Viva La Libertà – Ζήτω Η Ελευθερία

Παραγωγή: Ιταλία - 2013

Διάρκεια: 94 λεπτά

Είδος:  Πολιτική Κομεντί

Σκηνοθεσία: Roberto Andò

Πρωταγωνιστούν: Toni Servillo, Valerio Mastandrea, Valeria Bruni Tedeschi, Michela Cescon, Gianrico Tedeschi, Eric Nguyen, Andrea Renzi, Judith Davis, Brice Fournier και οι Renato Scarpa και Anna Bonaiuto.

Υπόθεση: Εν μέσω της τρέχουσας κρίσης που σαρώνει και την Ιταλία, ο γενικός γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ενρίκο Ολιβιέρι (Τόνι Σερβίλο), έχει να αντιμετωπίσει τον έντονο ρυθμό της προεκλογικής περιόδου, την κοινή γνώμη, τους δημοσιογράφους, τα κανάλια, τις δημοσκοπήσεις και τα ποσοστά της πρόθεσης ψήφου που όλο και λιγοστεύουν για το κόμμα του. Νοιώθοντας το άγχος να τον πιέζει υπερβολικά αποφασίζει …να εξαφανιστεί νύχτα! Το λακωνικό σημείωμα που αφήνει πίσω, φέρνει στο κόμμα πλήρη αποδιοργάνωση και κάνει τις φήμες να οργιάζουν μεταξύ των κομματικών στελεχών ενώ ο βοηθός του Αντρέα και η σύζυγός του Άννα προσπαθούν να καταλάβουν γιατί εξαφανίστηκε και που μπορεί να είναι. Προσπαθώντας παράλληλα να βρουν μία διέξοδο στο πολιτικό πρόβλημα η Άννα προτείνει μία ανορθόδοξη λύση απελπισίας που θεωρεί όμως ότι έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας! Να πάρει τη θέση του Ενρίκο ο δίδυμος αδερφός του, ο Τζιοβάνι, ιδιοφυής αλλά καταθλιπτικός και στα όρια της λογικής φιλόσοφος που μόλις έχει βγει από το ίδρυμα στο οποίο νοσηλευόταν για αρκετό καιρό. Έτσι και γίνεται και ο κόσμος και το κόμμα πιστεύουν ότι ο Γενικός Γραμματέας ξαναβρίσκεται στην θέση του. Ο Τζιοβάνι παίζει με ζήλο το ρόλο του και οι δημοσκοπήσεις αρχίζουν να φέρνουν χαμόγελα. Οι κάμερες τον αγαπούν και συναντά πρωτοφανείς εκδηλώσεις θαυμασμού σε κάθε του δημόσια και ιδιωτική παρουσία από τους ψηφοφόρους. Μήπως τελικά ο Τζιοβάνι έχει το προφίλ του ιδανικού ηγέτη;

Πολιτική σάτιρα με τον διασημότερο σήμερα Ιταλό πρωταγωνιστή να δίνει διπλό ρεσιτάλ ερμηνείας. Σαρκασμός και πικρές αλήθειες για τους έχοντες τις τύχες των λαών της Ευρώπης στα χέρια τους, πολλά μηνύματα και άφθονο γέλιο σε μια ταινία-προσωπική υπόθεση του σκηνοθέτη και σεναριογράφου της Ρομπέρτο Αντό, από βιβλίο του οποίου επίσης προέρχεται. Υποψήφια για 12 Ιταλικά «΄Οσκαρ» η ταινία κέρδισε τελικά τα 2 (σεναρίου και 2ου ανδρικού ρόλου).

Διανομή: Δαναός

Στις αίθουσες από 03.04.14