Dama s sobachkoj (Lady with a Dog)- Η Κυρία με το Σκυλάκι (Επανέκδοση)

Παραγωγή: ΕΣΣΔ - 1960

Διάρκεια:  83 λεπτά (Ασπρόμαυρο)

Είδος: Ρομαντικό Δράμα      

Σκηνοθεσία: Iosif Kheifits

Πρωταγωνιστούν: Iya Savvina, Aleksei Batalov, Nina Alisova, Pantelejmon Krymov, Yuri Medvedev, Vladimir Erenberg, Yakov Gudkin, Mariya Safonova.

Υπόθεση:  Τέλη του 19ου αιώνα. Η «Κυρία με το σκυλάκι», αριστοκράτισσα από την επαρχία, συναντά στο παραθαλάσσιο θέρετρο της Γιάλτας έναν Μοσχοβίτη φιλόλογο, τον Ντμίτρι Γκούρωφ. Ανάμεσα στους δυο παντρεμένους ξεκινά ένας δεσμός που μοιάζει να είναι προϊόν της ρομαντικής ατμόσφαιρας των διακοπών. Η λογική επιβάλλει τη διάλυσή του με την επιστροφή στην πεζή πραγματικότητα. Ωστόσο, ο Γκούρωφ διαπιστώνει πως αυτή η γυναίκα έχει κάτι που δεν τον αφήνει να την ξεχάσει. Όταν οι διακοπές τελειώνουν ο άντρας επιστρέφει στη Μόσχα και η γυναίκα στην άχαρη ζωή της μικρής επαρχιακής πόλης. Παρόλο που οι δύο ερωτευμένοι αποτολμούν κάποιες συναντήσεις, ουσιαστικά η σχέση τους είναι αδιέξοδη, χωρίς μέλλον και καταδικασμένη να σβήσει… Βασισμένη στο ομώνυμο κλασικό αριστούργημα του Άντον Τσέχωφ, η ταινία του πολυβραβευμένου Σοβιετικού (Λευκορώσου) σκηνοθέτη, Γιοσίφ Κέϊφιτς, θεωρείται μία από τις πιο επιτυχημένες μεταφορές λογοτεχνικού έργου στον κινηματογράφο (ίσως και η πιο πετυχημένη).

Ποίηση, λυρισμός, εξαίρετο καδράρισμα προσώπων και τοπίων, μελαγχολία του αδιέξοδου έρωτα. Η «Κυρία με το σκυλάκι» σημείωσε στην εποχή της μεγάλη εμπορική αλλά και καλλιτεχνική επιτυχία στην εποχή της, όχι μόνο μέσα στα στενά σοβιετικά όρια και τους λεγόμενους «δορυφόρους» του σοσιαλιστικού μπλοκ, αλλά και στη δυτική Ευρώπη, όπου και τιμήθηκε με Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Κανών. Θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες ταινίες του τότε σοβιετικού κινηματογράφου, σε μια εποχή που το ρώσικο σινεμά «πάλευε» ανάμεσα στον ξύλινο και κενό πλέον σοσιαλιστικό ρεαλισμό και το νέο κύμα των αρχών της δεκαετίας του ’60.  

Διανομή: New Star

Στις αίθουσες από 06.06.13