L’ecume des jours (Mood Indigo) – Ο Αφρός των Ημερών

Παραγωγή: Γαλλία/Βέλγιο - 2013

Διάρκεια: 94 λεπτά (αρχική διάρκεια 125 λεπτά)

Είδος: Ρομαντική Κομεντί Φαντασίας

Σκηνοθεσία: Michel Gondry

Πρωταγωνιστούν: Romain Duris, Audrey Tautou, Gad Elmaleh, Omar Sy, Aïssa Maïga, Charlotte Lebon, Sacha Bourdo, Philippe Torreton, Vincent Rottiers, Laurent Lafitte, Natacha Régnier, Zinedine Soualem και ο Alain Chabat.

Υπόθεση: Ο πλούσιος και εκκεντρικός εφευρέτης Κολίν ερωτεύεται και παντρεύεται την πανέμορφη  Κλοέ αλλά η παραμυθένια ζωή τους δέχεται πλήγμα όταν εκείνη προσβάλλεται από μια σπάνια και άγνωστη ασθένεια με ένα νούφαρο να φυτρώνει μέσα στους πνεύμονές της που την κάνει να πρέπει να βρίσκεται συνεχώς ανάμεσα σε ανθισμένα φυτά για να μη μαραθεί (!). Τα λόγια δεν αρκούν για να αποδώσουν το οργιαστικό οπτικό ποίημα που δημιουργεί στην οθόνη η μεγάλη φαντασία του εκκεντρικού Μισέλ Γκοντρί. Παραμυθένιο, σουρεαλιστικό το στόρι και κλασσικό το μυθιστόρημα του Μπορίς Βιάν (1946) «καταραμένου» διανοούμενου της μεταπολεμικής Γαλλικής κουλτούρας  που στη σύντομη ζωή του (1920-1959) άφησε ανεξίτηλα τα λογοτεχνικά και όχι μόνο ίχνη του.

Η μεταφορά στην οθόνη ενός τέτοιου έργου είναι  δύσκολο εγχείρημα αλλά η φαντασία και το ταλέντο του δημιουργού της «Αιώνιας Λιακάδας» το κάνει ενδιαφέρον. Ποια άλλη βέβαια εκτός από την Ωντρέ Τοτού θα ήταν ιδανική ενσάρκωση του παράξενου κόσμου του Βιάν;

Η ταινία προβάλλεται στη συντομευμένη εκδοχή των 94 λεπτών. 

Διανομή: Village Films

Στις αίθουσες από 24.10.13


L' Ecume des Jours -- Final trailer