Almanya:Willkommen in Deutschland - Almanya:Καλώς Ήρθατε στη Γερμανία
Παραγωγή: Γερμανία - 2011
Διάρκεια: 101 λεπτά
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθεσία: Yasemin Samdereli
Πρωταγωνιστούν: Vedat Erincin, Fahri Yardim, Lilay Huser, Demet Gul, Aykut Kayacik, Aycan Vardar, Ercan Karacayli, Kaan Aydogdu, Siir Eloglu, Aliya Artuc, Petra Schmidt-Schaller, Dennis Moschitto, Aylin Tezel, Trystan Putter και ο μικρός Rafael Koussouris.
Υπόθεση: Ο Τούρκος Χουσεΐν Γιλμάζ, στα μέσα της δεκαετίας του ’60 αποφάσισε να αφήσει πίσω του τα πάτρια εδάφη και να μεταναστέψει με τη σύζυγό του, Φατμά, και τα τρία τους παιδιά στη Γερμανία, με σκοπό να γίνει ένας από τους Gastarbeiter, τους «φιλοξενούμενους εργάτες», δηλαδή, της χώρας. Βασισμένο κατά ένα σημαντικό μέρος του σε προσωπικές εμπειρίες της σκηνοθέτριας Γιασεμίν Σαμντερελί και της αδελφής της και συν-σεναριογράφου Νεσρίν Σαμντερελί, το μεγάλου μήκους κινηματογραφικό τους ντεμπούτο «Almanya – Καλώς Ήρθατε στη Γερμανία», σκιαγραφεί το πορτραίτο μιας πολυμελούς οικογένειας Τουρκογερμανών, η οποία βρίσκεται με το ένα πόδι στην Ανατολή και το άλλο στη Δύση, υιοθετώντας από τη μία τη γερμανική κουλτούρα, αλλά αρνούμενη, από τη άλλη, να αποχωριστεί τα ήθη και έθιμα της «μαμάς» Τουρκίας. Η ταινία θίγει με χιουμοριστικό και συγκινητικό τρόπο το ζήτημα της μετανάστευσης, αλλά και της ενσωμάτωσης των ξένων στη γερμανική κοινωνία.
«Είμαστε Τούρκοι ή Γερμανοί;», αναρωτιέται ο μικρός Τσενκ, συγχυσμένος από τις αντιδράσεις των συμμαθητών του στο Δημοτικό Σχολείο και από το γεγονός ότι στον χάρτη της Ευρώπης στην τάξη του δεν υπάρχει χώρος για την Ανατολία, από την οποία ο ίδιος κατάγεται. Τον Τσενκ υποδύεται ο -γεννημένος το 2002 στο Μόναχο- Rafael Koussouris. Είναι Γερμανός με ελληνικές ρίζες και τιμήθηκε με το Βραβείο Λευκός Ελέφαντας στο Φεστιβάλ του Μονάχου, το οποίο απονέμεται στον Καλύτερο Ηθοποιό Παιδικού Ρόλου.
Η ταινία έχει επίσης τιμηθεί με δύο σημαντικά βραβεία German Film Awards (Χρυσό Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου & Ασημένιο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας), απέσπασε Βραβείο Κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σικάγο, προβλήθηκε εκτός διαγωνιστικού τμήματος στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, ενώ αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες στη Γερμανία ξεπερνώντας το 1,5 εκατομμύριο σε εισιτήρια.
Μια feelgood παραγωγή για το χάσμα των γενεών, τις πολιτισμικές διαφορές, την εθνική ταυτότητα και την νοσταλγία για το παρελθόν.
Διανομή: Lightbox Entertainment
Αποκλειστικά στην αίθουσα Έλλη από την Κυριακή του Πάσχα 05.05.13