Starred Up – Γροθιές Στους Τοίχους

Παραγωγή: Βρετανία – 2013 

Διάρκεια: 106 λεπτά

Είδος: Δράμα                                                

Σκηνοθεσία: David Mackenzie

Πρωταγωνιστούν: Jack O'Connell, Ben Mendelsohn, Rupert Friend, Sam Spruell, Anthony Welsh, David Ajala, Peter Ferdinando, Raphael Sowole, Gilly Gilchrist, Gershwyn Eustache Jnr, Ashley Chin, Tommy McDonnel, Frederick Schmidt, Sian Breckin. 

Υπόθεση: Ο Έρικ (Τζακ Ο’Κόνελ) είναι ένας έφηβος που «προβιβάζεται» (starred up) λόγω βίαιης συμπεριφοράς σε μια φυλακή ενηλίκων. Καθώς προσπαθεί να επιβιώσει σ’ αυτό το εχθρικό περιβάλλον έρχεται αντιμέτωπος με τον πατέρα του Νεβ (Μπεν Μέντελσον), έναν άνδρα που έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη φυλακή και που ο Έρικ έχει να δει από πέντε ετών. Ο Έρικ αρνείται τις προσπάθειες του πατέρα του να τον προστατέψει και να τον επηρεάσει και αγωνίζεται να επιβληθεί με τσαμπουκά στους φύλακες αλλά και στους άλλους κρατούμενους. Ένας ψυχοθεραπευτής, ο Όλιβερ, (Ρούπερτ Φρεντ) προτείνει στον Έρικ να ενταχθεί στην ομάδα κρατουμένων που προσπαθεί να βοηθήσει μαθαίνοντας τους να διαχειρίζονται την οργή και το δολοφονικό τους ένστικτο. Μέσα σ’ αυτήν την ομάδα ο Έρικ θα ζήσει για πρώτη φορά την εμπειρία της εμπιστοσύνης στο διπλανό και της φιλίας, και θα κατανοήσει ότι η βίαιη συμπεριφορά του έχει τις ρίζες της στην εγκατάλειψη από τους γονείς του όταν ήταν παιδί. Η αλλαγή και η ελπίδα είναι καινούριες, άγνωστες μέχρι τώρα έννοιες για τον Έρικ που, μεγαλωμένος μέσα σε ιδρύματα, έχει μάθει να μην εμπιστεύεται κανένα και να επιτίθεται αντί να ακούει. Η πορεία όμως προς την αυτογνωσία είναι όμως γεμάτη βία και αίμα…

Δράμα φυλακής με τον τρόπο που οι Βρετανοί ξέρουν να κάνουν καλύτερα από τον καθένα μια και διαθέτουν παράδοση δεκαετιών στο είδος. Ο μικρόκοσμος της φυλακής ως ψυχρό και αδυσώπητο είδωλο της κοινωνικής ιεραρχίας λειτουργεί από κάθε άποψη αρνητικά για τον τραυματισμένο ψυχισμό του νεαρού ήρωα οδηγώντας τον σε ακόμα πιο βίαια ξεσπάσματα από αυτά που του προκάλεσε το τραύμα της εγκατάλειψης σε παιδική ηλικία από τον πατέρα του. Μέσα στη φυλακή, διχασμένος ανάμεσα στην πατρική φιγούρα ενός ανθρώπου που έχει βρει τη θέση του στην ιεραρχία και στη φιγούρα του ψυχολόγου που προσπαθεί μέσα από το έργο του να ξεπεράσει τα δικά του παιδικά τραύματα, ο νεαρός Έρικ θα οδηγήσει την παραβατικότητά του στα άκρα με τραγικές συνέπειες.

Ακόμη μια δυνατή ταινία από τον Ντέιβιντ Μακένζι μετά το ρομαντικό sci fi  του Perfect Sense με τον ταχύτατα ανερχόμενο Τζακ Ο’Κόνελ στον κεντρικό ρόλο του βίαιου Έρικ. 

Και λίγα δείγματα από τη διάλεκτο των Βρετανών φυλακισμένων που ακούγεται στην ταινία:

ACKI – σύντροφος Μουσουλμάνος

BACON – δράστης σεξουαλικού εγκλήματος

BAG HEAD - ηρωινομανής

CLUMP – χτυπώ

CSU (Care and Separation Unit) – απομόνωση

DOUBLE BUBBLE – δύο για ένα

FRAGGLE – ευάλωτος κρατούμενος

GWAP – χρήματα

KANGA - δεσμοφύλακας

KICK OFF BACK DOOR – πρωκτικό σεξ

MUG OFF – φέρομαι με ασέβεια

OFF – σκοτώνω

STARRED UP – πρόωρη μεταφορά από φυλακές ανηλίκων σε φυλακές ενηλίκων

STRAIGHTENER – προσχεδιασμένος αγώνας με μπουνιές

TECH – κινητό τηλέφωνο

TOP – σκοτώνω

 

Διανομή: Weirdwave 

Στις αίθουσες από 02.10.14