Yalom’s Cure – Ο κήπος του Γιάλομ: Η φιλοσοφία μιας ζωής

Παραγωγή: Ελβετία/ΗΠΑ/Γαλλία – 2014 

Διάρκεια: 77 λεπτά

Είδος: Βιογραφικό Ντοκιμαντέρ

Σκηνοθεσία: Sabine Gisiger

Με τους: Irvin D. Yalom, Marilyn Yalom, τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους.

Υπόθεση: Πολυδιαβασμένος συγγραφέας και δημοφιλής ακαδημαϊκός, ο Ίρβιν Γιάλομ θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους εν ζωή ψυχοθεραπευτές.  Η ταινία της Σαμπίνε Γκίζιγκερ είναι κάτι περισσότερο από μια κλασική βιογραφία. Είναι ένα ταξίδι, μια υπαρξιακή διαδρομή στα επίπεδα του ανθρώπινου νου, με συνταξιδιώτη τον Δρα Γιάλομ, τις θεμελιώδεις ιδέες και τη σοφία του. Τα βιβλία του Ίρβιν Γιάλομ έχουν εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο και οι κριτικοί τον περιγράφουν ως συγγραφέα που «εμπνέει», «εκπλήσσει», «προκαλεί τον νου» και «αλλάζει τη ζωή».

Η 55χρονη Ελβετίδα δημιουργός Σαμπίνε Γκίζιγκερ θέλησε να μεταφέρει στην οθόνη το πνεύμα του σπουδαίου Αμερικανού θεραπευτή που βοήθησε και την ίδια, κατά δήλωση, να βρει τον εαυτό της. Η ταινία, πέρα από τα ιστορικά στοιχεία που παραθέτει, ασχολείται με τις μεθόδους θεραπείας που χρησιμοποίησε ο Γιάλομ αλλά και με τα συμπεράσματά του όπως διατυπώθηκαν στα πολυπληθή best seller του, μεταξύ των οποίων σπουδαιότερο το «Όταν έκλαψε ο Νίτσε». Και επειδή πίσω από κάθε σπουδαίο άνδρα κρύβεται μια εξίσου η και περισσότερο σπουδαία γυναίκα, η ταινία παρουσιάζει και τη ζωή και το έργο της επί 60 και πλέον έτη συζύγου του Γιάλομ, Μέριλιν, καθηγήτριας, ερευνήτριας και συγγραφέως.

Το σύμπαν των Γιάλομ, ένας συνδυασμός ψυχοθεραπείας, φιλοσοφίας και διδακτικής λογοτεχνίας ξετυλίγεται στη μεγάλη οθόνη και προκαλεί το θεατή να ξεκινήσει άμεσα είτε ψυχοθεραπεία είτε ανάγνωση. Τα βιβλία του Γιάλομ, ιδιαίτερα δημοφιλή στη χώρα μας με πωλήσεις σχεδόν μισού εκατομμυρίου αντιτύπων, κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Άγρα.

Για περισσότερες πληροφορίες το site του Δρ. Γιάλομ είναι www.yalomscure.com 

Διανομή: Filmtrade 

Στις αίθουσες από 11.12.14