Philomena

Παραγωγή: Βρετανία/ΗΠΑ/Γαλλία - 2013

Διάρκεια: 98 λεπτά

Είδος: Κοινωνικό

Σκηνοθεσία: Stephen Frears

Πρωταγωνιστούν: Judi Dench, Steve Coogan, Sophie Kennedy Clark, Mare Winningham, Barbara Jefford, Ruth McCabe, Peter Hermann, Sean Mahon, Anna Maxwell Martin, Michelle Fairley, Wunmi Mosaku, Amy McAllister.

Υπόθεση: Η Φιλομήνα Λι ήταν μια πιστή Καθολική έφηβη που μεγάλωνε με τις καλόγριες στην Ιρλανδία του 1952. Όταν όμως «υπέκυψε στον πειρασμό» και έμεινε έγκυος από ένα αγόρι, θεωρήθηκε αμαρτωλή και βλάσφημη και κατέληξε έγκλειστη στο μοναστήρι, όπου της πήραν το παιδί που έφερε στον κόσμο και νήπιο ακόμη το έστειλαν σε παρένθετη οικογένεια στην Αμερική. Τα χρόνια πέρασαν, το θέμα ξεχάστηκε και η Φιλομήνα μεγάλωσε παντρεύτηκε και έκανε μια κόρη. Φθάνοντας στο σήμερα η κόρη της πλησιάζει τον διάσημο πρώην δημοσιογράφο Μάρτιν Σίξσμιθ και του ζητά να βοηθήσει τη μητέρα της να βρει το χαμένο παιδί της που ποτέ δεν έπαψε να αναζητά. Ο Σίξσμιθ άνεργος και σε προσωπική κρίση αφού μόλις είχε διαγραφεί από το Εργατικό Κόμμα δέχεται την αποστολή και οργανώνει μέσω ενός γυναικείου περιοδικού την έρε υνα που τους φέρνει τελικά στις ΗΠΑ. Η ταινία παρακολουθεί την περιπέτεια και τις αναπάντεχες στιγμές που επιφυλάσσει αυτή η αναζήτηση τόσο στην απόλυτα πιστή Καθολική αλλά και εντελώς αθώα στην ψυχή Φιλομήνα όσο και στον κυνικό μεγαλοδημοσιογράφο που βρίσκει επιτέλους το νόημα της ζωής του…

Βασισμένη σε μια απόλυτα αληθινή ιστορία η ταινία είναι παραγωγή του διάσημου στη Βρετανία συμπρωταγωνιστή και συνσεναριογράφου Στιβ Κούγκαν. Με ένα μεγάλο σκηνοθέτη να δίνει πνοή και ελαφρότητα σε μια κατά βάση τραγική ιστορία και με ένα ιερό τέρας στον πρώτο ρόλο παραδόθηκε μια υποδειγματική κοινωνική ταινία, μάθημα ζωής και ανθρωπιάς αλλά και κινηματογραφικής τέχνης, απολαυστική και συγκινητική μέχρι τους τίτλους τέλους που με τη συνεχώς αυξανόμενη φήμη της κατά τη διάρκεια της προβολής της «έσπασε ταμεία» για το είδος και έκανε την Ακαδημία να υποκλιθεί στο Βρετανικό φλέγμα με 4 Υποψηφιότητες Oscar. Η ταινία ήταν επίσης υποψήφια μεταξύ πολλών άλλων για 3 χρυσές Σφαίρες και 3 BAFTA εκ των οποίων κέρδισε αυτό του διασκευασμένου σεναρίου. Μια ταινία που έχει τη δύναμη να κάνει ακόμη και τα καθίσματα να συγκινηθούν από την καλλιτεχνική και συναισθηματική  της πυκνότητα. Must!

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 27.02.14