Κατερίνα Γώγου - Για την Αποκατάσταση του Μαύρου

Παραγωγή: Ελλάδα - 2012

Διάρκεια: 67 λεπτά (έγχρωμο και ασπρόμαυρο)

Είδος: Ντοκιμαντέρ    

Σκηνοθεσία: Αντώνης Μποσκοϊτης

Εμφανίζονται οι: Γιώργος Κορδέλας, Νάνος Βαλαωρίτης, Λένα Πλάτωνος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Αντώνης Καφετζόπουλος, Όλια Λαζαρίδου, Εύα Κουμαριανού, Μαρία Λαγγουρέλη, Ανδρέας Θωμόπουλος, Νίκος Καλογερόπουλος, Ρήγας Αξελός, Γιώργος Χρονάς, Αγάπη Βιργινία Σπυράτου.

Υπόθεση: Η Κατερίνα Γώγου (1940 - 1993) έζησε σαν τη φλόγα του κεριού που τρεμοπαίζει, έγραψε τα οριακά της ποιήματα, πόνεσε για τους ανθρώπους γύρω της και στο τέλος έκανε μια rock’n’roll βουτιά στο θάνατο ως Ιδανική Αυτόχειρας στην Αθήνα των αρχών του '90. 20 χρόνια μετά, την θυμούνται όσοι διασταύρωσαν τους δρόμους τους με τον δικό της, ηθοποιοί, ποιητές, πολιτικοί ακτιβιστές, σκηνοθέτες, τραγουδιστές, τραγουδοποιοί και καταθέτουν τις αναμνήσεις ή τις σκέψεις τους για την ασυμβίβαστη προσωπικότητα της. Το κινηματογραφικό πορτρέτο της σε άσπρο και μαύρο που επιμελήθηκε ο Αντώνης Μποσκοΐτης, συμπληρώνεται με ανέκδοτο οπτικοακουστικό υλικό και δραματοποιημένες σεκάνς με την ηθοποιό Λουκία Μιχαλοπούλου, ενώ σημαντικό βοήθημα υπήρξε η εμπεριστατωμένη βιογραφία για τη Γώγου Ερωτας Θανάτου της Αγάπης Βιργινίας Σπυράτου.

Το συγκλονιστικό αυτό ντοκιμαντέρ κλείνει μία τριλογία που είχε ξεκινήσει ο Αντώνης Μποσκοϊτης το 2002 με το πορτρέτο της Φλέρυς Νταντωνάκη και τη συνέχισε το 2006 με την ιστορία της γένεσης του ελληνικού ροκ. Μία σειρά πορτρέτων προσωπικοτήτων στα όρια που έζησαν στην πόλη της Αθήνας το 70 και το 80, αποτελεί το νήμα που συνδέει τα ντοκιμαντέρ μεταξύ τους και φωτίζει το ιδιόρρυθμο αστικό τοπίο μιας εποχής που έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Τρία κλικ αριστερά και γέμιζαν ποίηση τα στενά των Εξαρχείων από την πλατεία μέχρι το Ντεκαντάνς της Βουλγαροκτόνου…

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο τελευταίο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο του οποίου προβλήθηκε δύο φορές sold out!

Μαζί θα προβάλλεται και το μικρού μήκους - happening rockumentary του Αντώνη Μποσκοΐτη, ''Damo Suzuki - Αυτοσχεδιασμοί για μια φωνή, ένα ποίημα και μια τηγανιά μπάμιες'' (2008).

Διανομή: Ανεξάρτητη (Τζίνα Πετροπούλου)

Αποκλειστικά στην αίθουσα Δαναός από 07.03.13