Το Μικρό Ψάρι

Παραγωγή: Ελλάδα/Κύπρος/Γερμανία – 2014

Διάρκεια: 137 λεπτά

Είδος: Δραματικό Φιλμ Νουάρ

Σκηνοθεσία: Γιάννης Οικονομίδης

Πρωταγωνιστούν: Βαγγέλης Μουρίκης, Πέτρος Ζερβός, Βίκυ Παπαδοπούλου, Γιάννης Τσορτέκης, Γιώργος Γιαννόπουλος, Γιάννης Αναστασάκης, Γιάννης Βουλγαράκης, Μαρία Καλλιμάνη, Αλέκος Πάγκαλος, Στάθης Σταμουλακάτος, Γιώργος Μπινιάρης, Όμηρος Πουλάκης, Κρις Ραντάνοφ, η Σόνια Θεοδωρίδου, η Πόπη Τσαπανίδου και η μικρή Πωλίνα Δελλατόλα.

Υπόθεση: Ο Στράτος είναι ένας επαγγελματίας δολοφόνος. Ζει μόνος και σιωπηλός σε ένα λαϊκό συγκρότημα κατοικιών με μόνους φίλους το Μάκη, τη χωρισμένη αδελφή του Βίκυ και το κοριτσάκι της που μένουν απέναντί του. Όταν ήταν μικρός είχε διαπράξει ένα έγκλημα πάθους που του στοίχισε τη μισή του ζωή στη φυλακή, κάτω από την προστασία του Λεωνίδα, ενός αρχινονού του υποκόσμου. Μια μέρα, κατά τη διάρκεια μιας συμπλοκής ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες, ο Λεωνίδας του έσωσε τη ζωή. Ο Στράτος αυτό δεν το ξέχασε ποτέ. Όταν βγήκε από τη φυλακή έπιασε δουλειά στη βραδινή βάρδια ενός αρτοποιείου, έχοντας την ημέρα ελεύθερη για να εκτελεί συμβόλαια θανάτου και να δίνει όλα του τα χρήματα στον Γιώργο, μικρό αδελφό του Λεωνίδα που καταστρώνει ένα παράτολμο σχέδιο απόδρασης. Το μόνο πράγμα που απασχολεί τον Στράτο είναι να εξοφλήσει το χρέος του στον Λεωνίδα. Η μέρα της απόδρασης, η πιο σημαντική μέρα της ζωής του, πλησιάζει... Δυστυχώς τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και το μόνο δεδομένο είναι η τραγική κορύφωση.

H τέταρτη και πλέον φιλόδοξη μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Οικονομίδη έχει εξαιρετική νουάρ ατμόσφαιρα, μια υπέροχη ερμηνεία από το Βαγγέλη Μουρίκη, ένα μοναδικό ηθοποιό γνήσια μάσκα αρχαίας Ελληνικής τραγωδίας, τρομερά χορικά επαναλαμβανόμενης βωμολοχίας και μερικές εξαιρετικές και αναπάντεχες παρουσίες σε ρόλους έκπληξη. Το υπαρξιακό αδιέξοδο ενός μικρού ψαριού, ενός ασήμαντου εγκληματία μετατρέπεται σε αδιέξοδο ενός ολόκληρου λαού που αναγκάζεται να βυθιστεί στο βούρκο για να επιζήσει. Δεν υπάρχουν αθώοι, δεν υπάρχει αύριο. Απελπισία, προδοσία, μουντά μελαγχολικά σινεμασκόπ κάδρα και υπέροχο soundtrack από το Μπάμπη Παπαδόπουλο(Τρύπες).

Η καλύτερη μέχρι τώρα ελληνική ταινία της χρονιάς έκανε πρεμιέρα στο τελευταίο Φεστιβάλ Βερολίνου με τον τίτλο Stratos και απέσπασε κυρίως θετικά έως και ενθουσιώδη σχόλια ιδιαίτερα για την παρουσία του Βαγγέλη Μουρίκη στον ομώνυμο ρόλο.

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 27.03.14