Η Έκρηξη

Παραγωγή: Ελλάδα/Γερμανία/Ολλανδία/Ιταλία – 2014 

Διάρκεια: 83 λεπτά

Είδος: Δράμα  

Σκηνοθεσία: Σύλλας Τζουμέρκας

Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Παπούλια, Βασίλης Δογάνης, Μαρία Φιλίνη, Θέμις Μπαζάκα, Γιώργος Μπινιάρης, Μάκης Παπαδημητρίου. 

Υπόθεση: Καλοκαίρι. Μια γυναίκα τρέχει με το τζιπ της στην Εθνική Οδό. Κάπου στο σκοτάδι φουντώνει μια φωτιά. Στο πίσω κάθισμα μια τσάντα γεμάτη λεφτά και μπροστά δρόμος ατέλειωτος. Μόλις μια μέρα πριν, η Μαρία, όπως λέγεται η γυναίκα, ήταν ή τουλάχιστον προσπαθούσε να παραμείνει στοργική μητέρα τριών παιδιών, ερωτευμένη σύζυγος, υπεύθυνη κόρη. Έγινε όμως το κλικ. Έχει αποφασίσει να κάνει την επανάστασή της. Πρώτα ενάντια στον συμβιβασμένο εαυτό της και μετά ενάντια σε όσους και όσα αγάπησε και πίστεψε. Μέχρι να βρει τη λύτρωση και να ξαναπάρει τη ζωή της στα χέρια της

Τέσσερα χρόνια μετά το πολυβραβευμένο του ντεμπούτο στις ταινίες μεγάλου μήκους με τη «Χώρα προέλευσης» ο Σύλλας Τζουμέρκας επιστρέφει ακόμη πιο οργανωμένος, ακόμη πιο οργισμένος και πολύ πιο τολμηρός, έχοντας τη συγκλονιστική Αγγελική Παπούλια στον πρώτο γυναικείο ρόλο να παραδίδει ρεσιτάλ ερμηνευτικής ακρίβειας, με την εσωτερική της ένταση να εναλλάσσεται με σκηνές βίαιων ξεσπασμάτων αλλά και το σκηνοθέτη Βασίλη Δογάνη στο ρόλο του ναυτικού συζύγου να δοκιμάζεται για πρώτη και ιδιαίτερα τολμηρή φορά μπροστά από την κάμερα.

Η «Έκρηξη», από τότε που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο σημαντικό φεστιβάλ του Λοκάρνο έχει ξεκινήσει μια διεθνή πορεία σε φεστιβάλ αλλά και αγορές του εξωτερικού. Έχοντας στο φόντο μια χώρα που καταρρέει και μια οικογένεια που είναι έτοιμη να εκραγεί, η ταινία διηγείται με βίαιο και κοφτό ύφος την ιστορία μιας γυναίκας που αποφασίζει να καθορίσει εκ νέου τη θέση της στον κόσμο καταφεύγοντας σε ακραίες λύσεις. Ένας σύζυγος ναυτικός, συνεχώς απών που ουσιαστικά πληρώνει για να διατηρεί εξ αποστάσεως τον τίτλο του οικογενειάρχη, παραδομένος ταυτόχρονα σε κάθε είδους ηδονές, ένας πατέρας υποτακτικός και ανήμπορος, μια μητέρα ανάπηρη αλλά αυταρχική και μια αδελφή με εμφανή ψυχικά προβλήματα που καταλήγει να παντρευτεί έναν καταχθόνιο και κομπλεξικό ακροδεξιό συμπληρώνουν το παζλ των χαρακτήρων που οδηγούν τη Μαρία στην έκρηξη. Χαρακτήρες στο όριο με γλώσσα πεζοδρομίου, ιστορίες γραφειοκρατικής παράνοιας και εξαιρετικά τολμηρές ερωτικές σκηνές γεμίζουν τα πλάνα αυτής της δεξιοτεχνικά σκηνοθετημένης ιστορίας καθημερινού παραλογισμού. Και αν δεν δένουν όλα τα στοιχεία, αν αφήνονται κάποιες εκκρεμότητες και αναπάντητα ερωτήματα, δεν πειράζει. Ο Σύλλας Τζουμέρκας γράφει ήδη με ιλιγγιώδη ταχύτητα τη δική του ιδιαίτερη διαδρομή στο ράλι του λεγόμενου Weird Greek Cinema.

Διανομή: Strada Films 

Στις αίθουσες από 27.11.14