The Boxtrolls - Τα Τερατοκουτάκια (και σε 3D)

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2014                                                                      

Διάρκεια: 96 λεπτά

Είδος: Animation 

Σκηνοθεσία: Graham Annable, Anthony Stacchi

Με τις φωνές των Ben Kingsley, Jared Harris, Nick Frost, Richard Ayoade, Tracy Morgan, Dee Bradley Baker, Steve Blum, Nika Futterman, Elle Fanning, James Urbaniak, Toni Collette, Simon Pegg.

Θα προβληθεί και στα Ελληνικά (Λεπτομέρειες στο τέλος του άρθρου).

Υπόθεση: Μια φορά κι έναν καιρό ήταν κάτι ασχημούτσικα, σκανδαλιάρικα, αλλά τι άλλο, αξιαγάπητα πλάσματα, που τα λέγαν Τερατοκουτάκια και ζούσαν στους υπονόμους της πόλης του Τυρογεφυριού, μέσα σε κούτες. Αυτά λοιπόν τα αγαθά απόκληρα πλάσματα με τη φήμη τεράτων που τρώνε παιδάκια, είχαν αναλάβει την ανατροφή, από μωρό, ενός αγοριού, του Αυγά, όταν ο πατέρας του τους το έδωσε για να το σώσει. Αντίθετα με αυτά τα πλάσματα των υπονόμων που ζούσαν από τα σκουπίδια, οι κάτοικοι της επάνω πόλης ήταν πολύ πλούσιοι και είχαν εμμονή με την τάξη, τη φινέτσα και τα δύσοσμα τυριά, με πρώτο και καλύτερο τον Ασπροκάπελο Λόρδο Παρμεζάνα. Προπάντων, όμως, όλοι ήταν πεπεισμένοι πως τα τερατοκουτάκια σκοτώνουν μωρά. Αυτό το τρομακτικό ψέμα είχε διαδώσει ο μοχθηρός Κοκκινοκάπελος Αρπάχτρας με την ελπίδα πως, σκοτώνοντας τα κακά τερατοκουτάκια, θα ανέλθει κοινωνικά και θα ενταχτεί στους Ασπροκάπελους, τη high society δηλαδή του Τυρογεφυριού.

Όταν η πεισματάρα αλλά καλόκαρδη κόρη του Λόρδου, η Γουίνι, συναντά ένα βράδυ, κατά λάθος, τον Αυγά, ξεκινούν μαζί μια φανταστική κούρσα προκειμένου αφενός να του αποδείξει πως είναι άνθρωπος κι όχι τερατοκουτάκι, και αφετέρου, να πείσουν, μαζί, τους κατοίκους του Τυρογεφυριού πως τα τερατοκουτάκια είναι φιλικά και δεν κάνουν κακό σε κανέναν.

Οι δημιουργοί του Studio Laika,  το οποίο μας είχε χαρίσει τα πολύ αξιόλογα και υποψήφια για Όσκαρ animation Coraline (2009) και Paranorman (2012), φέρνουν με αυτή την ταινία μια καινούργια οπτική όσον αφορά το stop motion animation στα οποίο ειδικεύονται, και ανεβάζουν ακόμη πιο ψηλά τον πήχη με την εκφραστικότητα και την κινησιολογία των ηρώων τους. Αν και η αλληγορία για την ανοχή στη διαφορετικότητα και τα λοιπά κοινωνικοπολιτικά μηνύματα δεν είναι άμεσα εμφανή ούτε και πρόκειται να γίνουν κατανοητά από το παιδικό κοινό, η γοητεία του σχεδίου και η συναρπαστική διήγηση θα παρασύρουν τους μικρούς θεατές στη μαγεία της ιστορίας και όλοι θα ζήσουν καλά και το box office  καλύτερα.

 

ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

•                  Ο βασικός πυρήνας της ταινίας είναι η σχέση του αγοριού με την «οικογένεια» που το υιοθέτησε και το ταξίδι αυτοπραγμάτωσής του σε μια προσπάθεια να σώσει την «οικογένειά» του και να αποδείξει σε όλους πως τα τερατοκουτάκια είναι τρυφερά και πολύ φιλικά και πως, τελικά, δεν πρέπει να κρίνουμε κάποιον από την εμφάνισή του, αλλά από τα έργα του. Ακόμα θίγονται ζητήματα κοινωνικών αποκλεισμών, διακρίσεων, υιοθεσίας κλπ. Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, ο Αυγάς, θυμίζει κάπως τον Ταρζάν, καθώς κι αυτός μεγάλωσε κι ανατράφηκε ανάμεσα σε μη ανθρώπινα πλάσματα, οπότε η κοινωνία των ανθρώπων είναι κάτι πρωτόγνωρο για εκείνον και κάτι για το οποίο είναι εντελώς απροετοίμαστος. Δε γνωρίζει πώς να σταθεί κοινωνικά και τα πιο απλά πράγματα, φαντάζουν βουνό για εκείνον, αλλά με αφέλεια και αγνότητα τα δοκιμάζει, ώστε σταδιακά να ενταχθεί στην κοινωνία, όπου βιολογικά, ανήκει.

