Ζήτημα επιλογής

Η ποικιλία και η πολυμορφία των γυναικείων παπουτσιών μόδας, κυρίως όταν πρόκειται για designer κομμάτια, είναι γνωστό ότι αποτελεί cult για τις κυρίες και σημείο φρενήρη ανταγωνισμού για τα δημιουργικά των εταιρειών.

Ελάχιστα γνωστό είναι όμως ότι, και τα ανδρικά παπούτσια, δεν υστερούν καθόλου σε σχέδια και φαντασία. Απλώς είναι αριθμητικά πολύ λιγότεροι οι άντρες εκείνοι που τολμούν να φορέσουν στα πόδια τους κάτι το αληθινά εκκεντρικό και ξεχωριστό.

Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Από άποψη ψυχολογίας των φύλων, ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι οι άντρες δεν είναι τόσο ανταγωνιστικοί μεταξύ τους όσο οι γυναίκες, ή δε θέλουν να τραβάνε τόσο την προσοχή με τις ενδυματολογικές τους επιλογές. Δεν είναι τόσο «παγώνια» όσο είμαστε εμείς. Δεύτερον, από πρακτικής άποψης, τα παπούτσια ως επένδυση για την γκαρνταρόμπα μας, συνίσταται να τα επιλέγουμε όσο πιο ουδέτερα, για να ταιριάζουν με περισσότερα ρούχα και περιστάσεις. Οι άντρες είναι πιο λογικοί και πειθαρχημένοι και ως προς αυτό. Είναι λιγότερο παρορμητικοί ως καταναλωτές, και δε συνηθίζουν να ρισκάρουν σε αμφιλεγόμενες στιλιστικές πινελιές.

Καλό είναι όμως, όπως σε κάθε τι άλλο στη ζωή, να γνωρίζουμε και εδώ τις επιλογές μας. Να γνωρίζουμε κατ’ αρχήν ότι έχουμε επιλογές κι ότι είναι εφικτό να διαφοροποιηθούμε. Για το λόγο αυτό, θα βλέπουμε συχνά μέσα από τη στήλη αυτή τις πιο ακραίες, ή κι απλώς στιλιστικά ενδιαφέρουσες προτάσεις των σχεδιαστών, και στην ανδρική υπόδηση. Για κάθε ενδεχόμενο.

Πόλα Τσώνη