Kon-Tiki

Παραγωγή: Νορβηγία - 2012

Διάρκεια: 118 λεπτά

Είδος: Περιπέτεια

Σκηνοθεσία: Joachim Rønning, Espen Sandberg

Πρωταγωνιστούν: Pål Sverre Valheim Hagen, Anders Baasmo Christiansen,  Odd-Magnus Williamson, Agnes Kittelsen, Gustaf Skarsgård, Jakob Oftebro, Tobias Santelmann.

Υπόθεση: Το 1947, ο Νορβηγός εθνογράφος Θορ Χέγερνταλ οργανώνει μια θαλάσσια αποστολή με στόχο να διανύσει 4.300 ναυτικά μίλια στον Ειρηνικό Ωκεανό, πάνω σε μια ξύλινη σχεδία, την θρυλική πια «Κον-Τίκι». Στόχος του γοητευτικού και χαρισματικού Θορ ήταν να αποδείξει σε όλους την θεωρία του, ότι η Πολυνησία κατοικήθηκε από Περουβιανούς και όχι από ανθρώπους της Ασίας, όπως ήταν η επικρατούσα τότε επιστημονική άποψη. Η τότε επιστημονική κοινότητα θεωρούσε ότι κάτι τέτοιο ήταν αδύνατον, μέχρι την στιγμή που ένας Αμερικανός καθηγητής, αστειευόμενος με τον Θορ, τον παρότρυνε να κάνει την θεωρία του πράξη ταξιδεύοντας από το Περού στην Πολυνησία με μια ξύλινη σχεδία. Ο Θόρ, γνήσιος Βίκινγκ, πείσμωσε και τόλμησε. Ετοίμασε μια σχεδία με εννέα κορμούς δένδρων τα οποία έδεσε με σχοινιά και με πλήρωμα 5 ετερόκλητων χαρακτήρων, οι οποίοι δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους ξεκίνησε το παράτολμο εγχείρημά του. Μόνο ένας από αυτούς γνώριζε πώς να κουμαντάρει την σχεδία, ενώ ο ίδιος ο Θορ φοβόταν την θάλασσα και δεν γνώριζε κολύμπι. Όλοι όμως ήταν αποφασισμένοι και πρόθυμοι να ρισκάρουν την ίδια τους την ζωή για να αποδείξουν το δίκιο τους. Το μόνο σύγχρονο εργαλείο που είχαν μαζί τους ήταν ένα ραδιόφωνο, ενώ για πυξίδα χρησιμοποιούσαν τα άστρα και τα ρεύματα της θάλασσας. Για 3 μήνες οι θαλασσοπόροι θα αντιμετωπίσουν καρχαρίες, κακοκαιρίες και το άγνωστο αλλά στο τέλος θα ανταμειφθούν.

Υποψηφιότητα Oscar και Χρυσής Σφαίρας για την ακριβότερη και εμπορικότερη Νορβηγική παραγωγή όλων των εποχών. Ο θρυλικός στη Σκανδιναβία Θορ Χέγερνταλ, που έζησε μέχρι τα βαθιά του γεράματα το 2002 ασχολούμενος με αποστολές και εξερευνήσεις, σκηνοθέτησε πρώτος το 1950 ένα σχετικό ομώνυμο ντοκιμαντέρ το οποίο απέσπασε το αντίστοιχο βραβείο Oscar, ενώ το βιβλίο του έχει μεταφραστεί σε πάνω από 70 γλώσσες και έχει πουλήσει περισσότερα από 50 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλον τον κόσμο.

Διανoμή: Odeon

Στις αίθουσες από 31.10.13