The Monuments Men - Μνημείων Άνδρες

Παραγωγή: ΗΠΑ/Γερμανία - 2014

Διάρκεια: 118 λεπτά

Είδος: Πολεμική Κομεντί

Σκηνοθεσία: George Clooney

Πρωταγωνιστούν: George Clooney, Matt Damon, Bill Murray, Cate Blanchett, John Goodman, Jean Dujardin, Hugh Bonneville, Bob Balaban, Dimitri Leonidas, Justus von Dohnányi, Holger Handtke,Michael Hofland, Zahary Baharov.

Υπόθεση: Στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου μια ομάδα ανθρώπων της τέχνης προσφέρεται εθελοντικά να αναλάβει το μεγαλύτερο κυνήγι θησαυρού της καταγεγραμμένης ιστορίας. Οι αφανείς αυτοί ήρωες, με την επωνυμία «Μνημείων Άνδρες», αγωνίζονται μέσα από τις δυνάμεις του Αμερικάνικου στρατού να διασώσουν κλεμμένα από τους Ναζί καλλιτεχνικά αριστουργήματα και να τα επιστρέψουν στους νόμιμους κατόχους τους! Μια αποστολή που φαντάζει, σε πρώτη ανάγνωση, εντελώς αδύνατη, αν σκεφτούμε ότι η ομάδα αποτελείται από διευθυντές μουσείων, επιμελητές εκθέσεων και ιστορικούς τέχνης. Και όμως οι σπουδαίοι αυτοί άνθρωποι που δείχνουν να μην έχουν την παραμικρή ιδέα για το πώς λειτουργεί ένα όπλο τα βάζουν με έναν πανίσχυρο στρατό προκειμένου να πετύχουν ένα διπλό στόχο: να βρουν έργα όπως το Πολύπτυχο της Γάνδης ή η Μαντόνα της Μπρυζ των οποίων η μοίρα αγνοείται πλήρως μετά τις εντολές καθολικής καταστροφής τους, στην περίπτωση που πέσει το Ράιχ αλλά και να προλάβουν την επέλαση του Σοβιετικού στρατού που είναι έτοιμος να κατάσχει τα πάντα με το πρόσχημα της  αποζημίωσης για τις απώλειες της Ρωσίας από τους Ναζί.

Με στυλ που παραπέμπει στις πολεμικές ταινίες δράσης της δεκαετίας του 60 τύπου The Dirty Dozen, η νέα ταινία του Τζωρτζ Κλούνι ως σκηνοθέτη δεν έχει την βαρύτητα προηγούμενων ταινιών του παρά το σοβαρό της θέμα και μάλιστα πάσχει από έλλειψη ενότητας ύφους και αποσπασματικότητα. Η γοητεία του σκηνοθέτη-πρωταγωνιστή είναι βέβαια δεδομένη αλλά το αποτέλεσμα είναι άνισο και η ταινία γράφει ιστορία κυρίως έξω από τις αίθουσες καθώς ο πολιτικός Τζωρτζ υπερασπίζεται τη θέση της ταινίας για επιστροφή όλων των μνημείων στις χώρες τους, δημιουργώντας παγκόσμιο σάλο.

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 13.02.14