He’arat Shulayim (Footnote) – Γράψε Λάθος

Παραγωγή: Ισραήλ - 2011

Διάρκεια: 115 λεπτά.

Είδος: Κοινωνικό    

Σκηνοθεσία: Joseph Cedar

Πρωταγωνιστούν: Shlomo Bar’aba, Lior Ashkenazi, Alisa Rosen, Alma Zack, Micah Lewensohn, Daniel Markovich.

Υπόθεση: Το Γράψε Λάθος, είναι η ιστορία μιας μεγάλης διαμάχης μεταξύ δύο εξίσου εκκεντρικών καθηγητών, πατέρα και γιου που και οι δύο έχουν αφιερώσει τις ζωές τους στη φιλολογική εργασία και την πανεπιστημιακή έρευνα. Ο πατέρας πεισματάρης, καθαρολόγος και μελετητής του Ταλμούδ που αποφεύγει το κατεστημένο. Ο γιος του, Ούριελ, φιλόδοξος που αναζητά συνεχώς την αναγνώριση.

Μια μέρα, τα πράγματα αλλάζουν. Οι δύο άντρες αλλάζουν θέσεις, όταν ο πατέρας μαθαίνει ότι πρόκειται να λάβει το πιο σεβαστό βραβείο που απονέμεται από το Ισραηλινό Κράτος.  Η απεγνωσμένη ανάγκη του για αναγνώριση προδίδεται, η ματαιοδοξία του εκτίθεται. Ο Ούριελ από την άλλη κατακλύζεται από περηφάνια αλλά και φθόνο. Θα σαμποτάρει τελικά τη δόξα του πατέρα του;

Το Γράψε Λάθος, είναι η ιστορία ενός παράλογου ανταγωνισμού, του θαυμασμού και φθόνου για ένα υπόδειγμα ανθρώπου, που φέρνει πατέρα και γιο σε μια τελικά και πικρή αντιπαράθεση. Ιδιότυπο πικρό χιούμορ, έντονη επίδραση της Εβραϊκής Φιλοσοφίας, σημασία στις λεπτομέρειες αλλά και σάτιρα της λεπτολογίας. Μεγάλη επιτυχία στο Ισραήλ αλλά και στις ΗΠΑ όπου έφθασε στις υποψηφιότητες Ξενόγλωσσου Όσκαρ (το οποίο ωστόσο έχασε από το ιρανικό αριστούργημα Ένας Χωρισμός). Βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Κανών.

Διανομή: Seven Films

Στις αίθουσες από 12.07.12