Mr. Morgan’s Last Love – Απρόσμενος Έρωτας

Παραγωγή: Γαλλία/Βέλγιο/Γερμανία/ΗΠΑ – 2012                                                  

Διάρκεια: 116 λεπτά

Είδος: Δραματική Κομεντί                             

Σκηνοθεσία: Sandra Nettelbeck                    

Πρωταγωνιστούν: Michael Caine, Clemence Poesy, Justin Kirk, Gilllian Anderson, Jane Alexander, Michelle Goddet, Anne Alvaro, Richard Hope.

Υπόθεση: Ο Matthew Morgan (Michael Caine) είναι Αμερικανός συνταξιούχος καθηγητής φιλοσοφίας που μετά το θάνατο της αγαπημένης του Γαλλίδας συζύγου επιμένει πεισματικά να ζει στο Παρίσι με τα φαντάσματα του παρελθόντος μόνος και απογοητευμένος από τη ζωή. Μέχρι την ημέρα που εντελώς τυχαία γνωρίζει στο λεωφορείο μια νεαρή γυναίκα, την Pauline (Clemence Poesy) που του προσφέρει ένα χέρι βοήθειας όταν χάνει την ισορροπία του στο λεωφορείο και γίνεται αφορμή να αποκτήσει η ζωή του ξανά ενδιαφέρον. Η αισιοδοξία και η φρεσκάδα της δίνουν στον μελαγχολικό καθηγητή μαθήματα ζωής. Από εκείνη τη μέρα, στους καθημερινούς περιπάτους τους στο Παρίσι, στα γεύματα,  στις εκδρομές τους στην εξοχή, ως ένα παράξενο ζευγάρι, ο Matthew και η Pauline δεν παύουν να ανακαλύπτουν αξίες όπως φιλία, συντροφικότητα, οικογένεια αλλά και μια χαμένη αίσθηση ρομαντισμού. Δυστυχώς τα πράγματα δεν εξελίσσονται με τον καλύτερο τρόπο με αποτέλεσμα να καταφθάσουν στο Παρίσι τα παιδιά του Matthew, o γιος του Μiles (Justin Kirk) , με τον όποιο είχε στο παρελθόν αποξενωθεί και η δυναμική και κυνική κόρη του Karen (Gillian Anderson) που έχουν, ο καθένας από την πλευρά του, άλλες προσδοκίες από τον πατέρα τους…

Η ταινία είναι βασισμένη στο γαλλικό best seller μυθιστόρημα “La douceur assassine” της Françoise Dorner που θίγει την έλξη μεταξύ ατόμων με μεγάλη διαφορά ηλικίας. Θα ήταν ενδιαφέρον πάντως ο απρόσμενος έρωτας του ελληνικού τίτλου να τολμούσε να εκφρασθεί χωρίς μισόλογα ωστόσο η Γερμανίδα δημιουργός της Bella Martha το αρνείται ρητά και περιορίζεται στα πλαίσια μιας «ρομαντικής» ευρωπαϊκής κομεντί με ολίγη από δράμα και αίσθημα και με έναν αργό ρυθμό που αιχμαλωτίζει το βλέμμα σε καρτ ποστάλ εικόνες. Αποτέλεσμα είναι η ταινία να ξεστρατίζει σε τηλεοπτικού τύπου οικογενειακό δράμα και να διαταράσσεται η αφηγηματική ισορροπία της. Επειδή όμως για κάθε ταινία υπάρχει κοινό, πολλοί θα εκτιμήσουν το σκοτεινό ρομαντικό ύφος της και την παρατήρηση των μικρών λεπτομερειών που ορίζουν την καθημερινότητα. Και βέβαια το ρεσιτάλ του Michael Caine που στα 80 του μπορεί χαλαρά να πείσει το θεατή ως ρομαντικός ήρωας.

Διανομή: Filmtrade και Σπέντζος Φιλμς                                              

Στις αίθουσες από 29.05.14