Χοιρινό μπεκρή μεζέ με μανιτάρια

Υλικά για 4 μερίδες

1 κιλό χοιρινό (μπούτι) κομμένο σε κύβους 

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη

1-2 σκελίδες σκόρδο

200 φρέσκα μανιτάρια σε φέτες

1 ποτήρι κόκκινο κρασί

1 μεγάλη ώριμη ντομάτα τριμμένη

300 ml ζωμός λαχανικών ή νερό

1 δαφνόφυλλο

2 κόκκοι μπαχάρι

Αλάτι

Πιπέρι

Ελαιόλαδο



Εκτέλεση

1. Ζεσταίνετε σε τηγάνι λίγο ελαιόλαδο κάθε φορά και σοτάρετε σε δυνατή φωτιά το χοιρινό να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές. Κρατήστε το στην άκρη.

2. Σε κατσαρόλα ζεσταίνεται ελαιόλαδο και σε μέτρια δυνατή φωτιά σοτάρετε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια, το σκόρδο, τη πιπεριά μέχρι να μαραθούν και να αρχίσουν να ροδίζουν. Ρίχνετε το χοιρινό και συνεχίζετε το σοτάρισμά για 2-3 ακόμη λεπτά ανακατεύοντας καλά. 

3. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί για 1-2 λεπτά. Προσθέστε τη ντομάτα, το ζωμό ή νερό, το δαφνόφυλλό, μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι. 

4. Σκεπάστε την κατσαρόλα και βράστε σε μέτρια φωτιά για 1 περίπου ώρα ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει.



Hints and Tips

Ο χρόνος βρασμού του κρέατος εξαρτάται από το μέγεθος του κοψίματος και το κομμάτι που θα επιλέξετε (μπούτι, ψαρονέφρι, σπάλα)

Βάλτε από τη προηγούμενη μέρα το κρέας μαζί με το κρασί, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τη πιπεριά σε μπολ με καπάκι στο ψυγείο να μαριναριστεί. 

Ο μπεκρή μεζές γίνεται και στο φούρνο.

Γαρνίρεται πάνω σε λευκό ρύζι, με πατάτες πουρέ ή τηγανιτές
.