Promakhos - Πρόμαχος

Παραγωγή: ΗΠΑ/Ελλάδα/Βρετανία – 2014 

Διάρκεια: 91 λεπτά

Είδος: Δικαστικό Δράμα

Σκηνοθεσία: Coerte Voorhees, John Voorhees

Πρωταγωνιστούν: Παντελής Κοντογιάννης, Κασσάνδρα Βογιατζή, Γιώργος Χωραφάς, Γιώργος Βογιατζής, Giancarlo Giannini, Michael Byrne, Paul Freeman, Σπύρος Φωκάς, Γιάννης Μόρτζος, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης. 

Υπόθεση: Ο Ανδρέας (Παντελής Κοντογιάννης) αναγκάστηκε να αφήσει την πατρίδα του, την Ελλάδα, όταν ήταν παιδί, αλλά τώρα επιστρέφει ως δικηγόρος με πρόσκληση του διευθυντή του μουσείου της Ακρόπολης (Giancarlo Giannini) για να αναλάβει την υπόθεση των γλυπτών κατά του Βρετανικού μουσείου. Καθώς μαζεύει αποδεικτικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι πλαστογραφήθηκαν έγγραφα για να επιτραπεί η πώλησή τους στο Βρετανικό κοινοβούλιο το 1816, η Αθήνα του 2011 βρίσκεται σε οικονομική και κοινωνική κρίση.

Πίσω στο Λονδίνο και το γραφείο, τον Ανδρέα βοηθάει η συνάδελφος και αντικείμενο του πόθου του, Ελένη (Κασσάνδρα Βογιατζή). Η μαρτυρία του εφόρου του Βρετανικού μουσείου (Michael Byrne) δίνει το έναυσμα για μια σκληρότερη αντιπαράθεση καθώς ο Ανδρέας ξεκινά να πιέζει το μουσείο και το σκληροτράχηλο γενικό σύμβουλό του (Paul Freeman) που καταφέρνει  να εκμεταλλευθεί την υπερβολική αυτοπεποίθηση της ελληνικής νομικής ομάδας.

Αποδεικτικά στοιχεία που αφορούν την οικοδομική κατάσταση του Παρθενώνα την χρονική περίοδο της πώλησης των Μαρμάρων παρουσιάζονται από τον επικεφαλής αρχαιολόγο της Ακρόπολης (Γιώργος Χωραφάς), χρησιμοποιώντας τεχνολογία 3D. Όμως οι δύο δικηγόροι και εραστές έχουν μπροστά τους μακρύ και σκληρό αγώνα μέχρι την επιστροφή των κλεμμένων γλυπτών στην αρχική –και φυσική- τους θέση, με αποτέλεσμα να αναγκασθούν να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Πρόμαχος: [ΕΤΥΜ. Αρχ.<προ- + -μαχος<μάχομαι] Αυτός που μάχεται ανάμεσα στους πρώτους πολεμιστές, στην πρώτη γραμμή. π.χ. - Αθηνά Πρόμαχος - Το μεγάλο χάλκινο άγαλμα της θεάς Αθηνάς που έστεκε φρουρά μεταξύ Προπυλαίων και Ερεχθείου, μπροστά στον Παρθενώνα.

Πρόκειται για το κινηματογραφικό ντεμπούτο δύο Ελληνοαμερικανών ομογενών. Ο Coerte και ο John Voorhees δημιούργησαν τον ΠΡΟΜΑΧΟ γιατί τους ενδιέφερε να εξερευνήσουν βαθύτερα τα νοήματα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Θεωρούν ότι ο ίδιος ο Παρθενώνας είναι μια κινηματογραφική σύνθεση η οποία, μέσω της γλυπτικής, διηγείται την ιστορία της γέννησης της Αθηνάς και τον αγώνα της για να εδραιωθεί η δημοκρατία στις ζωές των Αθηναίων πολιτών.

Για την ταινία δεν έγινε δημοσιογραφική προβολή. 

Διανομή: Filmboy 

Στις αίθουσες από 27.11.14