Μέτσοβο

Ιδανικό αραξοβόλι για τις κρύες νύχτες του χειμώνα, ειδικά την περίοδο των εορτών, θα σας συγκινήσει  με την θαλπωρή που αναδεύει, θα ικανοποιήσει τον ουρανίσκο σας με την πανδαισία των παραδοσιακών γεύσεων, όπως το πασίγνωστο τυρί  Μετσοβόνε, τα κρεατικά στην σούβλα και τα σιροπιαστά γλυκά του. Παράλληλα θα αποτελέσει την ιδανική βάση για εκδρομές στην γύρω φύση, όπως στην  λίμνη του Αώου, σε ένα μεγάλο τμήμα της Βάλλια Κάλντα, αλλά και στα δύο χιονοδρομικά κέντρα του χωριού, όπως και το καινούργιο Χ/Κ Ανηλίου στην θέση Ζυγός.

Το Μέτσοβο συνδέεται στο μυαλό όλων μας με τα χιονισμένα τοπία, τα παραδοσιακά Ηπειρώτικα πετρόχτιστα σπίτια και τα πλακόστρωτα καλντερίμια. Κοσμοπολίτικο όσο λίγα χωριά σε ολόκληρο τον νομό Ιωαννίνων, βρίσκεται χωμένο ανάμεσα σε ψηλές ελατοσκέπαστες πλαγιές της Πίνδου, μοιάζοντας να έχει μηδενίσει το κοντέρ του χρόνου. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, ο δε πληθυσμός του φθάνει περίπου τους 5.000 κατοίκους. Η ονομασία του προέρχεται μάλλον από τις Σλαβικές λέξεις Mέτσα(αρκούδα) και όβο(χωριό), μεθερμηνευόμενον σε Aρκουδοχώρι κατά την επικρατέστερη εκδοχή.

Ο κεντρικός δρόμος οδηγεί στην καρδιά του χωριού, τη γραφικότατη πλατεία του. Οι εικόνες που συναντάμε καθώς κατηφορίζουμε αναδίδουν αρχοντιά, παράδοση και γνήσια ελληνική λεβεντιά. Παντού θα συναντήσουμε λιθόστρωτα καλντερίμια, πετρόχτιστες βρύσες και παραδοσιακά σπίτια με ξύλινα χαγιάτια. Σε όλες τις κατασκευές έχουν χρησιμοποιηθεί τα υλικά της περιοχής, η γκρίζα πέτρα και το ξύλο που προέρχεται από τα γειτονικά δάση πεύκων και οξιάς. 

Στα δεξιά από το κεντρικό καλντερίμι ξεχωρίζει το αρχοντικό του ευεργέτη Τοσίτσα. Σήμερα στις αίθουσες του στεγάζεται το Μουσείο Λαϊκής Ηπειρωτικής Τέχνης, όπου φιλοξενούνται πολλά ιστορικά κειμήλια και προσωπικά αντικείμενα του Ευάγγελου Αβέρωφ. Λίγο πιο κάτω κάνουν την εμφάνιση τους τα πρώτα καφενεία του χωριού, όπου οι ηλικιωμένοι κάτοικοι, πολλοί ντυμένοι με τις παραδοσιακές ενδυμασίες, συζητούν τα γεγονότα και απολαμβάνουν την γύρω φύση. Εκεί κοντά, κάποιες μαρμάρινες κρήνες δροσίζουν τους επισκέπτες με το κρυστάλλινο νερό που κυλάει από τα γειτονικά βουνά. Ταβέρνες, αλλά και καταστήματα που πωλούν είδη λαϊκής τέχνης και δερμάτινα ρούχα, προσελκύουν το ενδιαφέρον όλων. Τα σαββατοκύριακα και τα εορταστικά τριήμερα παρατηρείται κυριολεκτικά το αδιαχώρητο, αφού όλοι θέλουν να απολαύσουν τις ομορφιές του Μετσόβου.

Στην πλατεία ξεχωρίζει ο μεγαλοπρεπής πέτρινος ναός της Αγίας Παρασκευής. Το δεύτερο σημαντικότερο αξιοθέατο του Μετσόβου είναι η Πινακοθήκη του Ευάγγελου Αβέρωφ, που σήμερα φιλοξενεί έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων, όπως του Γύζη, του Λύτρα, του Μόραλη και του Παρθένη, αλλά και σημαντικά έργα Ελλήνων γλυπτών. 

 

 Θα πάτε

Από Θεσσαλονίκη μέσω Εγνατίας. Ξεκινώντας από Αθήνα στο ύψος της Λαμίας στρίβετε αριστερά και μέσω της διαδρομής Δομοκός-Τρίκαλα-Καλαμπάκας, θα συναντήσετε την Εγνατία και μέσω της νέας σήραγγας θα φθάσετε λίγο έξω από το Μέτσοβο. Αν σας αρέσει η "περιπέτεια", μπορείτε να επιλέξετε την παλαιά διαδρομή, περνώντας τον αυχένα της Κατάρας με τα εντυπωσιακά τοπία, αλλά και την οδήγηση στο όριο λόγω των πολλών στροφών, του υψομέτρου, του πάγου και της ομίχλης. Αρκετές φορές τον χειμώνα η διάβαση είναι κλειστή λόγω των σφοδρών χιονοπτώσεων.

 Θα μείνετε

Μέτσοβο

Αρχοντικό ΜετσόβουΕγνατίαΚάσσαρος ΓαλαξίαςAsteri Hotel, Άδωνης 

Ανήλιο

La Munte

 Θα φάτε

Το Παραδοσιακό, Γαλαξίας, Τα 5 Φ, Γάστρα, Κατώι, Κρυφή Φωλία, Καμάρες, Το Τζάκι, Το Κουτούκι του Νικόλα, Τελεφερίκ, Μετσοβίτικο Σαλόνι, Μπαρμπατάκης.

Κείμενο: Vangelis Korros

Φωτογραφία: Vangelis Korros


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη