγέρωχου Αλπικού τοπίου που, καθώς καταλαμβάνεται από το φυσικό φαινόμενο των ερπετοειδών νεφών του Σιλς Μαρία, αποτελεί εύστοχη παρομοίωση για τον εύθραυστο ψυχικό κόσμο των ηρωίδων του. Τέλος, είναι μια ταινία που περιέχει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία καθώς ο Ασαγιάς και η Μπινός έχουν σχεδόν 30χρονη συνεργασία στα πλατώ. 

Trivia

- Όπως και οι συμπατριώτες του σκηνοθέτες της Nouvelle Vague, Ζαν-Λικ Γκοντάρ και Φρανσουά Τριφό, πριν ξεκινήσει την καριέρα του ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος, ο Ολιβιέ Ασαγιάς εργάστηκε ως κριτικός για το θρυλικό περιοδικό Cahiers du Cinéma.

- Με τον ρόλο της στα «Σύννεφα του Σιλς Μαρία», η Κρίστεν Στιούαρτ έγινε η πρώτη Αμερικανίδα ηθοποιός που κέρδισε ποτέ Σεζάρ Γυναικείας Ερμηνείας!

- Σε συνέντευξή της, η Ζιλιέτ Μπινός αποκάλυψε πως ουσιαστικά δέχτηκε τον ρόλο της στον «Γκοτζίλα» (2014) προκειμένου να ταυτιστεί με τον χαρακτήρα της στα «Σύννεφα του Σιλς Μαρία», αφού η διάσημη Μαρία Έντερς συμμετείχε σε κινηματογραφικά μπλοκμπάστερ.

- Ο γαλλικός οίκος μόδας Chanel προμήθευσε τις ηθοποιούς με ρούχα, κοσμήματα, αξεσουάρ και μακιγιάζ, ενώ ταυτόχρονα κάλυψε ένα μέρος του budget, επιτρέποντας στον Ολιβιέ Ασαγιάς να πραγματοποιήσει το όνειρό του και να γυρίσει την ταινία σε φιλμ 35 χιλιοστών αντί ψηφιακά.

- Η περιοχή του Σιλς Μαρία στις Άλπεις αποτέλεσε αγαπημένο καταφύγιο του Γερμανού φιλόσοφου Φρίντριχ Νίτσε, ο οποίος εμπνεύστηκε εδώ την έννοια της «αιώνιας επιστροφής». Έγραφε στο ημερολόγιό του: «Αρχές Αυγούστου 1881, στο Σιλς Μαρία, 6.500 πόδια πάνω από το επίπεδο της θάλασσας και πολύ υψηλότερα πάνω από οτιδήποτε ανθρώπινο».

- Η ταινία του Ολιβιέ Ασαγιάς περιλαμβάνει μερικές διακριτικές αναφορές σε κλασικές ταινίες όπως το «Όλα για την Εύα» του Τζόζεφ Λ. Μάνκιεβιτς, η «Περσόνα» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και «Η Περιπέτεια» του Μικελάντζελο Αντονιόνι. 

Βραβεία & Φεστιβάλ

- Συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών

- Σεζάρ Καλύτερου Β’ Γυναικείου Ρόλου για την Κρίστεν Στιούαρτ και ακόμη 5 υποψηφιότητες.

- Βραβείο Louis Delluc Καλύτερης Γαλλικής Ταινίας

- Συμμετοχή στα Φεστιβάλ Λοκάρνο, Τορόντο, Μονάχου, Νέας Υόρκης κ.α.

 

Διανομή: Weird Wave 

Στις αίθουσες από 14.05.15.