Syngue Sabour (The Patience Stone)– Η Πέτρα της Υπομονής

Παραγωγή: Αφγανιστάν/Γαλλία/Γερμανία/Βρετανία - 2012

Διάρκεια: 102 λεπτά

Είδος: Κοινωνικό     

Σκηνοθεσία: Atiq Rahimi

Πρωταγωνιστούν: Golshifteh Farahani, Hamid Djavadan, Massi Mrowat, Hassina Burgan, Mohamed Al Maghraoui, Malak Djaham Khazal.

Υπόθεση: Σύμφωνα με την αρχαία περσική μυθολογία, υπάρχει μια μαγική πέτρα που τη βάζεις μπροστά σου και της διηγείσαι όλα σου τα βάσανα, τους πόνους και τα μυστικά...Λες, λες, λες μέχρι που μια μέρα η πέτρα σκάει και σου φέρνει τη λύτρωση…

Η ιστορία, διαδραματίζεται σε μια μουσουλμανική χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο. Μια νεαρή γυναίκα μιλά στον άντρα της που είναι σε κώμα, για τη σχέση τους, τα όνειρά της, τη ζωή της, τα θέλω της, για τον πόλεμο, τη βία, τη θρησκεία, το φόβο, τον έρωτα. Του εξομολογείται για πρώτη φορά αλήθειες που κάθε γυναίκα σ' αυτόν τον κόσμο, ίσως θέλει να πει στο σύντροφο της αλλά δεν τολμά... Και έτσι ο άντρας της γίνεται γι' αυτήν η πέτρα της υπομονής της...

Γεννημένος στο Αφγανιστάν, ο Αφγανός Ατίκ Ραχίμι εγκατέλειψε τη χώρα του το 1984 αναζητώντας πολιτικό άσυλο στη Γαλλία όπου ξεκίνησε μια λαμπρή συγγραφική καριέρα.

«H Πέτρα της Υπομονής» είναι το πιο διάσημο βιβλίο του που τιμήθηκε με το βραβείο Goncourt,  το σημαντικότερο Γαλλικό Λογοτεχνικό βραβείο, και έχει μεταφραστεί σε 33 γλώσσες παγκοσμίως, ανάμεσα στις οποίες τα Ελληνικά (Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός), ενώ είχε μεταφερθεί και στο θέατρο ( στην Ελλάδα σε σκηνοθεσία του Γιώργου Νανούρη).

Ο ίδιος ο Ραχίμι διασκεύασε το βιβλίο του για την κινηματογραφική του μεταφορά σε συνεργασία με τον μεγάλο Γάλλο σεναριογράφο και συγγραφέα Ζαν Κλοντ Καριέρ, δίνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκθαμβωτική πρωταγωνίστρια του «Τι απέγινε η Έλλι» και «Κοτόπουλο με Δαμάσκηνα», Γκολσιφτέ Φαραχανί, μια από τις καλύτερες Ιρανές ηθοποιούς.

Η ταινία ήταν η επίσημη πρόταση του Αφγανιστάν για το περσινό Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Διανομή: Strada Films

Στις αίθουσες από 25.04.13


The Patience Stone - Trailer [HD] (2012) Atiq... από myfilm-gr