Xenia

Παραγωγή: Ελλάδα/Γαλλία/Βέλγιο – 2014 

Διάρκεια: 128 λεπτά

Είδος: Δραματική Κομεντί                             

Σκηνοθεσία: Πάνος Χ. Κούτρας

Πρωταγωνιστούν: Κώστας Νικούλι, Νίκος Γκέλια, Άγγελος Παπαδημητρίου, Γιάννης Στάνκογλου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Ρομάνα Λόμπατς και σε έκτακτη εμφάνιση η Patty Pravo. 

Υπόθεση: Μετά τον θάνατο της Αλβανίδας μητέρας τους, δύο αδέλφια, ο 16χρονος Ντάνυ και ο Οδυσσέας που ετοιμάζεται να κλείσει τα 18, ταξιδεύουν από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη για να βρουν τον ‘Ελληνα πατέρα τους, που τους εγκατέλειψε όταν ήταν μικρά, με σκοπό να εξασφαλίσουν την ελληνική ιθαγένεια αλλά και τη συμμετοχή του ταλαντούχου Οδυσσέα σε έναν τηλεοπτικό διαγωνισμό τραγουδιού στη Θεσσαλονίκη. Στην πορεία, θα αντιμετωπίσουν εχθρούς και θα βρουν φίλους, θα  κυνηγήσουν το όνειρο για μια καλύτερη ζωή και θα πάρουν μια καλή γεύση ενηλικίωσης χωρίς ποτέ να παραιτηθούν από τα εφηβικά τους όνειρα.

Ένα μαγικό road movie που συνδυάζει «και βουνό και θάλασσα» (θα δείτε γιατί), μια ρεαλιστική ιστορία ενηλικίωσης γεμάτη αντιρατσιστικές και πολιτικές αναφορές που δεν προσγειώνεται ποτέ στην πεζή πραγματικότητα, το εφηβικό όνειρο για μια καλύτερη και κυρίως αξιοπρεπή ζωή που καταφέρνει να μείνει ζωντανό μέσα στη λαίλαπα της πολυεπίπεδης κρίσης που σαρώνει αυτή τη χώρα που γέννησε την φιλοξενία (εξ ου και ο τίτλος), το χιούμορ σαν πυροσβέστης πριν την ανεξέλεγκτη έκρηξη και πάνω από όλα η κρυμμένη ποίηση της ανθρώπινης ψυχής που καταφέρνει να αποκρούσει όλους τους εξωτερικούς εχθρούς και να αφήσει τους δύο μικρούς ήρωες ελεύθερους να πορευθούν προς τη Δύση και το μέλλον τους…

Υπέροχο σενάριο σαν μαγικό παραμύθι (γραμμένο από τον Πάνο Χ.Κούτρα και τον επίσης κινηματογραφιστή-συγγραφέα-σκηνοθέτη Παναγιώτη Ευαγγελίδη) και θαυμαστή σκηνοθετική προσέγγιση από τον πιο προκλητικό δημιουργό του Ελληνικού σινεμά που χτίζει την ιστορία του με ρεαλιστικές σεκάνς που απογειώνονται θαυμαστά σε ονειρικούς τόπους και κινηματογραφεί «αγκαλιάζοντας» σώματα και τόπους αφήνοντας στον θεατή μια γενική αίσθηση ευδαιμονίας και αγάπης. Και τη λατρεία για το κρυμμένο μυστικό της ταινίας, την Ιταλίδα ντίβα Πάτι Πράβο. Και βέβαια μέσα σε όλη αυτή την αλληγορική ποίηση δεν ξεχνά καθόλου τη σύγχρονη τραγική πραγματικότητα για την οποία δεν μασάει καθόλου τα λόγια του. Ούτε και για τον εαυτό του, παίρνοντας θέση από το πρώτο πλάνο κιόλας της ταινίας… Αποκάλυψη οι δύο νεαροί ερασιτέχνες πρωταγωνιστές δίνουν πολλές ερμηνευτικές υποσχέσεις για το μέλλον αλλά και το υπόλοιπο καστ με επικεφαλής τον Άγγελο Παπαδημητρίου είναι απολαυστικό.

Η  ταινία έκανε το θριαμβευτικό της ντεμπούτο στο τμήμα Un Certain Regard του τελευταίου Φεστιβάλ Καννών και έχει ήδη ξεκινήσει την καριέρα της σε Ευρώπη και Αμερική με διθυραμβικές κριτικές. Ένα δείγμα Κινηματογραφικής Ιστορίας εν τη γενέσει που προκαλεί τους θεατές να το απολαύσουν χωρίς προκατάληψη. 

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 02.10.14