Μαραθώνιος Μιας Ημιτελούς Άνοιξης: Γρηγόρης Λαμπράκης

Παραγωγή: Ελλάδα - 2013

Διάρκεια: 114 λεπτά

Είδος: Ντοκιμαντέρ

Σκηνοθεσία: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος

Μια παραγωγή των: Περίπλους και Θάνος Λαμπρόπουλος

Συνεργάστηκαν οι :

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Κορδελάς,

Μοντάζ: Κωνσταντίνος Τσιχριτζής

Mουσική: Πλάτων Ανδριτσάκης,

Aφήγηση: Δημήτρης Ήμελλος, Τάσος Ράπτης, Βαγγέλης Αλεξανδρής, Ξάνθος Μαϊντάς, Χρίστος Ρουμελιωτάκης.

Έρευνα: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος, Γεράσιμος Βάκρος, Αλέξανδρος Αλεξανδρόπουλος, Ιστορικοί Συνεργάτες: Ηλίας Νικολακόπουλος, Ιωάννα Παπαθανασίου, Στράτος Δορδανάς, 

Υπόθεση: Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει σπάνια φωτογραφικά αρχεία και άγνωστα μέχρι σήμερα κινηματογραφικά ντοκουμέντα που στοιχειοθετούν τη μοναδική περίπτωση του Γρηγόρη Λαμπράκη. Πολύτιμο υλικό που βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, το οποίο υποβλήθηκε σε ειδική επεξεργασία για να διασωθεί και να μοιραστεί με το κοινό δεκαετίες αργότερα. Μεταξύ άλλων εμφανίζεται ο ίδιος ο Γρηγόρης Λαμπράκης στη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, παρουσιάζονται πλάνα από το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του και τη μεγαλειώδη κηδεία/διαδήλωση, καθώς και μαρτυρίες ανθρώπων που γνώρισαν ή και συνεργάστηκαν με τον Γρηγόρη Λαμπράκη. Αθλητές, γιατροί, συγγενείς, ασθενείς και συναγωνιστές του καταθέτουν τις εμπειρίες τους από τη γνωριμία τους με τον μεγάλο αυτό αγωνιστή. Μεταξύ αυτών είναι: ο Μανώλης Γλέζος με τον οποίο βρέθηκε στα έδρανα της Βουλής με την ΕΔΑ και μαζί πήραν μέρος στην τετραήμερη Παγκόσμια Πορεία Ειρήνης του Ωλντερμάστον, ο Τάκης Μπενάς που ήταν τότε Γραμματέας της Νεολαίας ΕΔΑ και κατόπιν Γραμματέας της Νεολαίας Λαμπράκη, ο Κωνσταντίνος Χορομίδης τελευταίος εν ζωή δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη για τη δολοφονία του Λαμπράκη, ο Ανδρέας Μαμωνάς που 16χρονος τότε μαθητής έσπασε τα μπλόκα και περπάτησε με τον Λαμπράκη στην απαγορευμένη Πορεία Ειρήνης. Αλλά και νεαροί αυτόπτες μάρτυρες στη δολοφονία του αγωνιστή της ειρήνης και μετέπειτα σημαντικά στελέχη του αντιδικτατορικού κινήματος, καθώς και πολλοί ακόμη που φωτίζουν ο καθένας με τον τρόπο του την πολυσχιδή δραστηριότητα του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Ποιος είναι λοιπόν ο άνθρωπος πίσω από τις ταμπέλες που κοσμούν με το όνομά του τόσες μεγάλες κεντρικές λεωφόρους της χώρας; 50 χρόνια μετά τη δολοφονία του έρχεται ο σπουδαίος ντοκιμαντερίστας Στέλιος Χαραλαμπόπουλος να φωτίσει για τις νεώτερες γενιές το πρόσωπο πίσω από το μύθο. Και αυτό που εμφανίζεται όχι μόνο τον δικαιολογεί αλλά και τον επαυξάνει! Από πολύτεκνη οικογένεια της Αρκαδίας, αθλητής, γιατρός και μεγάλη ψυχή, ατρόμητος, πολιτικά προοδευτικός αλλά ανένταχτος, ένας παθιασμένος με την ειρήνη, την ελευθερία και την πατρίδα του μεγάλος δημοκράτης. Πολύ το υλικό, σωστά συγκεντρωμένο, τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τις συνθήκες του θανάτου του και τις παρακρατικές συνωμοσίες της εποχής που μόνο κακό έφεραν μετέπειτα στην πολύπαθη αυτή χώρα. Δικαιολογημένες οι ταμπέλες στις λεωφόρους και απαραίτητη η θέαση.

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 20.02.14