Κέρκυρα, καταλυτικά όμορφη, σαγηνεύει, ηρεμεί, χαλαρώνει.

Η Κέρκυρα είναι μία διαχρονική κλασική αξία στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Η παρουσία της ευφραίνει καρδίαν, αλλά η απουσία της πληγώνει. Είναι τόσο αφοπλιστικά όμορφη, που λαχταράς πολλές φορές να μείνεις εκεί για πάντα. Το ανάγλυφο της είναι ένας καταπράσινος παράδεισος, με μοναδικές παραλίες για κάθε προτίμηση, πραγματικό ορισμό της γραφικότητας.Φιλοξενεί δε μία από τις εντυπωσιακότερες παλαιές πόλεις στην Μεσόγειο, που ανήκει στα μουσεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Προσφέρει διάχυτα παντού, πολύχρωμα ορεινά χωριά, αρκετά από αυτά με μοναδική αρχιτεκτονική και θέα. Είτε θέλετε να διασκεδάσετε, είτε θέλετε να αποκτήσετε την επιθυμητή ηρεμία, το νησί των Φαιάκων βρίσκεται εκεί για να σας κερδίσει με το καλημέρα.Επειδή τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν στο στενό πλαίσιο ενός ταξιδιωτικού κειμένου τις τόσες πολλές όμορφες τοποθεσίες της Κέρκυρας, θα προσπαθήσουμε να είμαστε όσον το δυνατόν πιο συνοπτικοί και θα αφήσουμε τις εικόνες να μιλήσουν για αυτές.Αξίζει πάντως να αφιερώσετε μια πλήρη εβδομάδα στο νησί, έτσι ώστε όταν θα επιστρέψετε στην βάση σας οι αναμνήσεις να είναι μεστές από ολοζώντανες φωτεινές εικόνες, κρατώντας σας συντροφιά μέχρι την επόμενη απόδραση.

Η πόλη της Κέρκυρας
Έρχεται βγαλμένη από παρελθόν με την αριστοκρατική και παραδοσιακή της εμφάνιση. Οι Βενετοί, οι Γάλλοι και οι Βρετανοί, έχουν αφήσει το στίγμα τους σε κάθε γωνιά της πόλης που φιλοξενεί σημαντικότατα μουσεία. Είναι κτισμένη ανάμεσα στα δύο Ενετικά κάστρα, όπου μπορείτε να θαυμάσετε μία εκπληκτική θέα της πόλης ανάλογα με το φρόυριο,αλλά και να απολαύσετε τον καφέ σας τις απογευματινές ώρες.Μοναδικό σημείο αναφοράς, είναι μία από τις μεγαλύτερες πλατείες της Ευρώπης, η Σπιανάδα.Στα πέριξ της θα συναντήσετε εντυπωσιακά κτίρια που ξεχωρίζουν για την αρχιτεκτονική τους, αλλά την ιστορική και πολιτιστική τους αξία.Ξεχωρίζουν το ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, η λατινική Μητρόπολη του Αγίου Ιακώβου, το Δημαρχείο, το θέατρο San Giacomo,η Ιόνιος Ακαδημία και η οικία της οικογένειας του Καποδίστρια. Η καρδιά της πλατείας αλλά και όλης της πόλης χτυπά στην δυτική της πλευρά στο 
Λίστον με τα παραδοσιακά καφέ και την εικοσιτετράωρη πασαρέλα. Εκεί βρίσκεται και η αφετηρία, για να χαθείτε στα παραδοσιακά καντούνια, στην γειτονιά του Καμπιέλο. Οι απογευματινές βόλτες πραγματοποιούνται συνήθως στη παραλία της Γαρίτσας και γύρω από το παλαιό λιμάνι. Οι περισσότεροι όμως επισκέπτες της πόλης, την ώρα του σούρουπου προτιμούν να ανηφορίσουν στο γειτονικό λόφο το θρυλικό Κανόνι, πάνω ακριβώς από τον διάδρομο του αεροδρομίου.Πίνοντας τον καφέ τους, η απολαμβάνοντας το δείπνο τους, έχουν την ευκαιρία να γοητευτούν από την εικόνα με το νησάκι που βρίσκεται η Παναγία της Βλαχέρνας και από το Ποντικονήσι στο βάθος, που χαρακτηρίζει στο σύνολο της το νησί παγκοσμίως.Ολα αυτά βέβαια με τα αεροπλάνα να απο-προσγειόνονται συνεχώς κάνοντας τις φωτογραφικές μηχανές να "φλέγονται". Κοντά στο Κανόνι βρίσκεται το ανάκτορο του Μόν Ρεπό και ο αρχαιολογικός χώρος της Παλαιόπολης.

