Paradies:Liebe (Paradise Love) – Ο Παράδεισος του Έρωτα

Παραγωγή: Αυστρία/Γερμανία/Γαλλία - 2012

Διάρκεια: 120 λεπτά

Είδος:  Κοινωνικό

Σκηνοθεσία: Ulrich Seidl

Πρωταγωνιστούν: Margarethe Tiesel, Peter Kazungu, Inge Maux, Dunja Sowinetz, Helen Brugat, Gabriel Mwarua, Josphat Hamisi, Carlos Mkutano.

Υπόθεση: Η 50χρονη Teresa που ζει στην Αυστρία με μια κόρη που μπαίνει στην εφηβεία, αποφασίζει να κάνει ένα ταξίδι στις παραδεισένιες ακτές της Κένυας. Εκεί αναδεικνύεται σε Sugar Mama, το παρατσούκλι που αποδίδεται στις μεγαλούτσικες Ευρωπαίες που αναζητούν την παρέα νεαρών Αφρικανών με αντάλλαγμα χρήματα και δώρα. Η Teresa θα γευτεί τις «πλούσιες» χάρες διάφορων ντόπιων νεαρών, γνωστών ως Beach Boys για να καταλήξει στο απογοητευτικό συμπέρασμα ότι στις ειδυλλιακές παραλίες της Κένυας δεν υπάρχει χώρος για αληθινά ειδύλλια.

Ο έτερος μετά τον Χάνεκε διάσημος Αυστριακός σκηνοθέτης Ούλριχ Ζάιντλ γνωστός για τις προκλητικές και σκηνοθετικά αριστοτεχνικές ταινίες του (Dog Days, Import Export) παρουσιάζει μία τολμηρή τριλογία με τον σαρκαστικό τίτλο «Παράδεισος»: τρεις ταινίες με ηρωίδες τρεις αντίστοιχες γυναίκες από την ίδια οικογένεια. Σε αυτό το πρώτο φιλμ της Παραδεισένιας τριλογίας του, ο Seidl εστιάζει με την «ενοχλητική» και σχεδόν σαδιστική ματιά του στον κάθε άλλο παρά αγγελικά πλασμένο παράδεισο που αναζητά στην Κένυα μια μεσήλικη Ευρωπαία. Στην ατμοσφαιρική αλλά και γεμάτη πλαστικές καρέκλες Κένυα, ο Seidl  ανατέμνει χωρίς αναισθητικό τις εξωτικές αλλά και μίζερες διακοπές μιας απογοητευμένης γυναίκας θίγοντας το θέμα του σεξοτουρισμού, της αποικιοκρατίας και της  αμοιβαίας εκμετάλλευσης. Με όχημα μια παρακμασμένη εκδοχή της πρωτόπλαστης Εύας σε έναν παράδεισο όπου επικρατεί το παζάρι, οι ρόλοι του αρπακτικού και του θηράματος εναλλάσσονται διαρκώς.

Η εξαιρετικά σκηνοθετημένη αυτή ταινία συμμετείχε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Κανών 2012. Ιδανική επιλογή για όσους αποφέυγουν τον Άγιο Βαλεντίνο και τις ρομαντικές ιστορίες.

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 14.02.13