•               Καρέ καρέ (με δεδομένο πως έχουμε 24 καρέ ανά δευτερόλεπτο σε μια ταινία) γεννιέται μια ταινία stop-motion, με χαρακτήρες απτούς, περιβάλλον χειροποίητο και μάλιστα όλα αυτά πλέον και εξελιγμένα τρισδιάστατα. Κάθε καρέ φωτογραφίζεται από την κάμερα (δύο φορές για τις ανάγκες του 3D) και στη συνέχεια, χιλιάδες μαζί προβάλλονται στη σειρά ώστε τόσο οι χαρακτήρες όσο και το περιβάλλον να ζωντανεύουν μέσα από μια συνεχή κίνηση. Μάλιστα, σε μια stop-motion ταινία η διαδικασία είναι ανάλογη αυτής μιας κανονικής live-action ταινίας, καθώς τόσο τα φυσικά σκηνικά οφείλουν να κατασκευαστούν κανονικά όσο και οι ηθοποιοί να είναι έτοιμοι, ντυμένοι και καλοφωτισμένοι για να σκηνοθετηθούν, κινούμενοι σε αποστάσεις χιλιοστών για τις ανάγκες κάθε καρέ.  Μάλιστα, η ηχογράφηση των διαλόγων των ηρώων λαμβάνει χώρα καιρό πριν την οπτικοποίηση τους. Σε αυτήν την τρίτη «χειροποίητη» ταινία του στούντιο της Laika χρησιμοποιείται και μια νέα τεχνολογία, εκείνη του Rapid Phototyping, αλλά και οι νεότερες εφαρμογές των CG και το γύρισμα έγινε και πάλι στερεοσκοπικά.

•            Η σκηνή του χορού ήταν από τις πιο απαιτητικές της ταινίας, καθώς απαιτούσε τη συμμετοχή πέραν των 150 ατόμων και την άρτια χορογραφία των χειροποίητων κούκλων σε περίπλοκες χορογραφίες και τον Αυγά να μπαινοβγαίνει κάτω από φουστάνια.

•          Η ιδέα για την ταινία ξεκίνησε δέκα χρόνια πριν, παράλληλα με την έναρξη της υλοποίησης της ταινίας Coraline. και πολύ πριν την έναρξη των γυρισμάτων της ταινίας Paranorman. Χρησιμοποιήθηκαν 190 κούκλες, 56 κάμερες, 892 φώτα, 79 σκηνικά για τις 26 τοποθεσίες της ταινίας, 20.000 χειροποίητα αντικείμενα και 200 κοστούμια. Μόνο για το καπέλο του Λόρδου Παρμεζάνα απαιτήθηκαν 14 διαφορετικά υλικά

•          Οι εκφράσεις προσώπου είναι το Α και το Ω για ένα animation οπότε… έχουμε κατασκευασμένες 1.400.000 πιθανές εκφράσεις για τον Αυγά, 1.180.000 πιθανές εκφράσεις για τον Αρπάχτρα, 600.000 για την Γουίνι. Συνολικά κατασκευάστηκαν τρισδιάστατα πάνω από 53.000 μεμονωμένα τμήματα προσώπου, με τα 15.000 από αυτά να είναι του Αυγά

•               Η παραγωγή της ταινίας διήρκησε από το φθινόπωρο του 2012 έως την άνοιξη του 2014 και αξιοποιήθηκε το ξεχωριστό ταλέντο του κάθε animator. Το σενάριο της ταινίας (που θυμίζει σε πολλά σημεία παραμύθια του Καρόλου Ντίκενς) είναι βασισμένο στο βιβλίο του Άλαν Σνόου Here Be Monsters. Τη μουσική υπογράφει ο Ντάριο Μαριανέλι.

 

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΓΛΩΤΤΙΣΗΣ

Σκηνοθεσία: Ακίνδυνος Γκίκας, Μετάφραση: Ελένη Κουβοπούλου,  Στίχοι: Ηλίας Ματάμης

Μουσική Επιμέλεια: Ηλίας Αχλαδιώτης,  Τραγούδι: Πέτρος Δαμουλής

Studio Ηχογράφησης: Sierra Post

ΑΡΠΑΧΤΡΑΣ/ΜΑΝΤΑΜ ΦΡΟΥ ΦΡΟΥ:ΠΕΤΡΟΣ ΔΑΜΟΥΛΗΣ,

ΑΥΓΑΣ: ΑΡΣΕΝΙΟΣ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ,

ΜΩΡΟ ΑΥΓΑΣ:ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΣΙΠΙΑΝΙΤΗ,

ΓΟΥΙΝΙ:ΘΕΟΔΩΡΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ,

ΨΑΡΗΣ:ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΑΝΟΣ,

Κος ΛΙΓΔΑΣ:ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ,

Κος ΠΕΡΚΑΣ ΝΤΙΝΟΣ ΣΟΥΤΗΣ, 

Κος ΠΙΚΛΕΣ:ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΡΕΒΑΪΚΑΣ,

ΛΟΡΔΟΣ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑΣ:ΚΩΣΤΑΣ ΔΑΡΛΑΣΗΣ,

ΧΕΡΜΠΕΡΤ ΤΡΑΜΠΣΟ:ΦΟΙΒΟΣ ΡΙΜΕΝΑΣ, 

ΜΠΟΥΛΑΝΓΚΕΡ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΚΑΛΗΣ,

ΣΕΡ ΛΑΝΓΚΣΝΤΕΪΛ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΛΛΗΣ,

ΛΑΙΔΗ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ:ΣΟΦΙΑ ΤΣΑΚΑ,

ΛΑΙΔΗ ΜΠΡΟΝΤΕΡΙΚ:ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΛΕΞΙΟΥ,

ΣΕΡ ΜΠΡΟΝΤΕΡΙΚ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΟΛΦΕΣΗΣ.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΪΝΟΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ, ΛΗΔΑ ΚΟΥΤΕΝΤΑΚΗ, ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΑΝΤΩΝΑΚΗ, ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΓΙΑΝΝΑ ΤΖΕΡΜΙΑ, ΒΕΡΟΝΙΚΑ ΠΕΣΤΙΜΑΛΤΖΙΑΝ

 

Διανομή: UIP

Στις αίθουσες από 16.10.14