Θέρετρα Πέλλας
Ένα πάρκο καταρρακτών και μία παραδοσιακή γειτονιά το Βαρόσι στην Έδεσσα,
ένας μοναδικός υδροβιότοπος η Λίμνη Άγρα, ο σημαντικότατος αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Πέλλας, ο κοσμοπολίτικος παραδοσιακός οικισμός του Παλαιού Αγίου Αθανάσιου, τα ιαματικά λουτρά του Πόζαρ και ένα απο τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας το Καιμακτσαλάν, αποτελούν τα καλύτερα συστατικά μιάς επιτυχημένης συνταγής, για να λατρέψετε άλλη μία γωνιά της πανέμορφης Μακεδονίας μας.
Εδεσσα
Θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε ''μικρό Άμστερνταμ'' χάρη στη πληθώρα μικρών και μεγάλων καναλιών, που διασχίζουν την πόλη από άκρο σε άκρο. Είναι διάσημη για τους καταρράκτες της, που είναι οι μεγαλύτεροι της Ελλάδας. Στο παρελθόν ήταν έξι-επτά, αλλά σήμερα ξεχωρίζουν οι δύο μεγάλοι. Τούς αγκαλιάζει ένα πανέμορφο καταπράσινο πάρκο, που είναι ταυτοχρόνως και ένα μπαλκόνι με θέα.
Σήμερα η Έδεσσα είναι μια πόλη που συνδυάζει τις σύγχρονες κατασκευές, τις παραδοσιακές περιοχές και τις πολυάριθμες γωνιές πρασίνου.
Το πρώτο σημείο που επισκέπτονται όλοι, είναι αναμφισβήτητα το πάρκο με τούς καταρράκτες, για να απολαύσουν από τα διαφορετικά σε ύψος μπαλκόνια το νερό που πέφτει επιβλητικά με ορμή, από ύψος 70 περίπου μέτρων. Συνεχίζοντας δυτικά απο το πάρκο, συναντάμε το μουσείο του νερού και την παραδοσιακή συνοικία, το Βαρόσι. Εκεί βρίσκονται τα παλαιότερα σπίτια της πόλης, μερικά από τα οποία έχουν χτιστεί στις αρχές του 19ου αιώνα.
Η συνοικία έχει ανακηρυχθεί διατηρητέα και η βόλτα στα λιθόστρωτα δρομάκια της είναι ένα πολύχρωμο ταξίδι στον χρόνο, αλλά και μονόδρομος για κάθε επισκέπτη.
Η Έδεσσα είναι μια πανέμορφη πόλη που θα την απολαύσετε περπατώντας στα δρομάκια της, έχοντας ως μουσική συντροφιά σε κάθε σας βήμα τον ήχο του νερού. Η καρδιά της πόλης και αγαπημένο σημείο της νεολαίας είναι η περιοχή των μικρών καταρρακτών. Εκεί θα σας φιλοξενήσουν δίπλα στο ποταμάκι τα μοντέρνα καφέ της Έδεσσας.
Καιμακτσαλάν
Στις συνήθως χιονισμένες βουνοπλαγιές του όρους Βόρας, οι Μακεδόνες δημιούργησαν τη δική τους κοσμοπολίτικη Αράχωβα που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα την αυθεντική της Στερεάς Ελλάδας.
Βόρας είναι η αρχαία ονομασία του βουνού Καιμακτσαλάν, που στα τούρκικα σημαίνει ''περιοχή καλυμμένη από πυκνά δάση''. Είναι ένα από τα ψηλότερα βουνά της Ελλάδας με υψόμετρο που φτάνει τα 2.524μ.
Η ομορφιά του βουνού και η εναλλαγή των εικόνων είναι αξεπέραστη.
Μέχρι τα 1.700μ κυριαρχούν τα πευκοδάση και οι οξιές, ενώ λίγο ψηλότερα το τοπίο μεταμορφώνεται σε αλπικό, με πολλά τρεχούμενα νερά και καταρράκτες. Το Καιμακτσαλάν έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα προστασίας Natura. Η κοντινή του απόσταση από την καταπράσινη πόλη της Έδεσσας-μόλις 50χλμ, είναι από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του. Στο βουνό λειτουργεί σήμερα το αρτιότερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας, που διαθέτει μεγάλες άνετες πίστες χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία και με παρουσία χιονιού όλο το χειμώνα. Σημείο αναφοράς είναι η εξωπραγματική εικόνα που αναδύει το μονίμως χιονισμένο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία ακριβώς πάνω στην συνοριογραμμή.
Παλαιός Άγιος Αθανάσιος
Οι περισσότεροι επισκέπτες επιλέγουν για την διαμονή τους τον παραδοσιακό οικισμό του Παλαιού Αγίου Αθανασίου, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 30χλμ. από την Έδεσσα. Το χωριό είναι διατηρητέο και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.200μ. Θεωρείται δε από τις περιοχές της Μακεδονίας που συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες.
Τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι επέτρεψαν και δημιούργησαν έναν οικισμό πρότυπο καλαισθησίας, που συνδυάζει αρμονικά την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με τις σύγχρονες τουριστικές υποδομές. Οι ξενώνες του είναι μοναδικοί, χτισμένοι με βάση την πέτρα και το ξύλο. Σε κάθε τετράγωνο συναντάμε σύγχρονες καφετέριες και ταβέρνες. Από τους τοπικούς φορείς διοργανώνονται περιηγήσεις στη φύση, τοξοβολία, τρέκινγκ και συμμετοχή σε όλα τα χειμερινά αθλήματα. Το σημαντικότερο ιστορικό αξιοθέατο του χωριού είναι η κεντρική πλατεία του και η εκκλησία της Αναλήψεως που χτίστηκε στα τέλη του 1700.
Λουτράκι-Λουτρά Πόζαρ
Βορειοδυτικά της Έδεσσας, σχεδόν στα σύνορα, στο φαράγγι του Ράμνο Μπόρ, συναντάμε το χωριό του Λουτρακίου και τα Λουτρά Ποζάρ. Είναι ένα παραδεισένιο τοπίο όπου τα νερά κυλούν ορμητικά, σχηματίζοντας φυσικές πισίνες από όπου αναβλύζει ζεστό ιαματικό νερό σε όλη τη διάρκεια του έτους. Από τα μέσα Νοεμβρίου έως τα τέλη Μαίου οι επισκέπτες των λουτρών είναι συνήθως νέοι, που συνδυάζουν το σκι στο Καιμακτσαλάν με τα ιαματικά μπάνια. Είναι μια ασυνήθιστη τοποθεσία με καλές υποδομές, που παρέχει στους τουρίστες όλες τις απαραίτητες ανέσεις.
Απέχουν 13χλμ. από την Αριδαία και 100χλμ. από την Θεσσαλονίκη.
Πέντε ιαματικές πηγές αναβλύζουν ζεστό νερό κατά μήκος της κοίτης του θερμοπόταμου, ενώ αυτός συνεχίζει τη ροή του μέχρι τη λεκάνη της Αλμωπίας. Στη λουτρόπολη λειτουργεί ξενοδοχείο, ιαματικό κέντρο και ανοιχτή πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, με τη θερμοκρασία του νερού να κυμαίνεται από 37 έως 38 βαθμούς C. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε και το γραφικό χωριό της Όρμας που θα το συναντήσετε σε κοντινή απόσταση.
Μετάβαση
Από την Εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης εισέρχεστε στην Εγνατία και από εκεί στρίβετε με κατεύθυνση Βέροια-Νάουσα-Εδεσσα. Η Έδεσσα απέχει 560 χλμ. από Αθήνα και 88 χλμ. από Θεσσαλονίκη.
Διαμονή
Εδεσσα: Αιγαί www.aigai.gr, Varosi www.varosi.gr. Χαγίατι www.hagiati.gr, Hotel Alfa www.edessacity.gr
Παλαιός Άγιος Αθανάσιος: Ξενώνας Αστέρας του Βορρά www.asterasvorra.com, Πατρικό www.patriko.gr, Metohi Inn www.metohi-inn.gr, Ρούγα www.rouga.gr, Κεδρος Hotel www.kedroshotel.gr, Ξενώνας Σιάντσης www.siantsis-kaimaktsalan.com, Ξενώνας Voras2 www.guesthouse-voras2-kaimaktsalan.focusgreece.gr
Χιονοδρομικό Καιμακτσαλάν: Chalet Kaimaktsalan www.kaimaktsalan.gr
Λουτράκι: 4Εποχές www.4-epoxes.gr, Ευ Ζην www.evzin.com, Το Παραδοσιακό www.hotel-paradosiako-pozar.focousgreece.gr, Hotel Fhilippion www.hotel-philippion.gr.
Φαγητό
Εδεσσα: Το Χωριάτικο Στέκι, Το Κανναβουργείο, Ο Σταθμός, Μεζέ Μεζέ, Δημοτικό Κέντρο Καταρράκτες, Οινοχόος,Αρχοντικό.
Παλαιός Άγιος Αθανάσιος: Σκαλοπάτια, Το Καταφύγιο, Μετόχι, Τα Καλά της Αντωνίας, Περι Ανέμων και Λαδόκολλας, Μύλος, Τσέγανη.
Λουτράκι: Οαση, Υδρόλιθος, Κτήμα Γεύσης, Pothos, Παραδοσιακό, Ο Τσολιάς, Καρατζοβίτισα.
Λουτρά Πόζαρ: Το Εστιατόριο των Λουτρών.
Ορμα: Διόνυσος.
Κείμενο - Φωτογραφία: Vangelis Korros