Teorema – Θεώρημα (Επανέκδοση)

Παραγωγή: Ιταλία – 1968 

Διάρκεια: 105 λεπτά

Είδος: Κοινωνικό                                           

Σκηνοθεσία: Pier Paolo Pasolini                     

Πρωταγωνιστούν: Silvana Mangano, Terence Stamp, Massimo Girotti, Anne Wiazemsky, Laura Betti, Andrés José Cruz Soublette, Ninetto Davoli, Alfonso Gatto.           

Υπόθεση: Μιλάνο: Στη βίλα μιας μεγαλοαστικής οικογένειας βιομηχάνων καταφθάνει ένας νέος και πανέμορφος μυστηριώδης επισκέπτης, χωρίς να γίνεται εμφανής ο σκοπός της επίσκεψης. Όλοι, πατέρας, μητέρα, γιος, κόρη και υπηρέτρια σαγηνεύονται από την ομορφιά του και του παραδίδονται ερωτικά. Αφού ολοκληρώσει τις ιδιαίτερες επισκέψεις του στα δωμάτια όλων, αποφασίζει να φύγει. Όλοι τότε εξομολογούνται την επιρροή που είχε στη ζωή τους και μετά την αναχώρηση του κυριολεκτικά διαλύονται. Ο γιος τινάζει στον αέρα τις καλλιτεχνικές του βλέψεις, η κόρη τρελαίνεται και κλείνεται στη σιωπή,  η μητέρα καταφεύγει στον αγοραίο έρωτα και ο πατέρας χαρίζει το εργοστάσιο στους εργάτες και φεύγει γυμνός στην έρημο. Μόνο η υπηρέτρια διασώζεται και επιστρέφοντας στο χωριό της ανακηρύσσεται αγία...

Μακάριοι οι προλετάριοι διότι αυτοί θα αγιάσουν. Από την άλλη η αστική τάξη που εκπροσωπείται από την «αγία οικογένεια» βρίσκεται σε πλήρη παρακμή και αποσύνθεση, καταδικασμένη από τη φύση της να μην αναγνωρίζει το θεϊκό και το ιερό, να μεταλαμβάνει και να μην κερδίζει τη βασιλεία των ουρανών. Ένα θεϊκό στοιχείο με τη διονυσιακή μορφή του Τέρενς Σταμπ που εκφράζεται, όπως θα ήταν αναμενόμενο στις επαναστατικές εποχές του 60, με το σεξ και τη γλώσσα του σώματος. Η ερωτική επαφή είναι ο καταλύτης που διαλύει τις αστικές συμβάσεις. Μαρξισμός, φροϋδικές θεωρίες και αναρχοσεξουαλική διάθεση από έναν από τους μεγαλύτερους και πιο προκλητικούς δημιουργούς του κινηματογράφου. Θα ήθελα πολύ να έβλεπα πως θα ξαναγύριζε σήμερα μια τέτοια παραβολή ο αδικοχαμένος και κατά τα φαινόμενα δολοφονημένος από σκοτεινά κέντρα εξουσίας δημιουργός. Μια πολύ σημαντική επανέκδοση μιας ταινίας που έχει πάρει τη θέση της στο κινηματογραφικό πάνθεον.  

Διανομή: New Star 

Στο θερινό Ζέφυρο από 19.06.14