Elefante Blanco - Λευκός Ελέφαντας

Παραγωγή: Αργεντινή/Ισπανία/Γαλλία – 2012                                                      

Διάρκεια: 105 λεπτά

Είδος: Κοινωνικό                                           

Σκηνοθεσία: Pablo Trapero                           

Πρωταγωνιστούν: Ricardo Darin, Jeremie Renier, Martina Gusman, Federico Varga, Miguel Arancibia, Esteban Diaz, Susana Varela, Raul Ramos, Pablo Gatti, Julio Zarza, Walter Jakob.

Υπόθεση: Ο Αργεντίνος Χουλιάν και ο Βέλγος Νικολά, πρώην ιεραπόστολος στον Αμαζόνιο, είναι δύο δυναμικοί καθολικοί ιερείς που φροντίζουν το ποίμνιο της “Villa Virgin”, μιας μικρής παραγκούπολης στο περιθώριο του Μπουένος Άιρες, προσπαθώντας σκληρά να βοηθήσουν τους εξαθλιωμένους και στα όρια της παραβατικότητας κάτοικους. Ο Χουλιάν χρησιμοποιεί τις πολιτικές του διασυνδέσεις για να προχωρήσει η κατασκευή ενός νέου οικισμού πάνω στο εγκαταλελειμμένο γιαπί ενός γειτονικού νοσοκομείου. Ο Νικολά, που είχε γίνει μάρτυρας της δολοφονίας των ιθαγενών της κοινότητας που βοηθούσε στο Περού από παραστρατιωτικές δυνάμεις, είναι βαθιά προβληματισμένος για το ρόλο τους στον κόσμο. Η πίστη του κλονίζεται όταν βρίσκει καταφύγιο στην αγκαλιά της Λουτσιάνα, μιας νέας και δυναμικής κοινωνικής λειτουργού, καθώς η βία στις παράγκες ανάμεσα σε αντιμαχόμενες συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών κλιμακώνεται. Όταν σταματούν και οι εργασίες ανέγερσης με υπουργική απόφαση, τότε όλα τα μυστικά και τα αδιέξοδα ζητούν επειγόντως τη λύση τους και το ξέσπασμα είναι αναπόφευκτο.

Αξιόλογο σκηνοθετικά κοινωνικό δράμα που συμμετείχε στο τμήμα «Un Certain Regard» του Φεστιβάλ Κανών, δείγμα μιας κινηματογραφίας που η παρουσία της γίνεται όλο και περισσότερο αισθητή στο διεθνές κύκλωμα. Σκληρές εικόνες, σκληρή πραγματικότητα, κοινωνικά και θρησκευτικά αδιέξοδα, πειρασμοί και κρυμμένα μυστικά σε μια ιστορία που προσπαθεί να πει πολλά πράγματα μαζί χωρίς να καταφέρνει πάντα να κάνει focus στο στόχο. Είναι τέτοια όμως η ένταση της αφήγησης και η δύναμη του στόρι που οι τεχνικές λεπτομέρειες περνούν σε δεύτερο πλάνο. Εξαιρετική η παρουσία του σταρ του «Εννιά Βασίλισσες» Ρικάρντο Νταρίν και δυναμική η ευρωπαϊκή συνεισφορά του Ζερεμί Ρενιέ στο ρόλο του ακτιβιστή πάτερ Νικολά.

Διανομή: Seven Films                                                                    

Στις αίθουσες από 29.05.14