Χαρά

Παραγωγή: Ελλάδα – 2012

Διάρκεια: 80 λεπτά

Είδος: Ψυχολογικό Δράμα

Σκηνοθεσία: Ηλίας Γιαννακάκης

Πρωταγωνιστούν: Αμαλία Μουτούση, Γιώργος Συμεωνίδης, Λήδα Πρωτοψάλτη, Στεφανία Γουλιώτη, Νίκος Φλέσσας, Κώστας Μπερικόπουλος.

Υπόθεση: Μια 45χρονη γυναίκα, η Χαρά, αρπάζει ένα μωρό από ένα μαιευτήριο χωρίς να γίνει αντιληπτή. Η αστυνομία κινητοποιείται άμεσα ενώ κανάλια και ραδιόφωνα χαλάνε τον κόσμο. Η Χαρά ούτε πτοείται από το θόρυβο, ούτε φοβάται, ούτε προσπαθεί να ξεφύγει. Το μόνο που θέλει είναι να περάσει λίγες μέρες ευτυχίας με το μωρό που φαίνεται να λατρεύει σαν να ήταν δικό της. Όταν όμως, πλέοντας μέσα στην ευτυχία παίρνει το μωρό να πάει εκδρομή, ένας  κακοποιός υποψιάζεται ποια είναι και της στήνει ενέδρα για να το πάρει και να το πουλήσει. Ακολουθεί άγρια συμπλοκή και η Χαρά τον σκοτώνει. Όταν συλλαμβάνεται, αρνείται να μιλήσει ακόμη και στον διορισμένο από το δικαστήριο συνήγορό της, παρότι η ποινή που αντιμετωπίζει φθάνει μέχρι ισόβια. Δεν μιλά καθόλου σε όλη τη διάρκεια  της ακροαματικής διαδικασίας ενώ όταν βρίσκεται απομονωμένη στο κελί της αισθάνεται ελεύθερη να «απευθύνεται» στο μωρό, να σχολιάζει με καυστικό χιούμορ τα όσα λέγονται στη δίκη και να τραγουδά.

Η Χαρά δεν είναι ψυχασθενής, εξάλλου γίνεται φανερό αυτό από την ακροαματική διαδικασία. Ζει με γνώμονα μόνον το συναίσθημά της και την ικανοποίηση των ψυχικών αναγκών της. Αντί να αναρωτιέται πότε θα γίνει μάνα, αρπάζει ένα μωρό και την ευκαιρία να βιώσει την πολυπόθητη μητρότητα. Ζει τη στιγμή της σαν ακραία επαναστατική πράξη χωρίς να υπολογίζει τις μοιραίες και βέβαιες συνέπειές της. Μια στιβαρά σκηνοθετημένη παραβολή, σε αστραφτερούς ασπρόμαυρους τόνους, για την επανάκτηση της ψυχής μας και τη διεκδίκηση της ευτυχίας κόντρα στην «φυσιολογική» κατάσταση των πραγμάτων. Ένας ρόλος που δίνει την ευκαιρία στην υπέροχη Αμαλία Μουτούση να κερδίσει το Α΄ Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στα περσινά βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και συμμετοχή σε πλήθος άλλων αξιόλογων Φεστιβάλ (Κάρλοβι Βάρι, Εδιμβούργο, Αλεξάνδρεια κλπ.).

Διανομή: Ανεξάρτητη

Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από 10.04.14