Η Τελική Αποπληρωμή

Παραγωγή: Ελλάδα – 2013 

Διάρκεια: 118 λεπτά

Είδος: Δραματική Περιπέτεια                         

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Λεονταρίτης

Πρωταγωνιστούν: Γρηγόρης Τερζάκης, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Γιώργος Γιαννόπουλος, Ελένη Φιλίνη, Χρήστος Θεοφιλάτος, Μαρίνα Τσιγονάκη, Βαγγέλης Μουρίκης, Αργύρης Θανάσουλας, Χάρης Γεωργιάδης, Αλεξ Καραχάλιος και η Candydust.  

Υπόθεση: Ο Γρηγόρης ήταν κάποτε μποξέρ. Έχοντας πια εγκαταλείψει το όνειρό του, δουλεύει τη μέρα σε ένα γυμναστήριο ενώ τα βράδια του είναι ταγμένος στον υπόκοσμο, καθώς δουλεύει ως εισπράκτορας για τον τοκογλύφο Μάρκο. Μαζί με τον κυνικό συνεργάτη του Χρήστο έχει αναλάβει τον άχαρο ρόλο να συλλέγει χρέη από «οφειλέτες» που δεν καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις δόσεις τους, φυσικά με τον γνωστό τρόπο: απειλές, καταδιώξεις και ξύλο. Κάποια στιγμή στα εργασιακά του καθήκοντα προστίθεται και μια μεγάλη ληστεία κοσμημάτων των οποίων όμως η μοιρασιά θα αποτελέσει και την αρχή του τέλους. Καθώς ο Γρηγόρης γνωρίζει και ερωτεύεται μια νεαρή ηθοποιό τη Νεφέλη, η αδικία και η εκμετάλλευση από το Μάρκο κι ένα κρυμμένο μυστικό από το παρελθόν του θα τον κάνουν να αναθεωρήσει τη ζωή του και να έρθει σε σύγκρουση με τον περίγυρό του κάνοντας την τελική αποπληρωμή...

Επιρροές από Χόλιγουντ (από το Ρόκι μέχρι το Drive), ατμόσφαιρα νεονουάρ, εντυπωσιακή σκηνοθεσία από τον νέο δημιουργό Αλέξανδρο Λεονταρίτη, ενδιαφέρουσα ιστορία, πολλοί και εξαιρετικοί περιφερειακοί ρόλοι χαρακτηρίζουν αυτό το ανεξάρτητο φιλμ που το λούστρο του δεν προδίδει καθόλου τον ελάχιστο προϋπολογισμό της παραγωγής. Η μίζερη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα παρελαύνει μέσα από τις θλιβερές ιστορίες χρεωμένων και απελπισμένων ανθρώπων και από την σκοτεινή και άχρωμη εικόνα εγκατάλειψης της μεγαλούπολης. Δυστυχώς το αιώνιο πρόβλημα «ελληνικό σενάριο» δεν αφήνει και πάλι τη συνταγή να δέσει αποδυναμώνοντας την ταινία στην καρδιά της: τα κίνητρα και το παρελθόν του βασικού χαρακτήρα παραμένουν αδιευκρίνιστα στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας αφήνοντας τον να περιφέρεται κατηφής και μόνος. Εξάλλου δεν βοηθάει καθόλου και η χαμηλών τόνων ερμηνεία του συμπαραγωγού-πρωταγωνιστή Γρηγόρη Τερζάκη (που αποδεικνύεται κλάσεις καλύτερος στο ρόλο του παραγωγού της ταινίας).  Αξιόλογες πάντως είναι οι ερμηνείες του υπόλοιπου βασικού καστ με τον Χρήστο Θεοφιλάτο να εντυπωσιάζει στο ρόλο του αδυσώπητου Χρήστου, την Ελένη Φιλίνη να λάμπει στο ρόλο της κουρασμένης πλούσιας κυρίας του υποκόσμου, τον Γιάννη Μποσταντζόγλου χαμηλότονο γηραιό προπονητή μποξ και τον Γιώργο Γιαννόπουλο ιδανικό (όπως και στο συγγενικό Μικρό Ψάρι) άρχοντα του υποκόσμου. Πολλές υποσχέσεις για το μέλλον από όλους αλλά και συμμετοχές και βραβεία κοινού σε διεθνή Φεστιβάλ για μια ταινία που ίσως με την κατάλληλη διανομή να βρει το πλατύ κοινό που της αξίζει.

Διανομή: Filmboy 

Στις αίθουσες από 11.09.14