Electra

Παραγωγή: Ελλάδα – 2014 

Διάρκεια:  90 λεπτά 

Σκηνοθεσία – Σενάριο – Κάμερα: Πέτρος Σεβαστίκογλου

Παραγωγή: Φαντασία Οπτικοακουστική, Πέτρος Σεβαστίκογλου, Babagarage community of Senegal

Μοντάζ – Σχεδιασμός Ήχου: Χρήστος Γιαννακόπουλος

Σκηνικά – Κοστούμια: Αντώνης Δαγκλίδης

Ηχητικός Σχεδιασμός-Μουσική: Χρήστος Γούσιος – Θοδωρής Παπαδημητρίου

Μιξάζ: Κώστας Βαρυμποπιώτης 

Πρωταγωνιστούν: Σοφία Κόκκαλη, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Κρις Ραντάνοφ, Modou Ndiaye, Omar Fall, Λάμπρος Κτεναβός, Χρύσα Μορφούλη, Maria Ohilebo, Tiemoko Haidara. 

Υπόθεση: Η νεαρή Electra είναι μια κοπέλα ξένη παντού, τόσο στη χώρα της όσο και στις άλλες χώρες. Ανάμεσα στην Αφρική και την Ευρώπη, η ταινία είναι μια εσωτερική περιπλάνηση της ομώνυμης ηρωίδας του αρχαίου μύθου προκειμένου να στοιχειοθετήσει την ταυτότητά της. Μια συναισθηματική αφήγηση χωρίς χρονολογική πορεία που επιτρέπει στην Electra να ανασυνθέσει τα «κομμάτια» του παρελθόντος της, για να κατανοήσει το παρόν και να μπορέσει να οραματιστεί το μέλλον της. Το ταξίδι της Ηλέκτρας  είναι η ίδια της η χώρα. Η ταινία περιέχει διαλόγους σε πολλές γλώσσες που δεν υποτιτλίζονται, γιατί αποτελούν μέρος της ηχητικής και μουσικής υπόκρουσης.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για ένα έργο πέρα από τα καθιερωμένα, μια πειραματική ταινία που ακολουθεί τις επιταγές του πάλαι ποτέ κινηματογραφικού ρεύματος camera-stylo χρησιμοποιώντας την κάμερα σαν πένα του συγγραφέα-δημιουργού που εντυπώνει αποσπάσματα, μνήμες και συναισθήματα και δημιουργεί ένα σύνολο όπου ο λόγος, η αφήγηση και η εικόνα γίνονται ένα.

Εν πολλοίς η ταινία πετυχαίνει τους στόχους της, βασισμένη στα εντυπωσιακά ηλιοκαμένα πλάνα της Αφρικάνικης φύσης, το ηχητικό πλαίσιο που «ντύνει» τις εικόνες φορτίζοντάς τες συναισθηματικά και κυρίως στην αεικίνητη παρουσία της μικρής πρωταγωνίστριας της «Μικράς Αγγλίας» Σοφίας Κόκκαλη στο ρόλο της Electra. Το αποτέλεσμα, αν και δυσνόητο για το μέσο μη εξοικειωμένο θεατή, είναι πολύ εντυπωσιακό.

Τα γυρίσματα της ταινίας κράτησαν δύο χρόνια με τον σκηνοθέτη-cameraman Πέτρο Σεβαστίκογλου να αυτοσχεδιάζει τα πλάνα με τους ηθοποιούς. Να σημειωθεί η έντονη παρουσία της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη στο ρόλο της μητέρας σε μια σπάνια κινηματογραφική εμφάνιση.

Λόγω της ιδιαιτερότητας της ταινίας και της πειραματικής της φόρμας, επιλέχθηκε η προβολή της στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος για δύο μήνες τον Δεκέμβρη 2014 και τον Ιανουάριο 2015, με δύο προβολές την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα και Παρασκευή σαν ένα πείραμα που θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για τη διανομή πολλών ελληνικών ταινιών. Μετά από κάθε προβολή θα ακολουθεί συζήτηση με το κοινό και τους δημιουργούς της ή με καλεσμένους καλλιτέχνες, «γιατί η τέχνη πρέπει να είναι ένας τόπος συνάντησης και δημιουργίας νέων ιδεών».

Την Δευτέρα 8/12 θα βρίσκονται στην Ταινιοθήκη ο Πέτρος Σεβαστίκογλου και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη για να συζητήσουν με το  κοινό μετά την προβολή. 

Διανομή: Φαντασία Οπτικοακουστική 

Παρατίθεται το trailer  της ταινίας από τη σελίδα της στο Facebook 

https://www.facebook.com/video.php?v=1005072519518722&set=vb.958298670862774&type=2&theater

Για περισσότερες πληροφορίες στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος τηλ.2103609695