Fehér Isten (White God) – Λευκός Θεός

Παραγωγή: Ουγγαρία/Γερμανία/Σουηδία – 2014 

Διάρκεια: 119 λεπτά

Είδος: Δραματικό Θρίλερ

Σκηνοθεσία: Kornél Mundruczó

Πρωταγωνιστούν: Zsófia Psotta, Sándor Zsótér, Lili Horváth, Szabolcs Thuróczy, Lili Monori, Gergely Bánki, Tamás Polgár. 

Υπόθεση: Η 13χρονη Λίλι έρχεται να μείνει για λίγο καιρό με τον πατέρα της όταν η μητέρα της φεύγει στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους. Αυτός δεν βλέπει με καλό μάτι τον ημίαιμο σκύλο της Χάγκεν και προσπαθεί να τον ξεφορτωθεί, εφόσον μάλιστα ο διαχειριστής τον απειλεί με καταγγελία. Έτσι λοιπόν ο Χάγκεν καταλήγει  εγκαταλειμμένος από τον πατέρα της Λίλι στη μέση του δρόμου. Εκείνη απογοητευμένη τα βάζει με τον πατέρα της για την εξαφάνισή του και ξεκινάει να τον βρει. Ο Χάγκεν πάλι, προσπαθεί να επιβιώσει σε έναν κόσμο γεμάτο κακοτοπιές και να βρει το δρόμο για τη Λίλι, ωστόσο σύντομα συνειδητοποιεί πως λίγοι είναι αυτοί που αγαπούν έναν σκύλο. Μάλιστα όταν πιάνεται στα δίχτυα του μπόγια, και το μέλλον του δεν μοιάζει και τόσο ευοίωνο, αυτός και οι υπόλοιποι σκύλοι που έχουν κατακλύσει την πόλη, θα εξεγερθούν εναντίον της ανθρωπότητας. Και μόνο η Λίλη, ίσως, είναι αυτή που μπορεί να αποτρέψει τη «μάχη» ανάμεσα σε άνθρωπο και σκύλο.

Μια δύσκολη στη θέαση αλλά σπουδαία ταινία που παρουσιάζει την εξέγερση του πιο πιστού φίλου του ανθρώπου ως αλληγορία για την εν δυνάμει επανάσταση των καταπιεσμένων από την δυτική λευκή κυριαρχία μειονοτήτων της υφηλίου. Υποδειγματικός ρυθμός, υπόκωφη αγωνία, μαύρο χιούμορ και ιδιοφυής χρήση της κλασσικής μουσικής και ειδικότερα των Ουγγρικών Ραψωδιών του Φραντς Λιστ, ως φορέα πολιτισμού που στα κατάλληλα χέρια γίνεται ο Μαγεμένος Αυλός που κατευνάζει τα πάθη και ηρεμεί τα πνεύματα. Κι αν η «Lassie» αγριεύει και δείχνει τα δόντια της, δεν τρελάθηκε απλά ζητάει αυτό που της αξίζει: ισονομία και στοργή.

Βραβείο του τμήματος «Ένα κάποιο βλέμμα» στο Φεστιβάλ Κανών, επίσημη ταινία έναρξης στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και υποψηφιότητα της Ουγγαρίας για το φετινό ξενόγλωσσο Oscar. Α! και μια μοναδική βράβευση: Χρυσός Φοίνικας (Palm Dog) των Καννών για την καλύτερη σκυλίσια ερμηνεία!!! 

Διανομή: Ama Films 

Στις αίθουσες από 11.12.14