Η εξερεύνηση αρχίζει
Αφήνοντας την πόλη της Κέρκυρας προς τα βόρεια, οι πρώτες περιοχές που συναντάμε είναι η Γουβιά, το Κομμένο και το Κοντοκάλι με τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, καθώς και η κοσμοπολίτικη κατάφυτη Δασιά με την έντονη νυχτερινή ζωή. 
Η επόμενη στροφή του βουνού, μας αποκαλύπτει μία ακόμα όμορφη μεγάλη παραλία της 
Υψού. Σας προτείνουμε από την Υψό να ανηφορίσετε λίγα χιλιόμετρα προς τα ορεινά, για να επισκεφθείτε δυο πολύχρωμα χωριά τα Άνω Κορακιανά και το Σωκράκι που θυμίζουν πολύ έντονα εικόνες βγαλμένες από την φύση της Τοσκάνης, όπως και τα περισσότερα χωριά της ενδοχώρας της Κέρκυρας. Οι επόμενες ακτές και οικισμοί που θα συναντήσετε μοιάζουν με μικρές γαλαζοπράσινες αγκαλιές.Ξεχωρίζουν το Μπαρμπάτι, το Νησάκι, το Καμινάκι, η Κερασιά και το Αυλάκι. Αφού χορτάσαμε πράσινο, θα φθάσουμε σε ένα από τα ωραιότερα τοπία του νησιού το παραθαλάσσιο οικισμό της Κασσιόπης.Αποπνέει μία φυσική γαλήνη και αρχοντιά με το μικρό κάστρο στην κορυφή της. Τα συναρπαστικά της όμως μυστικά, ξεκινάνε από εκεί που τελειώνει το λιμανάκι.Μικρές διαδοχικές σχεδόν ατομικές ακτές, κλέβουν τις καρδιές των επισκεπτών με τα κρυστάλλινα νερά τους, όπως και η μεγάλη παραλία της Κασσιόπης πίσω από τον λόφο.Διασχίζοντας παραλιακά όλο το βόρειο τμήμα του νησιού θα περάσουμε από τις μεγάλες τουριστικές παραλίες της Αχαράβης και της Ρόδας, μέχρι να φθάσουμε στο Σιδάρι. Εκεί τα καπρίτσια της φύσης σχημάτισαν ένα ανάγλυφο με λευκά βράχια και το διάσημο Canal d' Amoyr,όπου ο θρύλος θέλει όποιος το διασχίσει κολυμπώντας να βρει τον/την ιδανικό σύντροφο!

Λογγάς το καλύτερο ηλιοβασίλεμα.
Η αφετηρία για την εξερεύνηση της καλύτερης πλευράς της Κέρκυρας που είναι η δυτική, αφού διαθέτει τις εντυπωσιακότερες παραλίες με αρκετά κρύα νερά ξεκινάει με στάση πάνω από την στενότατη ακτή του Λονγκά-που μερικές φορές εξαφανίζεται από το νερό-κάτω από τα ολόλευκα κάθετα βράχια. Στο μπαρ που υπάρχει από πάνω θα απολαύσετε τον καφέ η το ποτό σας παρακολουθώντας ένα από τα ποιητικότερα ηλιοβασιλέματα του Ιονίου. Στο δρόμο μας μέχρι την Παλαιοκαστρίτσα θα περάσουμε από το γραφικό χωριό τους Αυλιώτες, και τις παραλίες του Αγίου Στεφάνου και του 
Αριλλά, για να φθάσουμε στο χωριό Αφιώνας με την αποκαλυπτική θέα της πραγματικά εντυπωσιακότατης παραλίας του Αγίου Γεωργίου των Πάγων, από την ανατολική πλευρά της μικρής χερσονήσου και της ταβέρνας που υπάρχει σε εκείνο το σημείο.

Παλαιοκαστρίτσα ο μικρός παράδεισος.
Κέρκυρα και Παλαιοκαστρίτσα είναι δύο έννοιες ταυτόσημες στο μυαλό των επισκεπτών του νησιού. Αν δεν πάτε στην Παλαιοκαστρίτσα δεν πήγατε ποτέ στην Κέρκυρα. Τόσο απλό είναι.
Έξι μικροί καταπράσινοι κολπίσκοι, μερικοί από αυτούς με ολόλευκη άμμο, θαλάσσιες σπηλίες,κρύα νερά με πολύχρωμα τροπικά ψάρια, ένα μοναστήρι στη άκρη ενός λόφου, λίγο πριν, το επιβλητικό κάστρο του Αγγελόκαστρου και ταβέρνες πάνω στο κύμα με αφθονία αστακών προς βρώση, συνθέτουν ένα εξωπραγματικό σκηνικό από τα ομορφότερα της Ελλάδας. Την απόλυτη θέα όλη αυτής τη ευλογίας της φύσης, θα την βιώσετε κάτω από το παραδοσιακό χωριό τους Λάκωνες στην θέση Bella Vista και τις ταβέρνες που θα συναντήσετε εκεί.

