Wakolda (The German Doctor) - Ο Γερμανός Γιατρός

Παραγωγή: Αργεντινή/Ισπανία/Γαλλία/Νορβηγία- 2013

Διάρκεια: 93 λεπτά

Είδος: Δραματικό Θρίλερ

Σκηνοθεσία: Lucia Puenzo

Πρωταγωνιστούν: Natalia Oreiro, Diego Peretti , Àlex Brendemühl, Florencia Bado, Elena Roger, Guillermo Pfening, Ana Pauls, Alan Daicz, Abril Braunstein, Juan I. Martínez.

Υπόθεση: 1960. Στο δρόμο για την Παταγονία ένας Γερμανός γιατρός που ταξιδεύει μόνος με προορισμό το Μπαριλότσε γνωρίζει μια οικογένεια από την Αργεντινή την οποία παρακαλεί να του επιτρέψουν να τους ακολουθήσει στο ταξίδι τους. Η οικογένεια οδεύει για το νέο της ξεκίνημα: η έγκυος Έβα, ο Ένζο που φτιάχνει μηχανικές κούκλες και τα τρία παιδιά τους πρόκειται να ανακαινίσουν και να ανοίξουν ξανά τον οικογενειακό ξενώνα τους πάνω σε μια γραφική λίμνη. Η 12χρονη Λίλιθ που είναι ακόμα πολύ μικροκαμωμένη για την ηλικία της θα ξυπνήσει τις εμμονές του γιατρού με την αγνότητα και την τελειότητα αλλά και τα υπόλοιπα  μέλη της οικογένειας, πλην του Ενζο, θα γοητευτούν από τον κομψό, χαρισματικό φιλοξενούμενο, μέχρι να συνειδητοποιήσουν την πραγματική του ταυτότητα: πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους εγκληματίες στην ιστορία της ανθρωπότητας, τον δόκτορα Γιόζεφ Μένγκελε που, όπως και πολλοί άλλοι Ναζί εγκληματίες, έχει καταφύγει μεταπολεμκά στο πολιτικά φιλόξενο περιβάλλον της Λατινικής Αμερικής…

Η γοητεία του υπαρκτού κακού είναι πολύ μεγάλη και η ενοχή των καθεστώτων τύπου Περόν που υπέθαλψαν τους σφαγείς εκατομμυρίων Ευρωπαίων υπήρξε ακόμη μεγαλύτερη, Η 38χρονη ταλαντούχα σκηνοθέτης, σεναριογράφος και συγγραφέας Λουσία Πουένζο σκαλίζει με μεθοδικότητα την χαρούμενη και γραφική επιφάνεια του αλπικού τοπίου της Παταγονίας για να φανερώσει τα τέρατα που κρύβει στα σπλάχνα του, με την ανοχή ή και την υποστήριξη του καθεστώτος. Μια οικογένεια με τα προβλήματά της και τις αντιθέσεις της υποκύπτει σταδιακά στη γοητεία του κομψού γιατρού που ορκίζεται ότι το μόνο που θέλει είναι να τους βοηθήσει αποκρύπτοντας την πραγματική εγκληματική του φύση. Οι αργοί, υπνωτιστικοί ρυθμοί της ζωής στην εξοχή υποσκάπτονται από τη σταδιακή αποκάλυψη του «αριθμού του Κτήνους»  στέλνοντας ανατριχίλες στη ραχοκοκαλιά του θεατή κάθε φορά που το μειλίχιο χαμόγελό του γεμίζει την Οθόνη.

Μια από τις πιο ευχάριστες καλλιτεχνικές εκπλήξεις της σαιζόν, η ταινία σάρωσε τα φετινά Αργεντίνικα βραβεία, κερδίζοντας 10 (!) από τις 16 υποψηφιότητές της. Η σούπερσταρ της Λατινικής Αμερικής Ναταλία Ορέιρο λάμπει στο ρόλο της Εύα αλλά την παράσταση (και το βραβείο ανδρικής ερμηνείας) κλέβει ο Καταλανός Άλεξ Μπρέντεμιλ στο ρόλο του Μένγκελε.

Το νέο και δυναμικό σινεμά της Αργεντινής είναι εδώ και αφορά το παγκόσμιο κοινό!

Διανομή: Videorama Films  με τη συνεργασία της Odeon

Στις αίθουσες από 27.03.14