Grand Central

Παραγωγή: Γαλλία/Αυστρία- 2013

Διάρκεια: 94 λεπτά

Είδος: Δράμα

Σκηνοθεσία: Rebecca Zlotowski

Πρωταγωνιστούν: Tahar Rahim, Lea Seydoux, Olivier Gourmet, Denis Menochet, Camille Lellouche, Johan Libéreau, Nozha Khouadra, Nahuel Pérez Biscayart, Marie Berto, Guillaume Verdier, Margot Faure.

Υπόθεση: Ο 28χρονος Γκάρυ, μοναχικός περιπλανώμενος με σκοτεινό παρελθόν και αβέβαιο μέλλον, καταφέρνει να πιάσει δουλειά σε ένα εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας. Είναι σίγουρος ότι έτσι θα βρει ένα νόημα στη ζωή του, χρήμα στις τσέπες του και μια ομάδα στην οποία θα μπορέσει να ενταχθεί. Για πρώτη φορά στη ζωή του νιώθει ότι αποτελεί μέρος μιας σημαντικής αποστολής και δεν διστάζει στην πορεία να παίξει τον ρόλο του ήρωα εκθέτοντας καθημερινά τον εαυτό του σε υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας. Στο ίδιο τιμ ανήκει και η Κάρολ την οποία ερωτεύεται με την πρώτη ματιά. Κι εκείνη όμως, αν και είναι έτοιμη να παντρευτεί έναν άλλον συνάδελφο, ανταποκρίνεται στον έρωτά του. Όταν τα επίπεδα ραδιενέργειας του Γκάρυ αγγίζουν τα επιτρεπόμενα όρια, αυτός το αποκρύπτει φοβούμενος μήπως χάσει τη δουλειά αλλά και το αίσθημά του. Η συνέχεια θα είναι καταλυτική…

Φιλόδοξο και αξιόλογο δείγμα του νέου γαλλικού κινηματογράφου με θέμα ένα παράνομο ερωτικό ρομάντζο και φόντο την απειλητική καθημερινότητα ενός πυρηνικού εργοστασίου. Η ευαίσθητη αλλά διεισδυτική κάμερα της νεαρής Rebecca Zlotowski βάζει ξανά στο κάδρο του mainstream ευρωπαϊκού σινεμά την εργατική τάξη και αναδεικνύει αλληγορικά την απειλή που υποβόσκει κάτω από τη βαρετή καθημερινότητα του οκτάωρου.

Μακριά από τη λογική των χολιγουντιανών event movies τύπου Σύνδρομο της Κίνας η γλυκιά αλλά αποφασιστική αυτή ταινία εστιάζει σε συνηθισμένους ανθρώπους με σάρκα, οστά και ψυχή που ζουν απλά την καθημερινότητά τους σαν μια σειρά από ασυνήθιστες, ακραίες και ενίοτε μοιραίες καταστάσεις. Η 34χρονη σκηνοθέτις αντιπαραβάλει αποτελεσματικά το ψυχρό εργασιακό περιβάλλον με την ομορφιά της ανοιξιάτικης υπαίθρου και τη ζεστασιά των κουρασμένων αλλά ολοζώντανων κορμιών των ηρώων. Πάθος, ανθρωπισμός (ναι, υπάρχει ακόμα σε πείσμα των νεοφιλελεύθερων) και γνήσιος λαϊκός ρομαντισμός. Το ζευγάρι των πρωταγωνιστών Tahar Rahim ( Το Παρελθόν, Πέρα από τη Λογική) και Lea Seydoux (Η Ζωή της Αντέλ) βάζει φωτιά στην οθόνη ενώ ο Olivier Gourmet στο δεύτερο ρόλο, ηθοποιός φετίχ των αδελφών Νταρντέν, ήταν υποψήφιος για το αντίστοιχο βραβείο Cesar. Η ταινία συμμετείχε στο τμήμα Un Certain Regard του Φεστιβάλ Κανών και τιμήθηκε επίσης με 2 βραβεία  Lumiere. Το νέο Γαλλικό σινεμά είναι εδώ για να θυμίσει ξανά στο πλατύ κοινό ποιάς χώρας εφεύρεση υπήρξε το σινεμά.

Διανομή: Strada Films

Στις αίθουσες από 20.03.14