Brick Mansions

Παραγωγή: Γαλλία/Καναδάς – 2014                                                                      

Διάρκεια: 90 λεπτά

Είδος: Περιπέτεια                                          

Σκηνοθεσία: Camille Dellamare                    

Πρωταγωνιστούν: Paul Walker, David Belle, RZA, Gouchy Boy, Catalina Denis, Ayisha Issa, Carlo Rota, Andreas Apergis, Franc Fontaine, Bruce Ramsay, Richard Zeman, Robert Maillet,  Ryan Trudeau.                       

Υπόθεση: Ντιτρόιτ, στο άμεσο μέλλον: μια πόλη σε κρίση και παρακμή όπου τα γκέτο έχουν αποκτήσει status  ανεξάρτητου κράτους  όπως το Brick Mansions, ένα εγκαταλελειμμένο συγκρότημα κατοικιών που οι πιο ακραίοι κακοποιοί της πόλης έχουν μετατρέψει σε άντρο ανομίας. Ανίκανες να ελέγξουν την παραβατικότητα, οι αρχές της πόλης έχουν υψώσει έναν τοίχο, προκειμένου να προστατεύσουν τον υπόλοιπο οικισμό από τους βάρβαρους και ανηλεείς κατοίκους των Brick Mansions. Επικεφαλής, αρχηγός και απόλυτος συντονιστής αυτής της επίγειας κόλασης είναι ο αδίστακτος, ευγενής, αλλά και αιμοδιψής βαρόνος ναρκωτικών Τρεμέιν (RZA), ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο του μυστικού αστυνομικού Ντέιμιαν Κόλιερ (Πολ Ουόκερ)που θέλει να τον εκδικηθεί για τον θάνατο του πατέρα του. Όταν ο Ντέιμιαν αναλαμβάνει για λογαριασμό του δήμου την αποστολή να εισχωρήσει στο άντρο  και να εξουδετερώσει το έγκλημα καταφέρνει τελικά να πάρει με το μέρος του έναν από τους τελευταίους τίμιους ανθρώπους της κολασμένης συνοικίας, τον άνθρωπο κλειδί, Λίνο (τον οποίο υποδύεται ο ιδρυτής του παρκούρ, Ντέιβιντ Μπελ) ορκισμένο εχθρό του Τρεμέιν. Όταν ο Τρεμέιν απάγει την κοπέλα του Λίνο θα καταφέρει να πυροδοτήσει μια εκρηκτική ακολουθία γεγονότων, η οποία ενώνει το αταίριαστο δίδυμο εναντίον του. Ο Ντέιμιαν, δέχεται τη βοήθεια του ατρόμητου ακροβάτη και πρώην κατάδικου και μαζί πλέον θα επιχειρήσουν να δώσουν ένα τέλος στο σατανικό σχέδιο που στοχεύει στην καταστροφή ολόκληρης της πόλης. Κατά τη διάρκεια της αποστολής θα συνειδητοποιήσουν ότι εκείνα που τους ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν. Και ο απρόθυμος σεβασμός του ενός προς τον άλλον θα καταλήξει σε μια ισχυρή φιλία, καθώς συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο πως εκείνο που πραγματικά κρύβεται πίσω από το Brick Mansions δε μπορεί να το φανταστεί κανείς!

Δεν είναι και δύσκολο να φανταστεί κανείς τα μυστικά της πλοκής ενός Β-Movie ακόμη και αν σεναριογράφος και παραγωγός είναι ο πολύς Λικ Μπεσόν, αδιαμφισβήτητος βασιλιάς των ευρωπαϊκών, χολιγουντιανού τύπου, υπερπαραγωγών. Ο πολυμήχανος δημιουργός του Απέραντου Γαλάζιου αποφάσισε μ αυτήν την ταινία να κάνει ένα αγγλόφωνο remake της παλιότερης επιτυχίας του Banlieu 13 (στην Ελλάδα κυκλοφόρησε κατευθείαν σε dvd) που αποθέωνε πριν από μια δεκαετία την μόδα του παρκούρ. Όλα τα απαραίτητα υλικά της συνταγής είναι εδώ και σερβίρονται με τον αναμενόμενο ρυθμό διανθισμένα με αρκετές δόσεις πολιτικολογίας και με κάποιες ανατροπές. Ο ρυθμός είναι ικανοποιητικός, η δράση ασταμάτητη, το πρωταγωνιστικό δίδυμο τα σπάει  και ο καλύτερος όλων, ο ράπερ RZA είναι απολαυστικά διφορούμενος στο ρόλο του ναρκοβαρώνου. Είναι πάντως στενάχωρο να βλέπεις έναν τόσο δυναμικό και γεμάτο ενέργεια σταρ να τα δίνει όλα και να ξέρεις ότι δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας. Όταν πάντως κυκλοφορήσει στην αγορά του rental home cinema  η ταινία θα σαρώσει…

Διανομή: Odeon                                                                          

Στις αίθουσες από 29.05.14