De rouille et d'os (Rust and bone) - Σώμα με Σώμα

Παραγωγή: Γαλλία/Βέλγιο - 2012

Διάρκεια: 120 λεπτά.

Είδος: Δράμα

Σκηνοθεσία: Jacques Audiard

Πρωταγωνιστούν: Marion Cotillard, Matthias Schoenaerts, Armand Verdure, Celine Sallettte, Corinne Masiero, Bouli Lanners.

Υπόθεση: Όλα ξεκινούν στη Βόρεια Γαλλία. Ο Αλί ξαφνικά βρίσκει τον εαυτό του με ένα πεντάχρονο παιδί στα χέρια του. Ο Σαμ είναι ο γιος του, αλλά δεν τον γνωρίζει καθόλου. Άστεγος, άφραγκος, χωρίς φίλους, βρίσκει καταφύγιο στην αδερφή του στην Αντίμπ. Τα πράγματα εκεί βελτιώνονται άμεσα. Τους φροντίζει, εκείνον και το παιδί. Ο Αλί συναντά τη Στεφανί σε ένα καβγά σε ένα κλαμπ. Την οδηγεί στο σπίτι της και της αφήνει το τηλέφωνο του. Είναι φτωχός, εκείνη είναι όμορφη και με πολλή αυτοπεποίθηση. Η Στεφανί εκπαιδεύει όρκες στο Marineland. Μια παράσταση θα καταλήξει σε τραγωδία, κι ένα τηλεφώνημα μέσα στη νύχτα θα τους φέρει και πάλι κοντά.Την επόμενη φορά που θα τη δει ο Αλί, εκείνη είναι σε αναπηρικό κοριτσάκι: έχει χάσει τα πόδια της και μαζί κάποιες ψευδαισθήσεις. Τη βοηθάει απλά, χωρίς συναίσθημα ή οίκτο. Κι εκείνη ζωντανεύει και πάλι.

Σύμφωνα με το δημιουργό αυτής της συγκλονιστικής ταινίας, Ζακ Οντιάρ, από την αρχή ακόμα που γράφτηκε το σενάριο, επικεντρώθηκαν σε ένα είδος εξπρεσιονιστικής κινηματογράφησης επιδιώκοντας τη δύναμη των σκληρών, βάρβαρων και αντικρουόμενων εικόνων για να ενισχύσουν το μελόδραμα: την αισθητική του 30 και της Μεγάλης Ύφεσης, των ταινιών των οποίων η περίεργη οπτική εικόνα εξιδανικεύει τη ζοφερή πραγματικότητα ενός κόσμου, στην οποία ο θεός αποβάλλει τη μετριότητα.

Ο εξπρεσιονισμός της αφήγησης συντηρεί την ερωτική ιστορία, που είναι ο πραγματικός ήρωας της ταινίας. Δείχνει τον κόσμο μέσα από τα μάτια ενός αθώου παιδιού. Υπογραμμίζει το μεγαλείο των χαρακτήρων σε ένα κόσμο που έγινε βίαιος από την οικονομική καταστροφή. Και σέβεται την επιμονή του Άλι και της Στέφανι για να ξεφύγουν από την κατάσταση τους.

Μια σπουδαία ταινία με ρεσιτάλ ερμηνείας από τους πρωταγωνιστές της και ιδιαίτερα τη Μαριόν Κοτιγιάρ που σίγουρα βάζει νέα υποθήκη για τις φετινές οσκαρικές υποψηφιότητες.

Διανομή: Seven films

Στις αίθουσες από 29.11.12