38 Temoins - 38 Μάρτυρες

Παραγωγή: Βέλγιο/Γαλλία – 2012 

Διάρκεια:  104 λεπτά

Είδος: Κοινωνικό                                           

Σκηνοθεσία: Lucas Belvaux                          

Πρωταγωνιστούν: Yvan Attal, Sophie Quinton, Nicole Garcia, François Feroleto, Natacha Régnier, Patrick Descamps, Didier Sandre.           

Υπόθεση: Nύχτα στη Χάβρη. Το πτώμα μιας κοπέλας βρίσκεται μέσα σε λίμνη αίματος στην είσοδο μιας πολυκατοικίας. Όπως προκύπτει από την αστυνομική έρευνα, τις απεγνωσμένες κραυγές της κοπέλας την ώρα που ο δολοφόνος τη μαχαίρωνε άκουσαν 38 μάρτυρες οι οποίοι δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να την βοηθήσουν. Ο Pierre (Yvan Attal), καπετάνιος του εμπορικού ναυτικού είναι ένας από αυτούς που, μηδενός εξαιρουμένου, φέρονται σαν να μην έχουν δει και να μην έχουν ακούσει τίποτα για το φόνο. Την επομένη του φόνου επιστρέφει από ταξίδι στην Κίνα η αρραβωνιαστικιά του Pierre  που αναστατώνεται από τα νέα και βρίσκει τον αγαπημένο της μελαγχολικό και προβληματισμένο. Ο Pierre,  κατατρεγμένος από ενοχές και τύψεις, πηγαίνει τελικά στην αστυνομία και μαρτυράει τα πάντα, οδηγώντας τις σχέσεις του με τους άλλους γείτονες αλλά και με την αγαπημένη του στα άκρα.

Ο αξιόλογος Βέλγος δημιουργός Lucas Belvaux προσαρμόζει στη σύγχρονη εποχή τη νουβέλα του Didier Decoin, γύρω από το φόνο της Kitty Genovese, μιας νεαρής σερβιτόρας από τη Νέα Υόρκη που το 1964 δολοφονήθηκε άγρια ενώ 38 μάρτυρες παρακολούθησαν το συμβάν  χωρίς να αντιδράσουν. Ο Belvaux μεταφέρει τη δράση στο λιμάνι της Χάβρης, ανάμεσα στα τεράστια πλοία μεταφοράς κοντέινερς και τους γερανούς φορτοεκφόρτωσης, ασκώντας οξεία κριτική στην προχωρημένη κοινωνική αφασία του Δυτικού κόσμου. Τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να γίνονται αδρανείς παρατηρητές του κακού; Τα ηρεμιστικά που καταπίνουν λόγω του γενικευμένου άγχους και του αόριστου φόβου που κατέχει πλέον τις κοινωνίες της κρίσης; Όχι είναι κάτι πιο βαθύ και αρχέγονο, είναι η αποφυγή της έκθεσης, η ριζωμένη βαθιά αντίληψη του «μη κρίνετε ίνα μη κριθείτε». Η ιστορία πια  προχωρά χωρίς την παρουσία των κοινωνιών. Βραδυφλεγές και τελικά συγκλονιστικό το φιλμ που τιμήθηκε με το βραβείο Magritte σεναρίου στα επίσημα κινηματογραφικά βραβεία του Βελγίου. 

Διανομή: Filmtrade 

Στις αίθουσες από 10.07.14 


38 Μάρτυρες (38 Témoins) - trailer english... από myfilm-gr