Διακοπές δίπλα στην φύση.
Σχεδόν στο μέσον της δυτικής πλευράς του νησιού, οι πρωταγωνιστές στο πρασινογάλαζο παλκοσένικο, είναι τρεις παραθαλάσσιοι οικισμοί που διακρίνονται για την ήρεμη αλλά και την επίσης κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα τους. Οι Έρμονες μοιάζουν με πευκόφυτη αετοφωλιά που φλερτάρει ανοιχτά με το κύμα, 
ενώ ο Άγιος Γόρδης και η Γλυφάδα κερδίζουν τις εντυπώσεις με τις μεγάλες αμμουδερές ακτές τους και την πλούσια σε βλάστηση φύση που τους περιβάλλει.

Η "Αφρικάνικη" ακτή της Κέρκυρας
Μπροστά 
από τον μοναδικό υδροβιότοπο της λίμνης Κορισσίων, η αξιολάτρευτη Κέρκυρα μας κερνάει μία παραλία τον Χαλικούνα, που θυμίζει λίγο "τσάι στην Σαχάρα" με τους αμμόλοφους και την λεπτή άσπρη άμμο. θεωρείται η αγαπημένη όσων ασχολούνται με το Kite Surf. Στην συνέχεια σας περιμένουν τρεις ακόμα ξεχωριστές παραλίες με κοκκινωπή άμμο, της Ισσού με το beach bar δίπλα στις αμμοθίνες, του Μαραθιά και της Μάλτας. Έχοντας βάλει πλώρη για το νοτιότερο χωριό του νησιού τον Κάβο που είναι το αγαπημένο των Βρετανών τουριστών όπως και οι Μπενίτσες, σας προτείνουμε μία στάση για καφέ η ποτό στην πολύ γραφική Λευκίμμη με το μικρό ποταμάκι που την διασχίζει, καταλήγοντας στο ομώνυμο λιμάνι που είναι και πορθμείο για τις απέναντι ακτές της Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα.

Η "Οδύσσεια" τελειώνει
Τα θέρετρα της 
Ν.Α. πλευράς της Κέρκυρας απευθύνονται σε σημαντικό βαθμό στους low budget τουρίστες χωρίς όμως να υστερούν σε ομορφιά και γραφικότητα. Ξεχωρίζουν η Μεσογγή, τα Μωραίτικα και οι διαβόητες Μπενίτσες.Ανάμεσα στις Μπενίτσες και το Πέραμα επιβάλλεται να επισκεφθείτε το εντυπωσιακό Αχίλλειον και τους κήπους του, που ήταν το θερινό ανάκτορο της αυτοκράτειρας της Αυστρίας, της Σίσυ.

Μετάβαση
Αεροπορικώς με olympic air, www.olympicair.com και Aegeanair, www.aegeanair.com.
Ακτοπλοϊκώς με ferry boat από Ηγουμενίτσα για την πόλη της Κέρκυρας η την Λευκίμμη που είναι και συντομότερα.

Διαμονή
Πόλη Κέρκυρας: Corfu Palace www.corfupalace.comCavallieri www.cavallieri-hotel.com, Bella Venezia www.bellaveneziahotel.comArcadion Hotel www.arcadionhotel.com. Κανόνι: Corfu Holiday Palace www.corfuholidaypalace.com ,Corfu Divani Palace www.divani.gr. Μεσογγή: Messonghi Beach www.messonghibeach.gr. Δασιά: Dasia Chandris www.chandris.grGrekotel Dafnila Bay Thalasso www.grecotel.grElea Beach www.eleabeach.com. Κομμένο: Grecotel Corfu Imperial www.grecotel.gr. Νησάκι: Nissaki Beach Hotel www.nissakibeach.gr. Αχαράβη: Gelina Village & Gelina Mare Hotels & resorts www.gelinavillage.gr. Αγιος Στέφανος: Casa Delfino www.delfinoblu.gr. Ερμόνες: Ermones Beach Holiday Resort www.sunmarotel.com, Ermones Golf Palace www.corfu-hotels-ermonesgolf.gr. Παλαιοκαστρίτσα: Akrotiri Beach Hotel www.akrotiri-beach.com,Paleo Artnouveau Hotel www.cnhotelgrou.com.

Φαγητό
Πόλη Κέρκυρας: Βενετσιάνικο Πηγάδι, Ανεμόμυλος, Ιστιοπλοικός Ομιλος Κέρκυρας, ΕΥ-Lounge, Rex, La Tabernita In Town, Robusto, Χρυσομάλλης. Πέραμα: Αύρα. Δασιά: Καρυδιά,Vinieri Bistro. Κοντοκάλι: Γκερέκος. Kομμένο: Το Πέλαγος. Κάτω Κορακιανά: Etrusco. Κασσιόπη: Το Κύμα. Αχαράβη: Το Φαγοποτείον, Maistro, Monolithi. Λονγκάς: Panorama restaurant. Αγιος Γεώργης των Πάγων: Fisherman. Παλαιοκαστρίτσα: Akron, Ναυσικά, Smurfs, Gran Aladino, Ο Βράχος. Λάκωνες: Bella Vista. Ακτή Μάλτας: Sunset

Κείμενο: Vangelis Korros

Φωτογραφία: Vangelis Korros