The Book Thief – Η Κλέφτρα των Βιβλίων

Παραγωγή: ΗΠΑ/Γερμανία - 2013

Διάρκεια:  131 λεπτά

Είδος: Δράμα

Σκηνοθεσία: Brian Percival

Πρωταγωνιστούν: Sophie Nélisse, Geoffrey Rush, Emily Watson, Nico Liersch, Kirsten Block, Ben Schnetzer, Barbara Auer, Rainer Bock, Heike Makatsch, Julian Lehmann και ο Roger Allam στο ρόλο του Αφηγητή/Θανάτου.

Υπόθεση: «Η Κλέφτρα των Βιβλίων» αφηγείται την ιστορία μιας θαρραλέας Γερμανίδας έφηβης, της Λίzελ (Σόφι Νελίς) στα χρόνια του 2ου παγκόσμιου πολέμου. Ενώ η ναζιστική θηριωδία απλώνεται πάνω από την Ευρώπη, η ηρωίδα μας αναγκάζεται να μετακομίσει στο σπίτι μιας ανάδοχης οικογένειας. Εκεί, οι νέοι γονείς της, τους οποίους μόλις γνώρισε - ο καλόκαρδος Χανς (Τζέφρι Ρας) και η ευέξαπτη σύζυγός του Ρόζα (Έμιλι Γουότσον) - τη βοηθούν να ξεπεράσει τον πρόσφατο τραγικό χαμό του αδερφού της και να ενσωματωθεί σε ένα σχετικά αφιλόξενο, νέο, κοινωνικό και σχολικό περιβάλλον – μέσα στο οποίο, οι συμμαθητές της, της γυρίζουν την πλάτη, κοροϊδεύοντας τη μαθησιακή της αδυναμία.

Με την επιμονή της όμως και με την αμέριστη συμπαράσταση του γλυκύτατου θετού μπαμπά της, η Λίζελ θα παλέψει με νύχια και με δόντια προκειμένου να μάθει να διαβάζει και να ζει μέσα από τις πιο όμορφες λογοτεχνικές ιστορίες. Ταυτόχρονα μαγεύεται από τη γνωριμία της με έναν μυστηριώδη επισκέπτη, τον νεαρό Εβραίο πρόσφυγα Μαξ, ο οποίος κρύβεται από τους Ναζί στο υπόγειο του σπιτιού. Ο Μαξ, ο οποίος μοιράζεται το ίδιο πάθος για τη λογοτεχνία με την Λίσελ, παρά τη δυσχερή θέση του είναι εκείνος που μαθαίνει στην πρωταγωνίστριά μας πώς να ζει μέσα από τη δύναμη της παρατήρησης και της φαντασίας.

Η δύναμη του λόγου και τα ωραιότερα ανθρωπιστικά ιδεώδη απογειώνονται σ αυτή τη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του ομώνυμου πολυδιαβασμένου best seller από τον Brian Percival, σκηνοθέτη μεταξύ άλλων του τηλεοπτικού Downton Abbey. Η μουσική της ταινίας από το μάγο John Williams είναι φυσικά υποψήφια για Oscar! Ξεπερνώντας το γερμανικό accent  των αγγλόφωνων διαλόγων αυτό που στοιχειώνει το θεατή είναι τα τεράστια ερευνητικά μάτια της μικρής Λίζελ που τρυπάνε τοίχους και διακρίνουν την ουσία μέσα στο χάος. Η Σοφί Νελίς σίγουρα θα απασχολήσει στο μέλλον τα κινηματογραφικά Media.

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 23.01.14