Κέικ σοκολάτας

Υλικά για μια φόρμα


500 γρ.  αλεύρι σκληρό 

225 γρ.  βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

140 γρ. κακάο

400 γρ. ζάχαρη

5 αυγά

2 βανίλλιες

2 κ.γλ. μπέϊκιν πάουντερ

240 ml γάλα

 

 


Εκτέλεση


1. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μία φόρμα κέϊκ. Βάζετε σε ένα μπώλ το βούτυρο και το χτυπάτε με το μίξερ να μαλακώσει. Προσθέτετε τη ζάχαρη και χτυπάτε μέχρι να γίνει το μίγμα λείο.

2. Κοσκινίζετε μαζί το αλεύρι και το μπέϊκιν πάουντερ. Προσθέτετε στο βούτυρο ένα ένα τα αυγά χτυπώντας στο μίξερ συνεχώς.

3. Ζεσταίνετε λίγο το γάλα. Λιώνετε το κακάο στο γάλα. Προσθέτετε το αλεύρι εναλλάξ με το γάλα.

4. Χτυπάτε να γίνει το μίγμα λείο. Ρίχνετε το μίγμα στη φόρμα ομοιόμορφα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160° C . Ψήνετε για μία περίπου 50’ λεπτά


Hints & Tips


Για πολύ αφράτο κέικ χωρίστε τα ασπράδια από τους κρόκους των αυγών και χτυπήστε τα ασπράδια μαρέγκα. Ενσωματώστε τη μαρέγκα στο μίγμα στο τέλος με ξύλινη κουτάλα.

Για πλουσιότερη γεύση σοκολάτας καλύψτε το κέικ μετά το ψήσιμο και το ξεφορμάρισμα με γλάσο.


Γλάσο σοκολάτας


Υλικά


100 γρ. κουβερτούρα

120 ml κρέμα γάλακτος


Εκτέλεση


1. Βάζετε τη σοκολάτα σε κατσαρολάκι κομματιασμένη. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος. Σε πολύ χαμηλή φωτιά αφήστε να λιώσει και να ομογενοποιηθεί, ανακατεύοντας τακτικά με σύρμα.

2. Αφήστε λίγο το γλάσο εκτός φωτάς να κρυώσει. Περιχύστε και καλύψτε όλη την επιφάνεια του κέικ.